Ваканционният сезон е най-подходящото време алкохолът да навреди на мозъка ти. Изследвания показват, че след няколко чашки броят на неврони в хипокампуса (центърът на паметта в мозъка) намалява и митохондриите отслабват. 

Не само, защото му отпускаш края и не броиш наздравиците.

Именно митохондриите помагат за производството на енергия в клетките и тяхното увреждане може да повреди или убие мозъчнитеклетки. Но две нови изследвания върху животни предлагат някои превантивни мерки срещу нежеланите последствия,пише Гретхен Рейнолдс в The New York Times. Оказва се, че аеробните упражнения могат да се борят срещу някои от въздействията напиянството върху мозъка ти.

И двете проучвания са представени през ноемврипо време на годишната среща на Дружеството на невролози в Сан Диего. Първият опит е проведен от физиолози от университета в Луисвил, в който участие взели възрастни мъжкимишки. Всеки ден в продължение на 12 седмици – еквивалента на няколко човешкигодини – групи от мишки саполучавали или били инжектирани с алкохол или солена вода. Половината от животните във всякагрупа след това са били пуснати задневни тренировки. Упражненията били кратки, но с интензивни движения с по-напрегнати темпове.

Второто проучване се фокусира върху алкохола. Изследователиот университета в Хюстън вмъкват тръби в стомаха на женски плъхове, за даосигурят последователни дози алкохолили безалкохолна течност, всяка понеделник вечер в продължение на 11 седмици.Половината от плъховете във всяка от тези две групи била държана в празни клетки за останалата част от седмицата, а другата половина тичала на колела по два часа, три пъти седмично.

В всяко изследване, мозъците на гризачите, които се движели след доза алкохол, са билизначително по-различни от тези на техните мързеливи събратя. При неактивните мишоци дейността на митохондриитеотслабнала вмного неврони, докато прибегачите не се забелязвало същото.”Известно е, че движението увеличава създаването нанови мозъчни клетки”,казва Джей Ел Лийзър, професор по психология в университета в Хюстън,който ръководи проучването. Съвсем възможно е джогинга да стабилизирана общияброй на мозъчните клетки при плъховете от тази група, твърдитя, дори ако някои неврони са мъртвикато страничен ефект от консумацията на алкохол. Упражненията подобряват и митохондриалното здраве в мозъка.

Това не означава, че проблемът с алкохола е решен – най-вероятно има и други нежелани ефектив мозъка, на които не може да се противодейства с тичане. Няма изследвания обаче, които да показват по колко или какви видоветренировки ще осигурят най-добрата защита. Все пак, ако по Коледа си решил да прекаляваш с наздравиците,бори се срещу тях със сутрешен джогинг.


За какво говоря, когато говоря за бягането от Харуки Мураками е на пазара. Издателство Colibri, цена 14 лв.