Изборите свършиха. Предстоят нови. Загубата, както и победата, на президентския вот вече се превърнаха в нова предизборнакампания.  Борисов ще се смири. Нинова щенапомпа мускули, но и тя ще се смири (къде ще ходи – все още е втораполитическа сила, въпреки че ГЕРБ претърпяха ужасяващо поражение). СлавиТрифонов ще пее „Боят настана“. Изобщо – същото, както досега. 

Най-вероятният сценарий, който предстои едотолкова банален, че дори не си струва да се описва кой знае колко подробно:партиите в действащия парламент ще скалъпят някакви промени в Изборния кодекс,за да заситят глада на и бездруго неразбиращия избирател за мажоритарност. Всички изведнъж ще заговорят за волята нанарода за промяна, като едновременно с това остро се противопоставят напопулизма. Като цяло политическата обстановка до изборите ще бъде плакатна,лозунгарска и ще се събира в краткото: Да преборим популизма с още повечепопулизъм. 

Нищо, което вече не сме гледали и непознаваме. 

След изборите пък най-вероятно ще се озовем вситуация, изискваща „национално спасение“, а като към нея добавим ипредстоящото председателство на ЕС, за което както Бойко Борисов вече каза„държавата трябва да спи от спокойствие“, като нищо ни се пише правителство типОтечествен фронт. И ще настане такъв живот, че само си викам „Дано!“. Тогава твърдевероятно бунтове няма да има, защото няма да има олигарх без излаз довластта. Но да оставим бъдещето, то ибез друго ще ни сполети със страшна сила.

Защо обаче ще стигнем дотам? Защото стигнахмедотук.

А дотук стигнахме с популизъм. С управление по телевизора. И с липса накритична мисъл. С фенщина и агиткаджийство. Със смяна на аватарите на Пеевски.В България от години има двама управляващи. Казват се Делян Пеевски и Сотир Цацаров.Така с медии и прокуратура, които държат в подчинение т.нар. политически елит,двамата властващи в България само сменят официалните ликове в Министерскиясъвет. Зад фото-образите отново надничат те – Пеевски и Цацаров. 

Впрочем, по техните движения лесно проследимипо първите страници на техните си вестници и по действията на техните сипрокурори, ще стане ясно как ще изглежда ОФ-правителството. От техните движенияще стане кристално ясно предстои ли официална прегръдка между Корнелия Нинова иБойко Борисов. Тяхната Корнелия Нинова. И техният Бойко Борисов.

Два дни след изборите у нас няма никакъв смисълда се говори за тях. Има смисъл само да се каже защо Борисов 2.0 последвасъдбата на Орешарски 00. 

И Борисов, и Орешарски на практика не водехаполитика. Те служеха за параван. 

И Борисов, и Орешарски разчитаха на друг,който да осигурява управлението им. (И да – в такива ситуации както те качват навласт, така те свалят от нея).

И Борисов, и Орешарски не пожелаха да отнематвластта на олигархията. Напротив – даваха ѝ повече. За да осигурява олигархиятауправлението им. А както вече казахме – когато те качват на власт, те свалят отнея. 

И Борисов, и Орешарски се представяха забезалтернативни. Единият на Орешарски, другият на Борисов. А бе видно, че сасамо смокиново листо пред  гениталиите нареалните властници. 

И Борисов, и Орешарски не се вълнуваха отЕвропа. Вълнуваха се от властта. Не се вълнуваха от ценности. Вълнуваха се отвластта. Не се вълнуваха от правила. Вълнуваха се от властта. Не се вълнувахаот бедността, неграмотността и липсата на върховенство на правото. Вълнуваха сеот властта. 

Орешарски дойде на власт, яхнал обясненията, честрахът от Борисов е завладял държавата. Борисов дойде на власт, яхналпротестите срещу безобразията на Орешарски. Орешарски обеща експертноправителство. Получихме олигархия. Борисов обеща реформи. Получихме пак същатаолигархия.

Няма смисъл да говорим за президентскитеизбори. Има смисъл да говорим за парламентарните. Президентските вече сазагубени. И не, загубата не е за ГЕРБ. И Цачева да беше президент, вотът пакщеше да е загубен. Защото корпулентнатакомпания (по думите на Пеевски) играеше с два коня – майка и генерал.

Предсрочните парламентарни избори изглеждатобречени на същата медийно-прокурорска шайка. В тоя смисъл – мажоритарникандидати по-лесно се купуват и по-лесно се държат като заложници с папки вдържавното обвинение.