news4u

Изминалата нощ на неделя срещу понеделник, взрелите се в небосклона и отвъд успяха да се насладят на две явления – “супер кървава вълча Луна” и пълно лунно затъмнение. От определени точки на земното кълбо, разбира се. А, онези изследващи небесните обекти имаха и трети бонус – метеорит се вряза в естествения спътник на Земята и явлението беше заснето за пръв път.

Различни източници са забелязали проблясък в един и същи момент (23:41 часа ET или 22.01.2019, 06:40:00 българско време), който съвпада и с началото на затъмнението.

Въздействието върху Луната беше потвърдено в понеделник от Хосе Мария Мадиедо, астроном в Университета на Уелва, Испания. Заедно с колегите си той е наблюдавал лунното затъмнение посредством системата от телескопи MIDAS (Moon Impacts Detection and Analysis System), които следят специално за подобни въздействия. Това от началото на седмицата е първото по рода си, което успяват да заснемат. Заповядай и видеото.

Първоначалните изчисления показват, че скалата врязала се в лунната повърхност е с маса около 2 килограма и размери на футболна топка. За астрономите това е важно събитие, защото сблъсъкът ще им даде възможност за допълнителни проучвания на лунния релеф и възстановяване на исторически данни за други подобни във времето.

news4u

news4u