Я да ти видя етажерката

от Константин Вълков

Марк Адамс

Ще кажете – какво пък толкова, етажерка като етажерка, най-много да се поправите и да използвате по-коректния термин “модулна рафтова система”. Само дето точно на тази приляга всяко определение от “класика” до “икона”, както и всички други в същия контекст, които могат да ви дойдат наум.

Концепцията на 606 ShelvingSystem,която се произвежда практическибез промяна от 1960до днес, има простичка цел – да създаде възможност за съхранение на разнивещи.Пък и да се вписва във всекиинтериори пространство. В ония следвоенни години мебелите са основно тежки,огромни, масивни. Както се казва – оттях неоставамясто за хората. Сигурно точно компанията Vitsoe е една от първитеалтернативи на така популярната днес концепция за бързите мебели,пропагандирана успешно от IKEA.Обаче – примерите са безброй – ако имате модулни елементи на Vitsoe от 60-те, твърде вероятно е и днес те все още да са всъстоянието,в което са купени.Класика, нали така?

Повече от четвърт век Марк Адамс е шеф на Vitsoe.И също като продуктите накомпанията,той е дисциплиниран,ограничен в изказа,премерен. Докато разговарям с него, все си припомням какхората във Vitsoе (произнася се “витцу”)са съсредоточени в подобряванетона един-единствен продукт -именно модулната рафтова система 606 Shelving System. Годининаредподобренияи винаги може и по-добре – определението за нестихващ перфекционизъм. 

Можеш да се посветиш на креативен процес, независимо какъв, да мислиш пълноценно, само ако докосваш нещата с ръцете си.

Някъде четох много забавен материал за това как трябва да се радваме и поощряваме мъничкия хаос в домовете ни. Не може всичко дабъде подредено и излъскано, все едно е готово за снимка за интериорно списание, нали?

–     Много е интересно, защото според мен нашите мебелидават възможност да се живее по какъвто си начин пожелаете -подреден дом, запълнен с боклуци, минималистично обзаведен, както искате. Поради тази причина не виждам нищо по-специално в един свят, който например е лишен от боклуци.Ние във Vitsoe се опитваме да създавамемебели,които не диктуват на хората какда живеят животите си.

Значи ще потвърдите,че малко хаос в дома можеда бъде и нещо вдъхновяващо?

–     О, да, абсолютно.

Но пък, ако трябва да сме коректни,вие сте в бизнеса с мебели, а основната им цел е да въвеждат някакъв ред, независимо дали в дома илив офиса.

–     Бих казал, че нашата модулна рафтова система създаваструктура,за да подредите нещата си.Често я описвам като едно бялоплатно.Това, което е рисувано върху бяло платно презвековете,е абсолютно впечатляващо.Така се опитваме и ние дапостроим бизнеса си. Но това е ипредизвикателството – нашитепродукти са по-скоро фонови, те не са на преден план, не крещят и не се стараят да привличат вниманието самовърху себе си.

Естествено, че хората съдят по дрехите, но възможно ли е да съдимза хората и по офисите им?

    Не мисля, че това е един от елементите,по които може да съдим за единчовек.Офисите са също като дрехите,като храната, която избират или колата, която карат. Това са все повърхностни елементи.Ясно е, че трябва да опознаеш добре някого,за да отсъдиш за него,да изградиш мнение.Мога да кажа, че това което научих от нашия бизнес заклиентите ни е,че те основно са мислещи хора.Простират умовете си извънпознатото.Загрижени са за това,което предлага бъдещето.Това са все качества,които не можеш да провидиш отпървите си впечатления.

Ако се върнем към 1985 година, тогава вие сте били просто едно момче,което продава в магазин замебели.Как натрупахте знания затова,което работите днес?

    Колковреме имаме, зада ви разкажа (смеесе)? Непрекъснатосе опитвам да уча. Постояннопредизвиквах себе си. Непрекъснатоизваждах себе си от зоната на комфорт. Четох изключително задълбочено в различни сфери. Ето например, връщам се от Мюнхен итам непрекъснато избирах непознати улици, за да посетя нов магазин, библиотека, галерия, книжарница, винаги се опитвам да изледвам непознати места. Винаги ходя там, където бих срещналнови, различнихора. Дории впоследствие да се запитам “какво правя точно тук”, продължавам даизследвам мястото, хората. Странно е, улавям се, че днес искам да учадоста повече, отколкотокато ученик. Сега съм по-гладен за знание.

Сигурно все повече от продажбите ви идват през уебсайта ви. Какво мислите за класическите магазини на улицата, ще останат ли?

