— Лас Вегас, Невада
26 октомври

“Милион и половина са мъртвите души, които гласуват. Не знам какстава това, но се случва” – това е основната тема от последните срещи сизбиратели на Доналд Тръмп.

Да заплашиш, че няма да признаеш изборните резултати не е нещо ново. Случва сена много места по света, най-много в онези, където трудно може да се каже, чевластва демокрация. Сериозните политически наблюдатели с правo очертаватгрозната картина на сегашната американската кампания за президент – случващитесе напоследък неща са по-скоро присъщи на страни с деспотичен характер на управление.Стивън Левицки, професор в Харвард, казва за New York Times, че за всекиполитически учен, който изследва авторитарните режими, думите на Доналд Тръмпса истински шок: “Това са неща, които наблюдаваме в Русия, Венецуела,Азербайджан, но не и в стабилните демокрации по света.”

Без каквито и да било доказателства, Доналд Тръмп продължава да твърди, чеизборите ще бъдат нагласени. Медиите с право чуват отчаян вик на човек, койтосе опасява, че ще загуби битката.

Без изключение, в страните, където подобно политическо говорене е норма, сеслучват характерните неща – подкопава се вярата в демокрацията, а в многослучаи всичко това води и до насилие след приключване на изборния ден, пише NewYork Times. Натъртването за фалшификации е своего рода промиване на мозъка наелектората – всичко е фалшиво, резултатите са фалшиви, управлението на странатае фалшиво, управниците работят против волята на хората. Накратко – да кажеш, чеизборите ще бъдат фалшифицирани не е шега работа, не може да бъде просто неволноподхвърлена реплика, защото винаги води след себе си други събития. При това -с тежки последици.

Месец октомври е към края си, до изборите остават по-малко от две седмици, аоколо лагера на Тръмп все по-често започва да се говори, че предстои т.нар. “октомврийскаизненада”. Има ли нещо, което може да преобърне хода на кампанията, която къммомента облагодетелства Хилъри Клинтън?

Хилъри Клинтън поздравява привържениците си по време на митинг в Университета на Северна Каролина в Шарлот. Снимка от Justin Sullivan/Getty Images

В американския политически жаргон от 1972 година насам “октомврийскатаизненада” е събитие или предварително начертан сценарий, който цели да обърнехода на предизборната кампания в полза на един от кандидатите. И двата щаба сеопитват да запазят силен коз до последния момент – пускат го през октомври.Понякога “октомврийската изненада” може да бъде и ураган, както се случи предичетири години, друг път е внимателно планирано действие. И тази година сеговори за такава, но дали ще се случи и кой от двамата кандидати ще порази?

През последните два дни от лагера на Тръмп настойчиво се чува, че предстои нещоголямо, само дето то все не идва. Първо новината дойде от Лара Тръмп, съпругана Ерик Тръмп. Докато тя обясняваше за Fox News колко е труден месец октомври вамериканската политическа кампания, как семейството се е сплотило по време набезкрайната предизборна битка, на няколко места намекна, че лагерът на Тръмпготви “октомврийска изненада”. Само ден по-късно и бившият кмет на Ню Йорк РудиДжилияни каза същото: “Ще видите. Имаме още няколко изненади. Изненади, коитоще ни помогнат да разпространим посланията си сред хората, но по различенначин. Ще видите.”

Когато водещите натиснаха Руди Джулияни за повече подробности, той простоотвърна: “Ще видите. Мисля, че ще бъдем изключително ефективни.”

Актуалните проучвания обаче показват необходимост от поне няколко силниоктомврийски изненади, за да може Тръмп да обърне хода на събитията. ХилъриКлинтън продължава да води в проучванията. Неправилно изиграната женска картаноси само негативи на Тръмп. Стикери с надпис Републиканките гласуват заХилъри се появяват по колите, докато 70-годишният кандидат за президент сеопитва да бъде в поне пет града дневно, понякога в пет различни щата, за данадъха избирателите си. Днешните посещения във Флорида издават уплах отрезултатите в този тъй важен щат. Анализаторите предричат, че дори победи въвФлорида, Айова, Северна Каролина и Охайо няма да са достатъчни на Тръмп, за дасъбере необходимите 270 електорални гласа.

