Всичко започва с един-единствен човек, решил да изписва nickname-а си по различни стени на сгради. Това негово „изкуство“ е забелязано от медиите и след няколко публикации по темата много хора се вдъхновяват да направят същото. Постепенно графитите се усложняват и превръщат във все по-комплексни рисунки – мюръли, които покриват цели стени с една и съща тема или герои.

В България графити артът започва по същия начин – с издраскването на името по стени и малки рисунки по трафопостове и електрически табла през 90-те. Последните няколко години обаче сцената за улично изкуство преживява непознат до момент разцвет.

Колко бързо от нелегално вандалство графитите се превръща в начин да направим пространството около себе си по-цветно и приветливо?

Това се случва чрез усилията на няколко crew-та и индивидуални артисти, които започват със стените на София и Пловдив, а сега продължават с изкуството си напред към морето и по-конкретно – Ахтопол.

Организаторите на We all write са 140ideas (или One for All ideas) – артисти с художествено образование, сформирали се като група през 2008 г., чиято основна цел е не само да разкрасяват градските фасади, но и чрез изкуството си да ни напомнят за важните екологични проблеми, пред които всички сме изправени.

Така, например, когато сдружението за опазването на дивата природа Балкани започва акция за защита на кафявата мечка, 140ideas подкрепят инициативата с големия мюрал върху стената на 23-то училище в София.

Самият Ахтопол има бурна история, превърнала го в града, който е. Селището е основано на гръцка територия още преди Христа, после преминава в Римската империя, а накрая става обект на войни между България и Византия и често сменя принадлежността си. За съжаление поради честите пиратски набези и опожарявания, последните от които в началото на 20-ти век, Ахтопол не е запазил почти никакви артефакти от минали епохи. Новото строителство, характерно за града го превръща в идеално платно за художници.

Преди година Марина Марина предоставя своята къща за изрисуване. Старият рибар, който вади мрежите си от морето става символ на града, а все повече хора започват да се интересуват от възможността да имат подобна картина на собствената си стена. Така се ражда идеята за We all write или превръщането на Ахтопол в галерия на открито.

В рисуването се включват 30 артиста от пет държави, които в рамките на седмица създават 20 мюръла. Вдъхновенията са най-разнообразни като се започне от Star wars и се завърши с най-популярната тема, разбира се, морето – с неговите обитатели и с романтиката, която то събужда.

Целта на We all write е да обединява хората чрез изкуството, чрез рисуването върху стени, да събаря стените между хората. Да им показва красивото в света около тях и да им напомня, че всички сме част от една обща екосистема, в която трябва да съществуваме.