Това е стенограма. С някои позиции на някои депутати в парламента. Хронология на едно решение – да гласуваме задължително. Защототакъв бил гражданският ни дълг. Това е опит да четем между редовете – от Алекодо овцете.

– Винаги има първи път, но той може и да бъде последен… -Така председателят на парламента Цецка Цачева открива заседанието и искадепутатите да се регистрират. Първа точка е окончателното разглеждане напромените в Изборния кодекс. Първият текст в тях е въвеждането назадължителното гласуване. Не става ясно за какво се отнасят думите на Цачева.

Думата има Янаки Стоилов от БСП:

– Тук има някакъв капан. Мнозинството си казва: Дайтение да приемем задължителното гласуване, след това опозицията ще събере гласоведа го атакува в Конституционния съд и ако там отпадне, ние си измиваме ръцете.

На парламентарната трибуна излиза Димитър Лазаров от ГЕРБ.

– При наличието на политическа склероза не забравяте опорните точки.

Думата взима Найден Зеленогорски отРеформаторския блок.

– Ще си създадем един Франкенщайн, от койтотрудно ще можем после да се отървем. Не карайте насила хората да свирят напиано, няма да ви хареса това, което ще изсвирят.

На трибуната излиза съпредседателят наПатриотичния фронт Валери Симеонов.

– ДПС представлява един икономически октопод,базиран върху етнически и религиозни заблуди, всички са свидетели наразпадането й. със задължителното гласуване не предлагаме панацея, а първакрачка, която да намали влиянието на малки, добре мотивирани етнически групи.

Думата взима Мустафа Карадайъ от ДПС.

– Явно има и тема за намаляване на електоралнататежест на ДПС и по тази причина предлагаме точката да се отложи. И като сеосвободим от емоциите, когато всеки се освободи от въжделенията си, чак тогава дапреминем към Изборния кодекс.

Предложението не се приема. На трибуната излизаАтанас Атанасов от Реформаторския блок.

– Такова напрежение в залата заради еднаглупост. От юридическа гледна точка това е една глупост, защото не може да има задължение, когато няма санкция.Кого лъжем, че въвеждаме задължително гласуване? Този текст не  е против ДПС, той работи за ДПС, защото гисплотява.

Следва независимият депутат Велизар Енчев.

– Нетретирайте българските избиратели като стадо овце, което ще подкарате къмурните.

Думата има Гроздан Караджов от Реформаторския блок.

– Карате избирателят да отиде до урната,въпреки, че не може да ви гледа и мен включително. Тезиопити за мимикрия нанародна любов не са отвчера. Още през 1892-3 година Алеко Константинов ги е описал тези хубавци, детоги внасят тези текстове. Затова ще ви предложа друг текст – редакционен. В член5 на Избирателния закон във фейлетона на Алеко Константинов той казва „три денапреди избора, както и в дена на избора, се почва морално влияние върхуизбирателите и арестуването на разсъждающите. Ако избирателите са заети сотбиване на пътна повинност или друго, полицията се грижи да пусне вместо тяхбюлетините в урните.

Провокиран тъй като „хубавците” са Патриотичния фронт, излиза на трибуната  Димитър Байрактаров.

– След като влязохме в сферата на фейлетоните азще цитирам един велик българин – „История Славянобългарска” – О, неразумний, депутатино, поради що се срамиш да си кажешистината…

Всякаприлика с лица и събития не е случайна. Идеята за задължителното гласуванедойде от Патриотичният фронт. Беше приета благодарение на ГЕРБ, АБВ,Патриотичния фронт и част от БДЦ. Останалите гласуваха против. Стимули за гласуване няма да има. Санкцията-заличаване от избирателните списъци.