През последните месеци Доналд Тръмп посвещаваше голяма част от речите си нарезултати от предварителните проучвания. Да, имаше доста такива, коитопоказваха благоприятно разположение на силите в негова полза. Днес той неговори за резултати от социологически проучвания, а за това как всички лъжат -социолозите, анализаторите, медиите. В определени моменти надежда му давахарезултатите от Брекзит-кампанията – ако си спомняш проучванията тогава непредвиждаха това, което се случи. Тръмп продължава да повтаря, че се очакваепизод 2 на Брекзит изборите, че той ще спечели, въпреки всичко. Излишно е данапомняме, че между социологически проучвания за референдум и избори запрезидент няма нищо общо.

Най-важното за изборите на 8 ноември продължава да бъде избирателнатаактивност. Ако съдим по опашките пред урните за предварително гласуване,възможно е тя да бъде доста висока.


Доналд Тръмп говори по време на митинг на международното летище в Орландо, Флорида. Тръмп продължава да води кампания срещу претендента си Хилъри Клинтън като изборния ден наближава. Снимка от Joe Raedle/Getty Images

В повечето случаи гласуването преди изборите се случва за периода 22 октомври -4 ноември. Има няколко щата, които позволяват ранно гласуване, само акогласоподавателите имат основателно извинение да не упражнят правото си на вотна 8 ноември. Това са Далауеър, Кентъки, Мисисипи, Мисури, Ню Йорк, ЮжнаКаролина и Вирджиния. Реално това не е никакво ранно гласуване, а простовъзможност да се гласува по друго време. В други 37 щата и окръг Колумбия вечезапочна реално гласуване по-рано, което пак варира от щат до щат. Традиционнодемократите са по-активни в ранното гласуване, което обяснява и преднината наХилъри Клинтън. Това в никакъв случаи не означава, че тези данни са меродавениндикатор за това кой ще бъде 45-ият президент на САЩ. Само преди четири годинидемократите имаха значителна преднина в Северна Каролина например, но след товапобедител там беше Мит Ромни, кандидат на републиканците.

Резултатите от Невада са може би едни от най-интересните. В момента тук сегласува усилено и броят на избирателите надвишава този от 2012 година. Даннитепоказват, че демократите сериозно надминават по брой републиканците, коитоупражняват правото си на глас по-рано, а Невада е изключително важен щат заТръмп. От 2000 година насам в Невада избират два пъти републиканец (Джордж Буш) идва пъти демократ (Барак Обама), тъй че сегашната преднина на Тръмп впроучванията от щата няма как да бъде гарантирана.

По-големият брой избиратели на демократите, които упражняват правото си наглас, не зависи от харизмата на кандидатите или желанието да гласуваш по-ранона всяка цена. Основна причина е личното убеждение, което е получил всекигласоподавател от щаба на партията, към която принадлежи. Говорим запрословутата “игра на терен”, която предрешава изборните резултати всепо-осезаемо от първата победа на Обама. Буквално – отиват до къщата ти, чукатна вратата, напомнят ти, че трябва да гласуваш.

