Твърди се, че след 2020 година всички нови къщи в Калифорния ще бъдат със соларни панели на покривите. Звучи хубаво, да проверим.

Бийл Морро

Утре, 9 май, енергийната комисия на щата се очаква да гласува решение, с което ще задължи всички жилищни сгради до три етажа да бъдат оборудвани със соларни панели. Крайният срок за това е 2020 година, което ни навежда на мисълта, че след 2020 – примерно през 2021 година – гледката на Калифорния от небето ще бъде повече от впечатляваща. Поне така пише вестник Orange Country Register, а ние му вярваме.

Дейвид Крисчън

Подобно решение ще има дълготраен ефект, а със сигурност ще прекрои и енергийната карта на щата. Наред с възобновяемите източници на енергия от ветропарковете, соларните панели ще се превърнат в сериозно перо на производството на енергия в Калифорния.

Скот Уеб

Така ще се постигне и друго взето решение – до 2020 година всички нови домове да консумират толкова енергия, колкото произвеждат. Създаването на толкова малки центрове за производство на електрическа енергия и нейното използване за домашни нужди, но и за зареждане на увеличения брой електрически автомобили, със сигурност ще превърне Калифорния в един от първите енергийно ефективни щати, достойни за благородна завист.

Америкън Пауър Асосиейшън

Предвижданията показват, че наличната класическа енергопреносна мрежа ще бъде използвана само като резервен вариант за осигуряване на електричество. Междувременно цените на соларните панели и инсталационните разходи падат всяка година, което прави решението за тяхната инсталация до 2020 година напълно в границите на разумно допустимото.