Британската арт икона Трейси Емин, твърди вестник Daily Telegraph, също била жертва на сексуално посегателство. От жена.

“Иронията е, че се случи с жена, която ме сграбчи за интимните части и ме блъсна в стената”, казва Трейси Емин по време на интервю с известния арт колекционер Кени Гос, партньор на покойния изпълнител Джордж Майкъл.

“Заплаших да я ударя. Сграбчих я. Всички ми казваха, че не мога да правя това, защото тя е известен артист. Бях много по-млада тогава и отвърнах, че мога, защото тя не може да ме докосва по този начин. Каква е разликата дали го прави жена или мъж? Какво като някой е с обществено положение и си мисли, че ще му се размине, заради високия си статус. Това всъщност е проблема.”

People like you need to fuck people like me. #traceyemin

A post shared by TheVelvetGoldmine (@wuquanjing) on

Сексуалното посегателство и насилие е тема в творбите на Емин, която едва 13-годишна става жертва на изнасилване. През 2004 прави първия си филм “Top Spot”, в който разказва за израстването на 6 момичета – тийнейджъри в крайбрежната английска провинция. Сюжетът включва множество автобиографични проблеми, които я вълнуват по онова време – несподелена любов, загубена невинност и най-вече подтиснати спомени за неприятни изживявания с момчета. От една страна филмът показва мечтите и копнежите на младите, а от друга силно контрастните трагедии, останали незабелязани. Докато не се стига до самоубийство.

Ужасяващото за Емин е, когато филмът е обозначен с 18+ за публиката в Обединеното кралство и така не достига до основния си и най-важен таргет – момичетата, чиято история разказва.

Емин придобива популярност през 1999 г., когато е номинирана за наградата Търнър с работа, показваща собственото ѝ легло по време на 4 тежки кризисни дни на пълна угнетеност и униние през 1998 г., когато то става целия й свят.

 

Последната й работа е 20-метров неонов надпис над часовника на гара Св. Панкрас в Лондон, гласящ “Искам времето си с теб”.