news4u

news4u

В изявление, последвало кончината на Карл Лагерфелд, модна къща Chanel обяви за негов наследник дясната му ръка и негов най-приближен сътрудник в продължение на 30 години – Вирджини Виар. С това спекулациите, че заместник на Кайзер Карл вероятно ще е друго голямо име, прекратиха. Фамилия Вертаймер, собственици на модната марка, заложиха на приемствеността с назначаването на Виар, поверявайки ѝ “креативната работа по колекциите, така че наследството на Габриел Шанел и Карл Лагерфелд да продължи живота си”, както четем в изявлението.

Виар, често наричана “тайното оръжие на Карл”, се присъединява към екипа на Chanel като стажант в haute-couture орнаментиката през 1987 г. по препоръка на дворцовия управител на Принц Рение от Монако. Четири години след назначаването на Лагерфелд като креативен директор. През 1992 г. след 5 годишна съвместна работа, Виар се започва работа редом до него в Chloé. Работи там пет години и се връща в Chanel, където се изкачва до поста директор на дизайнерското студио, заеман до вчера.

“Вирджини е най-важният човек, не само за мен, но и за ателието, за всичко” твърди Лагерфелд в документален филм на Netflix от 2018-та година. “Тя е дясната ми ръка и дори да не я виждам, сме на телефона през цялото време.” Тя не обича да е под светлините на прожекторите и е наричана “неговата сянка”.

Едва в последните сезони тя беше до него на сцената в края на ревютата, включително Chanel Métiers d’Art show провело се в Ню Йорк през декември 2018-та – последното, в което видяхме дизайнерът.

Fendi все още не са обявили заместник на поста артистичен директор, също заеман от Кайзер Карл до смъртта му. Те ще представят последната му колекция утре в Милано.

news4u

news4u