— Лас Вегас, Невада
2 ноември

Смисълът от това, което се случва в Америка през 2016 година остава непонятен.Журналистът Дейвид Леонард с право пише, че децата днес ще се обръщат следгодини към 2016-та и ще се опитват да разберат какво се е случило днес. Как така вАмерика – но нали точно Америка беше страната на неограничените възможности,простете за клишето – защо през 2016 година кандидат за президент на една отдвете големи партии може да бъде персонаж като Доналд Тръмп.

Притесненията се засилват – анализатори от финансовите пазари казват, че не еважно кой ще спечели стига това да не е Доналд Тръмп. Големите и влиятелнимедии са категорични, че след ФБР-офанзивата срещу Хилъри Клинтън малковероятната победа на Доналд Тръмп става съвсем малко по-вероятна. Поучителнитематериали за това как трябва да се гласува на всяка цена, как трябва да убедишприятелите си да го направят, са навсякъде. Как да се справят онези, които всеоще не са взели решение с новата канонада от обвинения, че дори и да бъдеизбрана, Хилъри Клинтън може да бъде подложена на процедура по импийчмънт?Състезанието става все по-оспорвано, особено при положение, че само предиседмица Клинтън беше сочена за категоричен победител.

В същото време изборната нощ продължава да бъде “експлоатирана” от кого ли не -телевизиите продават рекламни пакети, хотелите специални нощувки за 8 ноември.Стига се дори до оферта като тази – плащаш 500 хиляди долара, каниш 250 гости иразполагаш с президентския апартамент и практически почти целия W Hotel въвВашингтон за една нощ. Плюс бал и какви ли още не глезотии. Нещо като новатаНова година. Дали обаче голямото шоу ще бъде в изборната нощ или и четиригодини след това, предстои да разберем.

Тръмп в момента изживява лек подем. Последните проучвания, които “хващат”отзвука от “октомврийската изненада” с подновеното ФБР-разследване срещу ХилъриКлинтън не отчитат преднина на Тръмп, но показват стабилизиране на позициитему. В последните часове се появи първо проучване, в което Тръмп води, макар и с1 процент. Данните са от на ABC News/Washington Post. Това е първи резултат наТръмп пред Клинтън от май тази година в изследването. Преднината е в рамките настатистическата грешка, но все пак показва възходящ тренд за кандидата нарепубликанците. Като добавим към това, че в същото проучване Клинтън водеше с12 процента, забелязвате промяната. Най-важното, което показват резултатите елипсата на ентусиазъм сред поддръжниците на Хилъри Клинтън. Проучването енаправено в периода 27-30 октомври на база телефонни интервюта сред 1128гласоподаватели и е в рамките на 3-процентната статистическа грешка.

Надпреварата се върна във времето преди два месеца, което беше неблагоприятноза Хилъри Клинтън. Докато през октомври, преди включването на ФБР впредизборната игра, Хилъри не даваше шансове на Тръмп и увеличаваше преднинатаси, сега господинът се връща в играта. Дали изобщо Тръмп ще достигне илиподобри резултатите на Мит Ромни от 2012-та предстои да видим, нонай-интересно, което се случва е атаката от страна на Тръмп към традиционнодемократично-ориентирани щати. В момента най-голяма продължава да бъде биткатаза Флорида, където двамата кандидати харчат колосални суми, несравними с нищопохарчено досега. Новото е, че дори щати, които са възприемани като сигурни заедна от двете партии, днес показват уклон ту към едната, ту към другата страна,което прави състезанието още по-непредсказуемо.