Изследователи от университета Нортумбриа определят три движения, които са от ключово значение за това как ще бъдат оценени танцовите, а и други възможности на жената. В проучването, дамите, които въртят бедрата си са определяни за много по-секси и опитни танцьорки от останалите на дансинга.

Освен това асиметричните движения и поклащането на бедрата говорят за физическите възможности на танцьора, споделя доцента по психология Ник Нийв за MailOnline. Люлеенето на бедрата е много женствена черта, която действа подсъзнателно. Чрез симетричното преместване на ръцете и краката се показва и високо ниво на управление на двигателните способности, а и липса на неврологична дисфункция, споделя още Нийв.

Красивият танц пък говори за интелигентност, чувственост и творческите способности на изпълнителя.  

Изследователите са използвали 3D технология за улавяне и записване на танцовите стъпки и движенията на 39 жени, които слушат една и съща мелодия. Съвсем нарочно учените пренасят движенията на жените върху 3D аватари, за да няма предубеденост при оценяването, що се отнася до външния вид, размера на тялото, цвета на кожата, дрехите и аксесоарите.

Превърнахме всички наши танцьори в безлични аватари, така че да ги оценим само по това как те се движат, твърди Нийв. След това 57 мъже и 143 жени са били помолени да оценят танцовите способности на всяка една от 39-те аватари, а накрая изследователите сравнили рейтингите с измерванията на движенията на танцьорите.

Екипът на Нийв е проучил добрите и лошите практики при мъжете танцьори. Те открили, че най-харесваните на дансинга се движат предимно в горната част на тялото. Мъжествеността се придава силно чрез танците, така че по-добрите танцьори следователно са по-силни физически и са много по-привлекателни за нежния пол.

Учените споделят, че имат големи амбиции за бъдещите си проучвания. В момента изследваме движенията на човешкото тяло и как те влияят на неща като привлекателността, здравето, репродуктивения статус и заболяванията в ранна детска възраст. Опитваме се да стигнем до точни методи и статистически техники, които да се прилагат при лечение на двигателни болести, казва д-р Нийв.

Dance GIF - Find & Share on GIPHY