Експеримент на стойност 3 милиона долара, спонсориран частично от Бил Гейст, ще проведат учени от Харвард, имитирайки изригване на огромен вулкан. Те ще впръскат малки частици в атмосферата за да постигнат ефекта след изригване, когато се отделят емисии серен диоксид и по този начин ще се опитат да блокират слънчевите лъчи, като мярка в борбата с глобалното затопляне. Частиците ще бъдат впръскани на разстояние 19 км над Земята за да отразят слънчевата светлина обратно в космоса.

През 1991-ва година когато изригва Пинатубо във Филипините, се отделят 20 милиона тона серен диоксид, което изстудява Земята с 0.5 С градуса за 18 месеца. Крайната цел на бъдещия експеримент е най-вече спасяването на кораловите рифове и полярните ледове, като част от мерките срещу глобалното затопляне.

Екипът от учени се надява да успее да пусне управляем балон над югозападната част на САЩ преди юли идната година. Балонът ще впръска калциев карбонат в армосферата и ще се изчисли как това влияе на слънчевата светлина, достигаща до Земята.

Опонентите казват, че това може да увреди озоновия слой и наруши цикличността на валежите, което ще доведе до суша в някои райони.