КВ: Твой приятел ти казва, че са откраднали негово произведение. Да речем – автор е на текст, който е препечатан на друго място с друго име. Какво ще го посъветвеш?

Теодора Духовникова: Това се случи на мен самата неотдавна, беше по времето, когато – неясно защо – ме беше прихванало да пиша дълги постове във фейсбук и да си коментирам неща, които са ме впечатлили или много ме тревожат. И бях написала един текст, че е “много важно Поли Генова да се о-ере на Евровизия”… и т.н. за мазохизма да се чувстваме принизени и за садизма да принизяваме другия… На сутринта под поста ми имаше триста шера, петстотин коментара, а няколко часа по-късно се появи статия от известна медия, с неизвестен за мен автор, цитиращ дословно моя текст. С малко променен словоред. Неудачно разбъркан, според мен. Много хора ми писаха да направя нещо и аз направих – стана ми адски мъчно за тоя човек. Представям си колко жалко трябва да се чувстваш, докато преписваш чужди думи и отдолу подписваш клетото си име. Това със съжалението към човека, нали, само защото не съм “ журналист” и не си изкарвам хляба с писане. Защото иначе, ако бях журналист и си изкарвах хляба с писане, щях да го съдя.

Фотографии: Константин Вълков

КВ: Хм, тогава, относно кражбата на авторски идеи – има ли универсален лек за това? Или е дълъг обществен процес?

Теодора Духовникова: Дълъг обществен процес е. А дългите обществени процеси, рано или късно, приключват с подходящ закон. Друг е въпросът колко още дълъг обществен процес ще е нужен, за да започнат реално да се прилагат тези закони.КВ: 
Мислиш ли, че българи, които създават интересно съдържание, активни са в социалните медии по нетрадиционен начин, могат и да печелят от това. И ако – да, примери?

Теодора Духовникова: Да. Има хора, които наистина произвеждат интересно съдържание в социалните медии. И да, като всички такива талантливи хора, които могат нещо по-добре от другите, заслужават да печелят от това. Друг е въпросът, че на клона с претенциите за “инфлуенсър” висят много маймуни, които нямат място там и поради черезвичайният им брой има опасност клонът да се счупи без време…

КВ: Как ти самата решаваш кой тип съдържание да споделиш в социалните мрежи и кой тип да не споделиш?

Теодора Духовникова: Емоционално. И необмислено. Като всичко, което не представлява особена важност в живота ми. Защото социалните мрежи не са ми пъпа и смисъла на живота. Понякога да реагирам емоционално и необмислено в социалните мрежи ми помага. Друг път напротив. Ужасно съжалявам. Но не е фатално, защото, както вече казах, не ми е особено важно.

КВ: Къде да фокусират усилията си младите артисти – да се докажат първо в страната си или да участват непрекъснато в международни конкурси, да търсят изява навън?

Теодора Духовникова: Зависи какво значи “ да се докажеш”. Двете минути слава вече са възможни за почти всекиго. После, важно е пред кого точно ти е важно е да се докажеш – пред масата, пред гилдията, пред “разбирачите “, пред никого и просто да отстояваш себе си …? Къде точно ще успееш, там или у нас, няма такова значение. Важното е там, където си, да се чувстваш щастлив.

 

***
„СИЛATA НА МЛАДИТЕ ХОРА В ЕВРОПА: И ТИ СИ АВТОР! МОЖЕШ ДА СПЕЧЕЛИШ ОТ ТОВА!”

„Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. Информационните дейности и публикациите, свързани с проекта, отразяват становищата на авторите и EUIPO не носи отговорност за съдържанието в тях.”

EYE: European Youth Empowerment – „You are an author too! And You can benefit from it!“

„The project is implemented with the financial support of the European Union Intellectual Property Office. Any communication or publication related to the action reflects only the author’s view and EUIPO is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.