Най-общо казано психопатията е разтройство на личността, при което човек има проблеми с емоционалността и няма съвест и съзнателност.Колекцията от зловещи черти включва и липса на чувство за вина, съпричастност,нарцисизъм, самовлюбеност, манипулативност, нечестност и безотговорно поеманена риск.

През последните години сме свиквали да откриваме тезичерти в лошия герой от филма. Е, Бонд е изключение – той е пълен психопат.

Някои други добре познати герои често са билидиагностицирани от зрителите като пълни психопати, не само заради кривите физиономии.

Запознай се с тези лоши дами и господа:

Яго, Отело (1995)

В ролята на пажа Яго в Отело умело се превъплъщава КенетБрана, който успява да покаже много от чертите на психопата като заговорничи, за да манипулира и унищожи живота на своя господар Отело (Лорънс Фишбърн).

Полудял от ревност и завист, заради успеха на съперника му Касио (Натаниъл Паркър) дочин лейтенант, шекспировият герой се оказва изключително манипулативен и хитър,когато плете интригите, с които да убеди Отело в неверността на неговатаДездемона. Усилията на Яго са впрегнати изцяло в сложните му машинации, прикоито има тотална липса на разкаяние или чувство за вина. Това пък носи наКенет Брана номинация от Гилдията на филмовите актьори за поддържащ актьор.

Антон Кригър, Няма място застарите кучета (2007)

Героят Антон Кригър (Хавиер Бардем) улавя идеално убийствените психопатични черти и поведение, които психиатрите Самюел Лейстед и Пол Линковски определят като “най-реалистичен” и “добре проектиран” психопатичен характер.

Кригър е изключително рядък индивид: социопат убиец. Той нямаугризения, емоционални връзки с други хора исъпричастност. Кригър убива студенокръвно и то по много изобретателенначин. За това си зловещо превъплъщениеБардем е отличен с Оскар, Златен глобус, наградата на БАФТА и изправените коси цяло едно поколение.

Франк Буут, Синьокадифе(1986)

Един от най-запомнящите се злодеи в киното е ФранкБуут, изигран блестящо от ДенисХопър. Франк е изтъкан от сексуален садизъм и психопатскинаклонности. Извратен перверзник,който отвлича, измъчва, изнудва жертвите си – престъпникбез капка чувствоза вина, съпричастност и емоция – класическипсихопат.

Холи, Опасни земи (1973)

Въображаемият свят на Холи в опасните земи на Монтана и Южна Дакота се оказва смъртоносен за всички останали. Ролята е поверенана Сиси Спейсик, чийто персонаж показва шокиращобезразличие към ужасяващите и смъртоносни игри на любимия Кит (Мартин Шийн), които Холи наблюдава исъучаства с безразличие. Вдъхновен от живота на серийния убиец Чарлз Старкуедър,Опасни земи илюстрира пълния непукизъм в лицето на психопатката Холи.

Денис Пек, Вътрешниафери(1990)

Ричард Гиър влиза в ролята на корумпирания полицай Денис Пек като представя не само повърхностния чар присъщ за много от психопатите, но и смущаващи иреалистични заплахи типични за шекспировия Яго. Ченгето се оказва хладнокръвенманипулатор, който има способност да побърка и съсипе разсъдъка на всекизастанал на пътя му. Аморален служител на реда, с когото е по-добре да синямаш работа.

Гордън Геко, Уолстрийт (1987)

Майкъл Дъглас като Гордън Геко е малко драматичен пример за”корпоративен” психопат. Все пак не всичкипсихопати си служат с насилие или влизат в затвора. Някои от тях са костюмирании работят зад бюра на високи длъжности в корпорации и, като агресивнияинвеститор Геко от Уолстрийт, който манипулира, лъже и мами, за да натрупа пари, без да се съобразява скогото и да било.

Според проучване 4 на сто от корпоративните мениджъри минали през психо тест се отличаватс ярки психопатични черти. Използването на вътрешна информация, манипулирането и експлоатацията надругите за собствената си изгода включват безскрупулния Геко в тези 4%. Оскар,Златен глобус и шапки долу за Дъглас.

Алекс ДеЛарж, Портокал счасовников механизъм (1971)

Малкълм Макдауъл е в ролята на насилника Алекс ДеЛарж във филма по едноименния роман от 1962 г. на Антъни Бърджес. Само на 17 години, Алекс има поведенческо разстройство, но не психопатия. Въпрекиуспешното му лечение и превъзпитание, малкият престъпник не може да се раздели с антисоциалните сичерти и поведение, които се развиват до пълна психопатия. Воригиналната версия на романа на Бърджис, Алекс оставя насилието в миналото, но в последните кадриот филма на Кубрик, героят на Макдауъл изнасилва брутално и садистично нова жертвавъв въображението си.

Норман Бейтс, Психо (1960)

Норман Бейтс е психото в класиката на Хичкок. Дори това определение е жалко за екранизацията по едноименния роман на Робърт Блох, “вдъхновен”от престъпленията на серийния убиец от Уисконсин Ед Гийн. Норман Бейтс не може да различава доброто от злото, халюцинира непрестанно, вярва,че мъртвата му влиятелна майка е жива – чува я, говори си снея. И убива. Жестоко и хладнокръвно, като истински психопат. Филм шедьовър.

Ерихон Стюарт, Престъпник (2016 г.)

Психопатичното поведение на характера на Кевин Костнър – Ерихон Стюарт, се дължи на увреждане намозъка от болестпрез детството. Състояниетому понякога се нарича придобитапсихопатия или псевдо-психопатия. Вдействителност това неврологично състояние значително се различава отпсихопатия на развитието, но може да включва някои важни характеристики като при Стюарт – липса на емпатия, неспособност да чувства угризения, агресия и импулсивност, която развива психопатията му още предиувреждането на мозъка. И да, филмът е сниман у нас.

Травис Бикъл, Шофьор на такси(1976)

Да си дойдем на думата. Робърт Де Ниро играе изолирания и в крайнасметка, антисоциален насилник Травис Бикъл. Агресивното му поведение не го определя като психопат – Бикъл дори иска да има приятелка и се грижи за детето на проститутката,която среща. Героят на Де Ниро има черти, свързани с шизотипноразстройство на личността, които включват затруднено започване и поддържане наотношения и странни мисловни модели и поведения.

Крайното насилие в Шофьор на такси не ехарактерно за този вид разстройствона личността. Хората с психичнизаболявания са по-склонни да бъдат жертви, а не извършители.