Наскоро стана известно, че визионерът – изобретател и бизнесмен Илън Мъск е открил нова компания, чиято цел ще бъде сливането на човешкия мозък с компютър.

Важно е да си отговорим на въпроса – защо в последните години неговата личност се превърна в институция и се нареди до имена като проф. Стивън Хокинг, Стив Джобс и Бил Гейтс.

Мнозина са тези, които говорят, че нашата вселена е холограма, конструирана на принцип като във филма Матрицата. Или твърдят, че други планети може да бъдат населени. Но необходимата доза достоверност, с която борим скептицизма, която прелива от научната фантастика към чистата наука, идва от тезите на Мъск.

На 30 април 2017 г. Мъск гостува в TED дискусиите. Водещият на разговора го попита защо му е всичко това, визирайки достигането до Марс и неговото колонизиране. Той отговори, че използването на електрически коли или соларни покриви на къщи е неизбежно дори, ако компанията Тесла не съществува. Мъск е убеден, че до няколко години всички автомобили ще бъдат електрически, а домакинствата ще сменят покрива си със соларен, защото площта е достатъчна за енергийните нужди на едно семейство. За него обаче, това да бъдем космическа раса не е неизбежно. Тук визионерът-предприемач вижда не само предизвикателство, а и вдъхновение. Така се откроява и отговорът на въпроса, който поставих в  началото на статията – основателят на Tesla и SpaceX вече е незаобиколим авторитет, защото е непрестанен търсач на вдъхновение. (Може би затова (само)иронично нарича друга своя нова компания, която ще копае тунели, с които ще придвижва автомобили, “Boring company” – “Скучната компания”).

Според мен, Илън Мъск се вписва много добре в понятието на философа хуманист Виктор Франкъл „воля за смисъл”. Той поставя нови цели, нови хоризонти ПРЕД и ЗА човечеството.

Разбира се, не трябва и да абсолютизираме неговата личност, защото това е и добре обмислен маркетингов продукт. Изобщо на семейство Мъск просто им върви. Майката – Май Мъск – известен диетолог в САЩ, сега има кариерата на модел, макар да е на 68 г. Миналата година на конгреса на футуристите във Вашингтон (World Future Society Conference) срещнах брата на Илън – Кимбъл Мъск. Макар да е съакционер в компаниите на брат си, неговата страст е The Kitchen (Кухнята), верига от ресторанти за вегетарианска и веган храна. Една от най-известните програми в средните училища в САЩ е разработена от Кимбъл- отглеждане на биоплодове и зеленчуци в училищните дворове. Тоест, брандът Мъск има огромна инерция и вече работи за всичко.

Но да се върнем на идеята на Мъск за „сливането” на мозъка с компютър. Мотивите му за нея са, че това е единственият шанс да не бъдем захвърлени в ъгъла на еволюцията, а да оцелеем след появата на изкуствения интелект. За Мъск подобно събитие е неоспоримо. И той, и Стивън Хокинг характеризират изкуствения интелект като най-голямата заплаха пред човечеството. И двамата търсят начини да я избегнем. Преди около година Илън Мъск предложи изкуственият интелект да бъде с отворен код. Така, чрез неограничен достъп, ще могат да пишат различни групи и общности, „лошото” ще се неутрализира от „доброто”, а изкуственият интелект ще отразява нивото на развитие на самото човечество. Експериментални програми на изкуствен интелект обаче показаха, че склонността към агресия може би надделява. София, е робот, който „се учи” предимно от социалните мрежи. Скоро след това говори за фашизъм и иска да унищожава хора.

Ако приемем, че създаването или самопораждането на изкуствения интелект е неизбежно, то действително е необходимо да има „адаптационен отговор” – начин, чрез които да оцелеем и да бъдем конкурентоспособни.

