За близо 20 години Edelman оценява доверието на обществото в ключови институции като бизнеса, правителството и медиите. Навярно не ти трябва научно проучване наповече от 33 000 души в 28 страни, зада знаеш, че хората по цял свят са суперантинастроени към всичко, пише Джейсън Караян от Quartz.

Накратко, налице е “глобална имплозия”, спрямо доверието, твърди изследването на Edelman. Тазгодишнотопроучване записва най-големият порода си спад на доверието вбизнеса, правителството, медиите и неправителствените организации. Мнозинствотоот хората в две-трети от изследванитестрани вече не вярват на тези институции.

Докладът съвпадас началото на Световния икономически форум в Давос. Световните лидери,корпоративни гиганти имедийни магнати, които се събират в приятната обстановка на планинския курорт в Алпите, тази година щеразнищват темата Отговорно и отговарящо лидерство, като ще се фокусират върху четири основнипредизвикателства: усилване на глобалното сътрудничество; съживяванена икономическия растеж; реформиране на капитализма и подготовка за Четвъртатаиндустриална революция.

Доверието уизпълнителите директори (най-честосрещаните делегати в Давос) пада значително, като само37% от анкетираните казват,че им вярват, със спад от 12 точки в сравнение спредходната година. Все пакдиректорите остават с по-голямодоверие, отколкото правителствените лидери – 29%, така че и това е нещо.

На медиите същоне може да се вярва, става ясно от проучването на Edelman. Почти 43% от анкетираните изразяватдоверие в пресата, в сравнение с 48%  миналата година. Доверието вмедиите пада до най-ниското си ниво в 17 от 28-те анкетирани страни. “Хората днесгледат на медиите като на частот елита”, казва РичардЕделман, президент на компанията, която носи неговото име. 

Кофти тръпка.