    Не бих казал,че са предимно от уебсайта.Това, което мога да кажа е, че 100% от продажбите са директни. Тоест – хората, които ще използват мебелите, идват и ги избират.За магазините -те винаги ще бъдат важни,защото така хората продължават давиждат,че ние сме истински съществуващбизнес и че продуктите са качествени. По този начин градим доверие.

Появяват се доста нови бизнес модели запродажба напоследък. Има ли такива, които ви правят определено впечатление.

    Да, презпоследните години наблюдавамбизнеси,които оперират само онлайн,нямат физически магазини.Други пък нямат никакво онлайнприсъствие.Има доста супермаркети,които отказват да присъстватонлайн.Друг пример са магазините John Lewis. От една страна, компанията е собственост на тези,които работят в нея -това се опитваме да направим ивъв Vitsoe.От друга, успехът на онлайн бизнеса им изцяло зависи ототличната репутация на физическите им магазини. Мисля, че по този начин хората са по-спокойни. В Amazon все ощеима известно безпокойство от липсата на физически магазин – какво става, ако нещата не са както трябва?В дългосрочен план -могат ли клиентите да изградятвръзка,доверие с Amazon? Мисля,че клиентите все повече ще сепротивопоставят на онлайн бизнесите, които са се отказали от физическо присъствие.

Работите ли през уикендите?

–     Отговорът на това би трябвало да бъде “какво точно имате предвид подработа” (смеесе)? Казахви, чесе връщам от Мюнхен, бяхтам за пет дни, отчетвъртък до понеделник. Внеделя прекарах няколко чудесни часа в олимпийския парк, построен за игритепрез 1972 година, но в същото времепрез цялото време правех проучване за нова сграда, където да работим по мебелите ни. Днес имах срещи сдизайнери, архитекти, строители по темата. Обсъждахме всичкиснимки, коитонаправих в неделя, впечатлениятами от посещението в Мюнхен. Говорихме са всичко – структурата, цветовете, графичния дизайн на надписите, архитектурата наолимпийския парк в Мюнхен. Вярно- внеделя ми беше приятно, разхождахсе, новсъщност върших работа. Товазабавление ли е, работали е, незнам (смеесе).

Случвало ли се е някои от клиентите на компанията да се превърнат във ваши лични приятели?

–     Разбира се. И това е много приятно. Случва се, защото сме на една и съща страница, така да се каже. Има естествена симпатия между нас. Бихказал, ченякои от най-добритеми приятелства се случиха точно по този начин.

Труден клиент? Спомняте ли си поръчка, която е била необичайна, екстравагантна дори?

–     Трудни клиенти винаги има, придирчиви, изискващи. Това е част от предизвикателството. Затоваобучаваме различен тип търговци. Някои от клиентите не се спогаждат с мен, но се разбират сдругите ми колеги. Другипък държат да работят само с мен.

Каква част от ежедневния ви бизнес е аналогова. Без мобилен телефон, без таблет?

–     Голямачаст. Товасе опитвам да прокарам като тема в цялото интервю, темата за баланса между човешкото и дигиталното. Това е основнотопредизвикателство пред хората днес. Моят син е на 21 години – класическо дигитално поколение. Може да правиабсолютно всичко на компютъра си. Създаде собствен компютър, когато беше на 12. Но сега, по абсолютнособствено желание, севпусна изцяло в аналоговия свят. Записа се на курсове по градинарство, готварство. Опитва се по всякакъвначин да е ангажиран с аналоговия свят. Сякаш приключи изведнъж с дигиталния, защото разбра, че вече е направилвсичко там. Разбра, че можеш да сепосветиш на креативен процес, независимо какъв, да мислиш пълноценно, само ако докосваш нещата с ръцете си.

Проект “Иноваторите” на егоист и Дарик радио евдъхновен от Innovation Starter. Заедно вярваме, че добрите идеи и иновативния подход помагат да серазвиваме. Всякаседмица Константин Вълков представя хора с различни професии, които вдъхновяват. Проектът стартира вначалото на 2011 годинас интервюта с Ричард Куест (водещ в CNN), Йорген Виг Кнудсторп (шеф на Lego), ХидетошиНаката (футболисти предприемач), ЕнрикеПенялоса (кметна Богота), ЕлифШафак и Исабел Алиенде (писателки), МагнусКарлсен (световеншампион по шах) имного други. Интервюномер 60 впроект Иноваторите: МаркАдамс, шефна компанията Vitsoe