news4u

news4u

Ню Йоркският професор Джон Фаф ни върна спомените свързани с дискети, флопи дискове и черно-зелените dos-овски екрани. През изминалата неделя той стана вайръл в twitter със снимки на 30-годишния си Apple lle. Попада на него в таванското помещение на родителите си и опитва да го включи. За негова изненада след изчистване на събралия се прах, устройството заработва.

“Сложих стара дискета с игра. Пита ме дали искам да възстановя запазената. И намери такaва!”

“Трябва да е на 30 години. Отново съм на 10.”

Apple IIe е пуснат в продажба през 1983 г. и е третият модел от серията Apple II. Новостите в тази версия са възможността да използваш едновременно малки и главни букви, пълна функционалност на Shift и Caps Lock клавиши. Моделите от този компютър са спрени през 1993-та година.

Фаф ресторва въпросната запазена игра на Adventureland, която се играе с текстови команди, но не е много сигурен какво да прави след това. Неин създател е Скот Адамс, а годината 1978.

Фаф намира и дискети с различни други игри като Millionware, Neuromancer и Olympic Decathlon.

Освен игрите (на колко години трябва да стане един мъж за да не започне с това …?) Фаф намира свои домашни работи и писмо от баща си, датиращо година преди смъртта му (1986 г.). А, той е бил едва на 11.

Когато показва “праисторическата” компютърна система на собствените си деца, тяхната реакция е абсолютно очаквана:

“Най-голямото ми дете, което е на 9, възкликна “това е компютър?” в откровена изненада и след това посочи флопи драйва, питайки “какви са тези неща?” По-малките ми деца – близнаци не спряха да се смеят на това колко нелепо им изглежда всичко.”

news4u

news4u