В моя статия преди време писах, че според мен ще има 3 нива на изкуствен интелект: първичен, нормален и супер изкуствен интелект. Не искам да се спирам на детайли. Първичният изкуствен интелект вече е на ход. Най-общо казано, той ще е нашият личен асистент, който ще ни търси работя според образователна квалификация или цялостни умения, или приятели в социалните мрежи, които най-добре пасват на моментното ни настроение…

Вече има разработени такива програми за лекарска и адвокатска консултации. Софтуер пише чисто информативни статии, а друг такъв прави HR подбор. Тук, бихме могли да отворим голяма дискусия за бъдещето на професиите и последиците от изземането на работни места, но това е друга тема.

Да приемем, че „нормалният” ще бъде на нивото на нивото на човешкия интелект, а супер изкуственият интелект ще го превъзхожда. Единствената възможност е усъвършенстване и разширяване (enhancement) и увеличаване (augmentation) на възможностите на човешкото тяло и интелект, което се обобщава чрез концепцията за  posthumanist (стадият отвъд човешкото). За Мъск това е Neuralink (името на компанията), която ще е връзката между невроните на мозъка и изкуствените невронни мрежи на компютъра. Според него това ще стане чрез влагане на чипове и друг тип мини устройства в мозъка.

Вече съществува практиката в различни части от човешкото тяло да се имплантират чипове с различни цели. Има успешни от здравословна гледна точка медицински решения за борба с болестта на Паркинсон и Алцхаймер, именно чрез чипове, вградени в различни дялове на мозъка. Вероятно приносът към здравословното състояние ще се увеличава.

Чипът е и информационен носител, на който съответно може да се зарежда „upload” информация, но и от който да се сваля-„download” такава. Това ще бъде една от възможностите за разширяване на капацитета на човешкото съзнание чрез директно „наливане на информация”. Процесът хипотетично може да се развива и в другата посока, тоест цялото съзнание да бъде „свалено” във виртуална среда и да „заживее” вечно в нея, което е вид постигане на безсмъртие. Интересен би бил казусът, в който съзнанието е копирано и съществуват две еднакви същности – биологичен човек и негов аватар във виртуална среда със същото съзнание. Как биха съществували тези напълно еднакви, но раздвоени същности?

Чрез свързване на мозъка и компютъра има неограничени възможности – разширяване на паметта, на познавателните способности, ускоряване на мисълта, по-строг контрол над тялото и пр. Но и възможност за манипулации над индивида, предизвикване на внушения и действия. Това би могло да е форма на властови контрол, на интелектуален, личностен или бизнес шпионаж, постигната от хакери, например. Чрез опцията  за пълно разкриване, формиране, ограничаване или дори ограбване на мисли, капацитет и потенциал, тотално се променят концепциите за свобода, частен живот и поверителност, свободна воля и свободно съзнание.

Още през 2009 г. британският учен Кевин Уоруик, който срещнах в Лондон, беше правил експеримент за вграждане на чипове в периферната нервна система със себе си и съпругата си. И двамата бяха имплантирали чипове в ръцете си, за да осъществяват своеобразна комуникация от далечни разстояния само чрез тях. Експериментът беше завършил с извода, че и двамата усещат, когато другият поиска да „предаде” информация. Тоест, човешкият мозък, а и физика като цяло имат много по-голям капацитет от използвания сега и могат да доразвият нов тип сетива. Вероятно, с подобна връзка на мозък и изкуствен интелект бихме развили нов тип-шести сетива и съответно възможностите на тялото. Интересно би било как ще се създаде синхронност между естествения и изкуствения интелект и къде би бил центърът за взимане на решения? Може да продължим  с редица други въпроси. Естественият интелект е компонент от натрупвана памет, мислене, съзнание, а изкуственият ще мисли, ще има цялата налична информация като памет, но не се знае ще има ли съзнание.

На този етап, въпросите са много повече от отговорите. Но е странно да приемем тези процеси просто като следващ етап от човешката еволюция. Буквално преди дни попаднах на научно откритие, което гласи, че мозъкът ни е поне 100 пъти по-мощен от това, което сме имали като традиционно схващания. По-логично би било да разгадаем с какво разполагаме налично и тогава да търсим инструменти за усъвършенстването му. Защото дори да можем да сътворим технически това, което желаем, все още нямаме готовност да разрешим моралните и етически аспекти.