Защо всъщност “играта на терен” е толкова важна? Джим Месина, един отстратезите в щаба на Обама, отговорен за историческата му първа победа, беше категориченоще преди осем години, че играта на терен ще става все по-важна в предизборнитекампании. Месина е известен с прозвището си The Fixer, тъй като оправя всякакаша, която се забърка. Месина беше категоричентогава в интервю за The New Yorker, че изборите за президент на Америка вече серешават само по два начина – убеждаване и мобилизация. За последнитедесетилетия се е смятало, че убеждаването на избирателите да гласуват за еднатаили другата партия е било ключово за успеха. Така специалистите по избори сафокусирали цялото си внимание върху това. Когато телевизионните реклами сепревръщат в основния метод за убеждаване на гласоподаватели, някои рекламистинатрупват цяло състояние. Но напоследък се наблюдава силно поляризиране наелектората, както и преливане на “твърд електорат” от един към друг кандидат.Изборните стратези предприемат нова тактика – да се подсигурят, че вечеубеденият и твърд гласоподавател задължително ще отиде да гласува, вместо дагубят време в убеждаване на нерешените да променят електоралните сипредпочитания. Как става това? По старомодния начин – чрез разпръскване настотици доброволци или платени участници в кампанията, които чукат от врата наврата и убеждават регистрираните гласоподаватели да отидат и пуснат гласа си визборния ден. Битката за изборите може да се реши и от няколко гласа,необходими са огромни усилия.Има цели щати, които променят цвета си, заради ефективна “игра на терен”. Нещоподобно се случи със Северна Каролина, която избра Барак Обама през 2008година. Джей Майкър Бицер, професор по политически науки, казва за WashingtonPost: “През 2000 и 2004 година този щат гласува с преднина от около 13 процентаза Джордж Буш, но благодарение на ефективната игра на терен, щатът се променипрез 2008 и преднина получиха демократите.”

Машината “Клинтън” очевидно е добра в “играта на терен” – това показваактивността на демократите в онези щати, в които има предварително гласуване.Машината “Тръмп”, ако въобще има такава, е много добра не в “играта на терен”,не в наемането на качествени съветници, а в производството на шапки. Кактостана ясно по-рано днес след материал в Washington Post, според официални данникампанията на Тръмп е похарчила 3.2 милиона долара за производство на шапки.Като сравнение – за проучвания на общественото мнение са платени 1.8 милионадолара. Със сигурност щаб “Клинтън” харчи за “игра на терен”, за пращане насъобщения по пощата, за разговори и аналитични проучвания на всеки избирател.Със сигурност нашето момче Тръмп харчи за шапки, което е някакво прекрасноолицетворение на цялата президентска кампания – такава, каквато Америка не евиждала.

Америка не е виждала и прекъсване на президентска кампания,каквото всъщност е днешното посещение на Тръмп във Вашингтон, за подсилване налична компания – в случая хотел. Какво имам предвид? Вашингтон никога няма дагласува за Тръмп, каквото и да се случи категоричен победител в щата е Хилъри.Тези три електорални гласа, които дава Вашингтон, са отдавна загубени. Каквотогава прави Доналд Тръмп там и защо е намесен хотела му в града? Открива гоотново? Не, този хотел е открит отдавна. Проблемът е, че леглата оставатнезаети, промоциите не помагат, ниските цени на практика не носят никакви новирезервации. Тръмп се озова в спасителен режим и за бранда Тръмп – какво ще сеслучи след 8 ноември, ако са вярни предположенията на специалисти, че брандаТръмп ще пострада, че все по-малко са хората, които спят в хотелите му, че имагрупи за бойкот на продуктите на Иванка Тръмп? Задават се интересни дни. Доизборите остават по-малко от две седмици.

Очаквайте утре репортаж от Юта.

***

Поредицата репортажи за президентските избори в САЩ слушате сутрин по Дарик ичетете всеки ден в egoist.bg.

Изборите за президент на САЩ са на 8 ноември, вторник. Защовинаги се гласува във вторник, а не в почивен ден?

Законодателите в Америка са избрали дата за изборите през ноемвринай-вече заради удобство -фермерите лесно могат да отидат до урните след прибиране на реколтата, но ипреди придвижването им до секциите да е невъзможно заради зимата. В онезигодини избирателните секции не са навсякъде и е необходимо пътуване на по-дългиразстояния. Вторник е предпочетен пред понеделник, за да могат и присъстващитена неделните църковни служби да тръгнат на път след края на богослужението.