Днес научаваме, че границата с Гърция ще бъде блокирана от 29 април до 8 май от българскитепревозвачи. По Великден, когато много нашенци отиват в южната ни съседка, товаби причинило доста неудобства, заобикаляне през това, което нямаме като Македония, среща с 315 милиона бежанци на тяхнатаграница с гърците, отменени почивки, псуване, напрежение.

Човек си казва –за да го направят това, сигурно трябва да имат много убедителна причина, защотогърците бяха блокирали границата така 40 дни и стана международен скандал,имаха искания към Ципрас, а той се оказа, че ги е излъгал, както тия нашите вечене си и правят труда да ни лъжат.

И причината сеоказват точно тия 40 дни блокади. Предстои 10-дневна контраблокада от нашастрана, а обявената от превозвачите ни цел е да се покаже на гръцките земеделци,че не можело да правят повече така. Защото са причинили щети на роднитепревозвачи. Това било отмъщение.

Разбира се, товаотмъщение ще доведе до нови щети за същите тези превозвачи, за технитесънародници и около никакви последствия за гръцките фермери. Те си протестирахапо гръцки – шумно, нагло и ефективно. Докато ние тук сме раболепни и културни,понеже всички сме роднини и не сме свикнали на това. Тук не обичаме неудобстваи имахме опорната точка за едно блокирано кръстовище в София: „Да, страната нисе управлява от мафия, но не ми писна да се прибирам по цял час от работа.“

И очевидноприхващаме донякъде идеята, че за да има ефект и да бъде чуто искането ти,трябва да създадеш смут, неудобство и така да окажеш натиск. Само че тук нямаискане, а това е акт на отмъщение към гръцки земеделци?! Сефте да създадемнеудобство, а то да се окаже без искания!

Отмъщението срещутехните земеделци с контраблокада на границата е толкова логично, колкото акоприятелката ти спи с брат ти, ти да отидеш и да спиш с нейния брат.

Това е толковалогично, колкото ако няма хляб и тъпа кокошка те съветва да го заместиш спасти, ти да изгориш житните полета.

И докато горнитедве сравнения са хипотетични, следват няколко съвсем реални.

Това е толковалогично, колкото да твърдиш, че в България няма корупция по висшите етажи навластта, защото няма обвинени и осъдени за това.

Това е толковалогично, колкото да дадеш 2 милиона народни пари за ново туристическо лого 3години след появата на сегашното лого.

Това е толковалогично, колкото да обясниш, че си преборил контрабанда в размер на 3 милиардалева, а да не е ясно кой е осъществявал тая въпросна контрабанда, но при всекиполитически трус да обясняваш, че контрабандистите те клатят.

Това е толковалогично, колкото третодивизионен аматьорски отбор да е домакин на най-посетениямач през сезона в българския футбол, в който отстранява претендент за второтомясто в елитната дивизия, а тези, отговорни това да е нивото на най-популярнатаигра у нас, да не носят никаква отговорност за това.

Това е толковалогично, колкото да си (който и да е от последните) вътрешен министър и датвърдиш, че (който и да е) протест е платен и организиран с цел преврат, без дапокажеш доказателства или да вземеш необходимите мерки, ако се готви наистинатакова престъпление.

Това е толковалогично, колкото с години да отричаш странната икономическа и политическа мощна един редови депутат и следовател, след което той да излезе на светло и дапотвърди всички съмнения за себе си, а накрая да му помогнеш да излезе жертвана това, че обществото вижда нещо нередно в целия този модел на срастване навласти, протекции, концентрация на държавни поръчки и какви ли не гнусотии.

Това е толковалогично, колкото да си похарчиш последните 5 лева за месеца за лотариен билет.

Това е толковалогично, колкото факта, че всички избори у нас минават в контекста на репортажиза масово купуване на гласове, всички матури минават в контекста на репортажиза купуване на отговори и винаги преди това уж има невиждани мерки срещу тияпрактики, които все се провалят.

А щом тези нещаса факт, защо да не е логично да има контраблокада за отмъщение, от която да сеочаква гръцките фермери да се вразумят и да не блокират повече границата,когато искат нещо от държавата или се оплакват, че са получили заслужения сисреден пръст?

Самуил Петканов е първият човек, излязъл в обеднапочивка. Известен наш автор на трудове в областта на социалните науки иикономиката като „32 причини дебелите мъже да може да излязат в майчинство“,„Чубрицата като труднопроследима парична единица“ и „Социални и сексуални правана роботите, ползвани в индустрията“.