Смъртоносната алтернатива на морфина, по-известна като U-47700 добива все по-голяма популярност, особено средамериканските юзъри. Наричана понякога просто U4,новата дрога представлява суперсиленсинтетичен опиоид, пише Мери Емили О’Хара в Rolling Stone. U4 е посоченакато причина за десетки смъртни случаи в САЩ през последните няколко месеца – особено след смъртта на Принс, койтопредозира от коктейл с фентанил и въпросната U-47700.

Технически U-47700е законна и може да бъде закупена онлайн от произволен брой изследователскихимични складове, които търгуват с наркотици, създадени в лабораториите. Но тованяма да продължи дълго, защото Администрация за борба с наркотиците обявиминалия месец, че U-47700 скоро ще бъдат поставена в най-ограничена категорияна агенцията заради “непосредствена опасност за общественатабезопасност.” 

Ето всичко, което трябва да знаеш за един отнай-смъртоносните наркотици:

Откъде идва?

U-47700 е дрога създадена в лаборатория от фармацевтичния гигант Upjohn. През 1976 г.,химикът Якоб Змускович патентова лекарството след тестване върху животни, катоотбелязва, че новата опиоидна смес е по-мощна от морфина, но с уж по-малък потенциал за пристрастяване. Наркотикът е бил предназначен за лечение на силнаболка, свързана с рак, операция или наранявания, но никога не е бил тестванвърху хора. Химикът я патентова иоставя на подробни инструкции за това как да сепроизвежда. Естествено, веднага бива докопана от нарколабораториите в Китай.

В медицинскидоклад от юли тази година е цитиран случай, в който фентанил и U-47700 сесмесват и се продава на улицата, вместо болкоуспокояващото лекарство попредписание – Norco. Подобни доклади показват, че U4 и фентанил често сеизползват в комбинация, като потребителите нехаят за ефекта.

Защо е толковапопулярен?

Подобно на другиопиати, като оксикодон или хероин, U4 предизвика чувство на еуфория и релаксация.Аналгетикът успокоява потребителя, като същевременно забавя дишането му. Анонимен потребител разказва пред Rolling Stone, челекарството предизвиква “ненатрапчиво усещане за уют, топлина и отпуснатост” и те кара да се отпуснеш на някое “спокойно място и дагледаш филм”.

За популярносттана наркотика трябва да се “благодари” и на юридическите лица, които успяват даминат през радара на правосъдието и Администрацията за борба с наркотиците,както и на производителите, които са способни постоянно да коригират химическиясъстав, за да се избегне съвпадение със списъка на забранените вещества. U4 е евтин: бърз преглед на уебсайтове, предлагащи го за продажба, показва, че цените варират около 30 долара заграм. Повечето от U-47700 е произведен в Китай, заради което държи ниска цена, но и висок риск за потребителя. 

Какво го правитолкова смъртоносен?

U-47700 дължиимето си и на спецификациите, които има – около седем пъти и половина по-силен от морфина, и то само ако е произведен с точнитеспецификации на патента. В подземните лаборатории на Китай промените в химическия състав могат да бъдат смъртоносни.

Тази година сарегистрирани най-малко 80 смъртни случая след свръхдози от U-47700, което водидо тотална забрана на лекарството в някои държави (Швеция и Финландия например). Две 13-годишни деца в Юта са починали след като са ползвали дрога закупена онлайн.

Смъртта не еединственият риск за потребител на U4. Консуматори споделят ужасите отнепредвидени странични ефекти като ректално кървене след вкарване налекарството по анален път или тежко увреждане на нервите в районите, засегнатиот интравенозно приложение – дори и след шест чисти месеца.

Какво следва заU-47700?

Вероятно Америка ще забрани лекарството в отговор на множеството смъртни случаи.Трудно е да се проследи колко много свръхдози са резултат от прием точно на U-47700. Съдебнителаборатории са едва в началото на изследването. В 14 септември в прессъобщение шефът на Съдебнататоксикология в САЩ – Бари Логън казва, че U4 и фентанил – и двете лекарства,открити в коктейла, който уби Принс – са “старо тъмно петно за криминалните лаборатории, защото са неоткриваеми в рутинно изследване”. Те се надпреварват с онлайн търговците на дребно, които пък ограничават продажбите заради страх от преследване.