Не искаме да те плашим, но наскоро Август се прочу като неделята на лятото. Така, де, към края си е. Разбира се, че сме насреща, за да ти кажем, че вълнуващите дни предстоят, макар стъпките ти по пясъка да избледняват, а от бара на морето да ти е останал само ментовия вкус. Сега не ни вярваш, но есента е обещаващо вдъхновяваща. За втора година Творческа Академия “Заешка дупка” е пред краката ти и очаква да (по)паднеш в нея.

    Време е богатото ти въображение под душа да излезе от банята. Тази година Творческата академия ти дава още по-широк избор. Седем са курсовете, които ще продължат в рамките на три месеца, от 24. септември до 9. декември.

 

    Всяко направление ще се състои от теоретични и практически лекции. Избралите курса по поезия ще се срещнат с лекторите Иван Ланджев (теория), Аксиния Михайлова и Петър Чухов (практици). Както обикновено, курсът по проза ще бъде разделен на две групи, с преподаватели Дарин Тенев (теория), Владимир Зарев и Алек Попов (група 1) и Здравка Евтимова и Емануил А. Видински (група 2). За онези, в чиито вени тече кинаджийска кръв, курсът по кино сценарии предлага лекции с Правда Кирова, Зорница София и Димитър Коцев – Шошо. 

    Продължаваме с изключително успешните курсове – драматургия, с лектори Деляна Манева (теория), Иван Добчев и Елена Алексиева (практици) и рекламно писане, с основен водещ Мартин Димитров и гост лектори. И понеже ти казахме, че тази година разнообразието е още по-голямо, ти представяме новите курсове – актьорски курс с талантливите Леонид Йовчев и Ани Васева; и детска книжка – с основен водещ Петя Кукудева и гост лектори. 

    Освен делничните срещи курсистите ще участват и в уикенд събития – срещи с писатели и режисьори, кино прожекции, големи публични литературни четения, тричасов поетичен двубой пред публика, хайку уъркшоп, драматургично четене, семинри за отключване и стимулиране на скрития потенциал в курсистите, самостоятелни литературни четения, актьорска вечер на класа на Леонид Йовчев и Ани Васева и още много фойерверки от хралупата на Заека, включително онлайн курсове по проза и поезия!

     Основателят на Творческа академия “Заешка дупка” е Ирена Иванова, позната повече като Рене Карабаш. Автор, режисьор и понякога актриса, Рене за втори път влиза в ролята на мама Зайка. Ето ти още малко за нея, от първо лице и дълги пухкави уши.

 

Ирена Иванова – основател на Творческа Академия “Заешка дупка”, снимка: Личен архив

 

Мадлен Райкова: Заек, къде си в момента? Какво те вълнува напоследък?

Рене Карабаш – Заекът: В момента съм на леглото си и пиша с ушите интервю за Егоист. Точно днес мисля как да подредя книгите си, защото след няколко часа ще имам нова библиотека. Иначе напоследък много ме вълнува музиката. Повече от обикновеното. До степен да се запиша на уроци по барабани.

МР: Кога се прибираш в заешката си дупка?

Заекът: Когато ми писне от зайци.

МР: За какво пропиля заешки сълзи последно?

Заекът: За един на никому нужен сън.

МР: На какво се смеят зайците?

Заекът: На забавни моркови.

МР: Правят филм за живота ти. Кой е режисьорът?

Заекът: Вим Вендерс.

МР: Дай ни заешка препоръка, твоите a must книга, филм и постановка.

Заекът: Книга – „Игра на Дама“ на Хулио Кортасар, за да се види един предел на експеримента в литературата. Филм, трудно… много трудно… Първият, за който се сещам, е „Кучешки зъб“ на Йоргос Лантимос, също и „Омарът“. За постановка, препоръчвам винаги „Къщата на гнева“ на Диана Добрева и „Еквус“ на Стайко Мурджев.

МР: Кое е удоволствието, за което се срамуваш да си признаеш?

Заекът: Няма нещо за което да ме е срам, щом изпитвам удоволствие от него.

МР: Коя е най-заешката ти мечта?

Заекът: Да си построя къща в селото ми Деветаки.

МР: Коя е песента, която ще звучи след 300 заешки години на погребението ти?

Заекът: “November rain” на Guns N’ roses.

 

    Мама зайка напомня, че местата във всеки курс са ограничени, затова не чакай последния момент! Заешката дупка е отворена за всички, които са любопитни, искат и имат нужда да скочат в нея. За предстоящото второ издание на Творческа Академия “Заешка Дупка” следете страницата им и не забравяйте думите на Силвия Плат:

Най-големият враг на креативността е съмнението в себе си.


Документи за прием:
1. Кратка автобиография, която да съдържа и Вашия творчески опит, ако имате такъв.
2. Актуална снимка
3. Мотивационно писмо за участието Ви в Академията.
4. За курса по:
ПРОЗА -до 10 страници прозаичен текст (разказ, кратка проза или откъс от по-мащабна творба);
ПОЕЗИЯ – до 5 стихотворения;
КИНО СЦЕНАРИЙ – до 5 страници идея за игрален филм;
ДРАМАТУРГИЯ – до 10 страници прозаичен текст или идея за пиеса;
ДЕТСКА КНИЖКА – до 5 страници прозаичен текст, желателно за деца;
АКТЬОРСКИ КУРС – видео запис на драматичен монолог или show reel (ако имате такива; курсът е подходящ за любители и за професионалисти);
РЕКЛАМНО ПИСАНЕ – мотивационно писмо и до 3 страници публицистичен текст.
*Всички документи се изпращат на адрес: akademiq.chernova@gmail.com
*Заглавието на писмото трябва да съдържа имената на кандидатстващия и Направлението, в което той има желание да се обучава. В писмото ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да присъства телефонният номер на кандидата. (Кандидатури с липсващи компоненти не се приемат.)
Цена на всеки курс: 650 лв
*преференциални цени и пакети
– от 1 до 8 юли – 570 лв
– до 15 август – 600 лв
– два курса – 1000 лв.
Приемът ще продължи до 25-ти Август.