Времето, което прекарваме пред компютрите и телефоните съставлява доста по-значителна част от денонощието ни, от колкото смеем да признаем. Съвсем не е задължително обаче часовете, които отделяме пред електронните екрани да са загубени, а напротив, можем да ги превърнем в инвестиция в самообразованието и интересите ни.

Тук събрахме пет личности и техните канали, от които можеш да разбереш нещата, на които не ни учат в училище.

Nerdwritter / ИЗКУСТВО

Слабостта на Nerdwritter1 определено е киното, но това съвсем не му пречи да представя страхотни анализи на комикси, книги и класически произведения на изобразителното изкуство. В няколко плейлиста той събира есета и критически размисли на различни теми, които рядко са актуални, в смисъл на току-що излезли пред публика, а по-скоро са от категорията на вечно актуалните. Каналът е интересен за всеки, интересуващ се от кино или музика, а хората, занимаващи се професионално с правене на филми, биха могли да почерпят не малко съвети от него, като как се изгражда филмов диалог или как да привлечеш погледа на зрителите към конкретен елемент в кадъра.

 

Lindybeige / ИСТОРИЯ

Името на канала идва от обичайната бежова риза и любимия танц – Lindy hop. Lindybeigeе историк и учител по суинг танци. Във видеотата си разисква теми като военна история, как са били използвани конкретни оръжия и популярни митове, свързани с миналото. Ако някога сте се чудили как да се случвали нещата едно време или какво ни е довело до мястото, където сме сега, Lindybeige има отговори на почти всичките ви въпроси.

Mathloger / МАТЕМАТИКА

Австралийският професор по математика Бъркард Полстер се е заел с нелеката задача да направи математиката интересна и привлекателна. В канала си разработва различни математически проблеми като символиката на номер 666 или пък приложението на различни сложни формули в ежедневието. Mathloger ни показва красотата на числата и техния танц в уравненията и ни увлича в света им по много достъпен и естествен начин.

Jordan Peterson / ПСИХОЛОГИЯ И ФИЛОСОФИЯ

Джордан Петерсон не е точно влогър. Университетски професор в Торонто, той просто заснема лекциите си пред студенти и ги качва в канала. Политическите и социалните му виждания му печелят широка аудитория и известността на един от най-интелигентните ни съвременници.

Каналът на Петерсон съдържа няколко цикъла лекции по психология и философия, а именно Личността и нейните трансформации и Карти на смисъла, а от скоро тече и новата му серия върху текстовете от Библията. Освен редовните си лекции, той често участва в дискусии, свързани с актуални проблеми и защитава позициите си на анти-постмодернист и анти – SJW, които също са поместени в канала му.

SmarterEveryDay / НАУКА

Не само математиката, но и науката като цяло може да бъде поднесена по достъп, увлекателен и интригуващ начин. Това прави каналът SmarterEveryDay, като за разлика от повечето популяризатори на науката, които спестяват „научните“ подробности и ни представят само лесносмилаемите сентенции, той ни дава подробностите и детайлите от това как нещата се случват.

Все пак това е целта ни като най-разумните същества на планетата – да ставаме по-умни с всеки изминал ден.