За да разкараш временно от главата си притесненията, че живееш в нелогичен и стремглаво търкалящ се към масово малоумие свят, не е лоша идея да прекараш няколко часа в пълна изолация. Това може да се случи чрез доста упражнения и механизми, като препоръчваме да включват културни занимания. Ако поради някаква причина не си в настроение за четене и дори съвсем прясното българско издание на Невероятните приключения на Кавалиър и Клей не може да те накара да седнеш и да четеш, ти трябва сериал.

Добър, свеж сериал.

И най-големият идиот е наясно, че в сериалите се влагат все повече пари и старание, а продукциите стават все по-качествени и впечатляващи. Това прави ориентирането в джунглата Какво да гледам? доста трудно. Нашата карта за 2018 година обаче е готова и бързаме да ти я покажем. В нея ще намериш и неща от края на миналата година, но апелираме към неиздребняване. Приемаме, че си се наревал, че Игра на тронове е извън картинката за годината, и си готов за нова зарибявки, затова сме подбрали едни от най-добрите и обещаващи нови сериали. Поне част от тях би трябвало да ти отвинтят главата.

The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story, Fox

Втората част на антологията American Crime Story е задължителното начало. Екранното представяне на някои от най-заплетените и скандални престъпления за последните десетилетия е дело на Райън Мърфи. Enough said.

Няма значение дали си гледал първия сезон от поредицата, или не, защото става дума за различни истории. Първият сезон на American Crime Story е посветен на О Джей Симпсън и процеса срещу него, а новият  е базиран на убийството на Джани Версаче и обстоятелствата около престъплението. Стилът на двата сезона е коренно различен, усещането, което носят – също.

Кастът на The Assasination of Gianni Versace е безкрайно интересен от Пенелъпи Крус и Едраг Рамирес до Рики Мартин. Вече можеш да гледаш първите два епизода с ясното убеждение, че няма да съжаляваш.

Philip Dick’s Electric Dreams, Amazon

Едни от най-добрите сериали за последните години са базирани или вдъхновени от книги. А в основата на едни от най-бруталните научнофантастични пълнометражни филми стоят произведения на Филип Дик. Брутално е как той умира преди да види как книгите му ще изкъртят света на киното, но ти имаш възможност да си част от процеса (примери: Blade Runner, Total Recall, Minority Report, A Scanner Darkly). Не пропускай шанса за наблюдение.

След като Amazon заснеха The Man in the High Castle, базиран на едноименната новела на Дик, сега идва ред на малко по-различен проект. Philip Dick’s Electric Dreams е сериал, всяка една от сериите на които е базирана на различно произведение на автора. Епизодите са 10 и няма да ти се налага да ги чакаш, защото всички на налични онлайн и чакат единствено да решиш да ги гледаш.

Counterpart, Starz

Ако не само съществува твое копие, но и ти се налага да работиш с него, би ли се справил, или просто би откачил? Очертава се Counterpart да е добра мистерия, а наличието на Дж.К.Симънс в главната роля спечели уважението ни веднага.

Преди няколко години реалността се дублира, а Хауард Силк среща своето друго Аз. Онова, живеещо в паралелната реалност. Фантастичният елемент е ясен и всичко описано дотук е достатъчен магнит. Навлизането в подробности за сюжета на този етап е трудно, а и излишно. Ако трейлърът не ти стигне, за да се убеди да го гледаш, можеш да продължиш надолу с предложенията ни.

Waco, Paramount Network

На теория този сериал има потенциала да бъде нещо наистина доста яко. За момента е рано да се правят повече преценки, тъй като е излязъл само един епизод. Сериалът черпи сюжетно вдъхновение от Дейвид Кореш (1959-1993), лидер на американската секта Клонка Давидова, основана в САЩ през 20 век. Кореш се самоопределя за пророк, като междувременно води живот, противен на всичко, което който и да е Бог би приел за морално. Цялостната дейност на сектанта привлича вниманието на американските спецслужби и ето така се раждат добрите истории.

Шест епизода, в които участват твърде привлекателния за ролята на противен фанатик Тейлър Кич и Майкъл Шанън, който дори да стои кротко на едно място и да гледа в земята, пак ще ни смущава безкрайно (което обичаме).

The Chi, Showtime

Това още не сме го гледали, макар първите няколко епизода да са излезли. Но четем на доста места за него и сме наясно, че най-вероятно е голяма работа. Затова го добавяме в този списък, защото имаме желание да сме сравнително изчерпателни.

Историята на тъмнокожо момче, което расте в южен чикагски квартал, в който живеят основно цветнокожи.

И някои важни неща за по-късно през 2018:

 

The Handmaid’s Tale, сезон 2, Hulu

Добре, това може би е леко заблуждаващо, защото със сигурност трябва да си гледал първия сезон, за да гледаш втория. Но не можем да си представим какво трябва да се е случило, за да не си гледал най-награждавания и обсъждан сериал за 2017 година. Ако поради някаква случайност си пропуснал врявата, наваксай, докато чакаш новия сезон.

Тъй като сериалът е сравнително директна екранизация на романа на Маргарет Атууд Разказът на прислужницата, който няма продължение, вторият сезон е сътворен в съавторство с писателката в името на прераждането на историята. Никой не знае какво ще се случи с жените в Република Галаад, но трейлърът изглежда доста мрачен и бунтарски.

Sharp Obcejcts, HBO

Отново сериал по книга. Сещаш ли се за Gone Girl? Е, същата писателка, различна криминална история. Джилиан Флин е една от добрите авторки на трилъри и криминални романи през последните 10 години, а героите в романите ѝ са доста объркани и интересни хора с психопатски наченки.

Sharp Objects е история на журналистка (Ейми Адамс… ще го подчертаем, Ейми Адамс), която разследва убийството на две млади момичета в родния си град. Режисьор на мини-сериала е гениалният Жан-Марк Вале, който най-вероятно свързваш с Dallas Buyers Club, Big Little Lies и Wild. Все неща, които най-вероятно си запомнил с добро. Сериалът излиза през лятото, но имай едно наум и не го пропускай.

Хвърли око и на обширната селекция на Vulture.