Или когато писателите си мерят писалките

Убийството на Стивън Кинг от Джеймс Патерсън

Или когато писателите си мерят писалките

През ноември на англоезичния книжен пазар излиза най-новият роман на криминалния писател Джеймс Патерсън. Той носигръмкото заглавие Убийството на Стивън Кинг и това изобщо, изобщо не изглеждакато евтина нападка към неговия колега. Патерсън уверява читателите си, че книгатае просто плод на въображението му и всички случки, диалози и герои в нея, сизключение на Стивън Кинг и Табата Кинг, не бива да бъдат приемани за истински.И че романът имал щастлив край. Но е спорно какво може да бъде щастлив край вслучая, особено като имаме предвид медийната мини-война, която двамата писателиса си спретнали.

Джеймс Патерсън
Снимка: Kevin Winter/Getty Images

Какво се случва, когато книгите поставят собствения си автор в опасност?

Джеймс Патерсън е един от най-успешните автори в световен мащаб и често оглавява класациите за най-богатите хора от бранша. Нее тайна, че притежава голямо имение, в което работят няколко наети от негодуши, които пишат онова, което той им казва. Криминалният писател притежавадобре смазана машина за бързо производство на романи-еднодневки, които му носятбързи и сигурни приходи.

Стивън Кинг не харесва това.

В интервю за Гардиън преди няколко години той определя Патерсън като ужасен, но много успешен писател. И такасе започва, макар първоначално Патерсън да твърди, че харесва книгите на Кинг (как не би могъл?) и че изпитва искреноудоволствие от факта, че може да му строши кефа като казва положителни неща занего. Съмнително е доколко на Кинг му пука за думите на колегата му, но наколегата определено започва да му пука повече с времето. Особено щом си енаправил труда да напише роман за убийството на човека, който го обвинява внекадърност.

Престъпникът в Убийството на Стивън Кинг е вдъхновен от събития, за които самиятКинг пише. Патерсън определено е вложил труд в проучването и твърди, ченаписването на този роман му е дало възможността да помисли какво се случва,когато книгите поставят собствения си автор в опасност. Така представена идеятане е толкова лоша – Кралят на ужасите, преследван от собствените си демони вминималистичните 150 страници. Но ако погледнем в детайли предстоящия роман наПатесрън ще видим нещо доста по-евтино – вманиачен фен на Кинг се опитва да го убие, а частният детектив Джейми Патерсън се опитва да го защити.

Засега Стивън Кинг не е направил коментар потемата, въпреки че е получил предварително копие на романа. Едно е ясно –Патерсън знае как да печели пари и внимание.

Прочети това

[fbcomments url="" width="100%" count="off" num="3" countmsg="Коментара" title="коментари"]