Белият му ленен костюм на фона на шарени мебели, безкрайни корици от книги, разхвърляни листа, ръкописи; онзи, който пръв въведе в журналистика атмосферата на новелите, на романите, на разказите, въведе атмосферата изобщо. Такъв беше Том Улф – шармантно денди, което си служеше еднакво добре с кратките, изневиделица появили се думи, но и с новото, защото точно той създаде “новата журналистика”.

Ако днес многократно четете текст, за каквото и да било, който започва с думи като “в една дъждовна утрин в четвъртък, когато влаковете бяха позакъсняли, заради стачката в Манчестър…”, а не с традиционните отговори на въпросите “какво, къде, кога и т.н.”, то трябва да знаете, че този стил беше въведен и измислен от Том Улф. Улф, който почина на 14 май в Ню Йорк.

Улф, майсторът на американската проза, чийто неподражаем стил до днес се копира, адаптира, пунтира, буфосинхронизира и какво ли още не от всички. В онези години, говорим за 50-те и 60-те, неговият стил първоначално е зачеркнат, обвинен в маловажен и повърхностен, “няма да се чете след години”, но ето го Том, истинският денди, авторът на “The Right Stuff” – репортажна журналистика от ново поколение, каквато никой дотогова не бил писал. И на още куп други добри неща, без да забравяме “The Bonfire of the Vanities”, разбира се.

(Photo by Andrew H. Walker/Getty Images)

Заедно с Гай Талийз, Труман Капоти, Хънтър С. Томпсън и Джоан Дидион, той е от онези журналисти-писатели, които промениха журналистиката изцяло. Напълно неподражаеми, но всъщност с хиляди верни последователи.

(Photo by Karl Walter/Getty Images)

Какъвто и да е Том, той е човекът, който сякаш случайно (след като не предава навреме един материал за коли, редакторът публикува записките такива, каквито са) напипа пулса на времето, намери стила, който отразява най-добре онези години. И създаде онази хибридна форма на журналистика, която заимстваше много от литературата и беше тъй вълнуваща за четене. Покани “атмосферата” на гости в журналистика и тя взе, че се почувства добре там.

Том Улф почина от инфекция в болница в Манхатън, Ню Йорк, на 88-годишна възраст.