Ваканционният сезон е най-подходящото време алкохолът да навреди на мозъка ти. Изследвания показват, че след няколко чашки броят на неврони в хипокампуса (центърът на паметта в мозъка) намалява и митохондриите отслабват.

Не само, защото му отпускаш края и не броиш наздравиците.

Именно митохондриите помагат за производството на енергия в клетките и тяхното увреждане може да повреди или убие мозъчните клетки. Но две нови изследвания върху животни предлагат някои превантивни мерки срещу нежеланите последствия, пише Гретхен Рейнолдс в The New York Times. Оказва се, че аеробните упражнения могат да се борят срещу някои от въздействията на пиянството върху мозъка ти.

И двете проучвания са представени през ноември по време на годишната среща на Дружеството на невролози в Сан Диего. Първият опит е проведен от физиолози от университета в Луисвил, в който участие взели възрастни мъжки мишки. Всеки ден в продължение на 12 седмици – еквивалента на няколко човешки години – групи от мишки са получавали или били инжектирани с алкохол или солена вода. Половината от животните във всяка група след това са били пуснати за дневни тренировки. Упражненията били кратки, но с интензивни движения с по-напрегнати темпове.

Второто проучване се фокусира върху алкохола. Изследователи от университета в Хюстън вмъкват тръби в стомаха на женски плъхове, за да осигурят последователни дози алкохол или безалкохолна течност, всяка понеделник вечер в продължение на 11 седмици. Половината от плъховете във всяка от тези две групи била държана в празни клетки за останалата част от седмицата, а другата половина тичала на колела по два часа, три пъти седмично.

Във всяко изследване, мозъците на гризачите, които се движели след доза алкохол, са били значително по-различни от тези на техните мързеливи събратя. При неактивните мишоци дейността на митохондриите отслабнала в много неврони, докато при бегачите не се забелязвало същото. “Известно е, че движението увеличава създаването на нови мозъчни клетки”,казва Джей Ел Лийзър, професор по психология в университета в Хюстън, който ръководи проучването. Съвсем възможно е джогинга да стабилизира общия брой на мозъчните клетки при плъховете от тази група, твърди тя, дори ако някои неврони са мъртви като страничен ефект от консумацията на алкохол. Упражненията подобряват и митохондриалното здраве в мозъка.

Това не означава, че проблемът с алкохола е решен – най-вероятно има и други нежелани ефекти в мозъка, на които не може да се противодейства с тичане. Няма изследвания обаче, които да показват по колко или какви видове тренировки ще осигурят най-добрата защита. Все пак, ако по Коледа си решил да прекаляваш с наздравиците, бори се срещу тях със сутрешен джогинг.


За какво говоря, когато говоря за бягането от Харуки Мураками е на пазара. Издателство Colibri, цена 14 лв.