Световни лидери, международен елит, четирима живи бивши президенти на САЩ заедно с настоящия и всички американци се сбогуват днес с президента Джордж Х. У. Буш в Националната катедрала на столицата. 41-вият президент почина на 94-годишна възраст изминалия петък, 30 ноември, в дома си, в Тексас.

След церемония, провела се в Ротондата на Капитолия, където бяха тленните останки на покойния президент от понеделник насам, ковчегът беше транспортиран до Националната Катедрала във Вашингтон.

Джими Картър, Бил Клинтън, Барак Обама и Доналд Тръмп са измежду хората дошли да почетат паметта му, но няма да изнасят реч. Джордж Буш – младши, бившият премиер на Канада – Браян Мърлоуни, републиканецът и бивш сенатор Алън Симсън от Уайоми, и историкът Джон Мичам ще изкажат своите прощални слова пред присъстващите.

В очакване да бъда със семейство Буш. Това не е погребение, това е ден да празнуваме един велик мъж, който имаше дълъг и виден живот. Ще ни липсва!” – написа в twitter профила си Доналд Тръмп. Днешният ден той обяви за такъв на национален траур. Фондовата борса е затворена, а върховния съд отложи всички устни дебати за утре. Обявяването на номинациите за наградите Грами, също бяха отложени за петък.

Сред присъстващите са още Принц Чарлз, Ангела Меркел и Кралят на Йордания Абдула II.

След церемонията във Вашингтон, тялото на 41-вия президент на САЩ ще бъде откарано в Тексас и положено до това на съпругата му Барбара и дъщеря му Робин, която почина на 3-годишна възраст през 1953 г., в църквата Св. Мартин. Там се състоя погребението на съпругата му, която почина на 17-ти април тази година.

Сбогом!