Снощи учените от НАСА успешно приземиха космическия апарат InSight на Марс, с което поставиха началото на предстоящата изследователска работа, на червената планета.

Разработването на InSight отне близо десетилетие и приблизително 1 милиард долара. Успешното кацане на Марс е първото такова от 6 години насам за агенцията. Повече от половината мисии се провалят именно в последния етап – кацането, а това в крайна сметка е една от множеството причини. Посредством апарата учените могат да наблюдават случващото се със закъснение от 8 минути.

InSight е първата мисия, вече базирана на планетата, с фокус изследване на нейната структура, посредством сондаж на до около 5 метра под повърхността.

За да се стигне до този етап екипът от учени разчитаха на успешно отваряне, на слънчевите панели, с които апарата е снабден. Преди броени минути агенцията обяви, че панелите са отворени и InSight акумулира слънчева енергия, с пост в twitter, включващ снимка от InSight на марсианска повърхност.

За разлика от предшествениците си, InSight е конструиран така, че да може да изследва структурата на цялата планета само от една позиция, където ще сондира, отчитайки данни за геологията на голяма дълбочина, в това число трусове и повишаване на температурата. Така учените се надяват да установят структурата на Марс, в това число състава и вида на нейното ядро.