Ирина Червенкова е артист и като такъв понятието “граници” е извън представата ѝ за ежедневие и творчество. Марката, зад която стои отдавна живее извън пределите на България, с доживотен задграничен паспорт и признание. Самата тя намира вдъхновение във всяко кътче на света и в любовта. С автентичност и оригиналност успява да подчертае женствеността чрез мъжки изразни средства, поставяйки нови измерения за баланс и стил. Творец със запленителен заряд и човек с изключителна енергия.

I. Chervenkova, колекция SS18 – “Миналото през погледа на бъдещето”, Фотограф: Костадин Кръстев-Коко, Модел: Марина Ганева, Фризьор: Виктор Рафаилов,  Конструктор: Румяна Ангелова 

Новата колекции на I. Chervenkova се основава на много характерни за нея изразни средства, сред които са мъжките елементи във визиите, смелия избор на комбинации и много освободено чувство. Един уверен поглед върху това, как да направим избора си спрямо облеклото и общата визия.

Как си, къде си в момента?

Благодаря, добре съм. Намирам се в нас и ти отделям време.

С какво се занимаваш тези дни?

Както тези дни, така и последните седмици, и месеци съм си насочила вниманието към осъществяването на един нов проект, който е свързан с чужбина. Почти изцяло съм се ангажирала с това. Изключвам обичайните неща като основна работа, колекции, клиенти и т.н.

Най-ранният ти спомен свързан с модата?

Това е толкова цветен и ясен спомен. Учих в средното Музикално училище  в Котел. Вместо да внимавам в някой часове, като математиката например, аз рисувах на последните страници на тетрадката разни неща /все още пазя “скици” с модели, които съм рисувала/.  Дано не съм дразнила  преподавателя много. Лека му пръст!

Кога беше последният път, когато плака и защо?

Аз съм страшна ревла, за съжаление. Много неща могат да ме трогнат и разчувстват, с което до скоро се борих, но осъзнах, че ако не съм именно с тази чувствителност, няма да се занимавам с това, с което всъщност правя.

I. Chervenkova, колекция SS18 – “Миналото през погледа на бъдещето”, Фотограф: Костадин Кръстев Коко, Модел: Марина Ганева, Фризьор: Виктор Рафаилов, Конструктор: Румяна Ангелова

Каква е твоята отрова?

Аз, разбира се. Аз съм най-голямата отрова за себе си.

С какво си облечена в момента?

Tишърт със щампа на Nirvana. С нищо друго.

Пет думи, с които можеш да опишеш стила си?

Свободен, неограничен, смел, уверен и мой.

Кое качество осъждаш най-много в другите хора?

Не обичам някой да ме съди, поради тази причина се старая и аз да не съдя никой. Хората са такива, каквито са и се опитвам да ги приемам.

А, в твоите колеги?

Аз работя с най-прекрасните хора и колеги. Бих искала да им благодаря, че ги има и че търпят, както мен, така и моите лудости!

Коя модна тенденция никога не трябва да се завръща?

Няма такава. Всяка тенденция за своето време си е красива и актуална. И всяка такава, ако се погледне от друго време, не се разбира по начина, по който се разбира в настоящето. Така че и да се върне подобна тенденция, през призмата на настоящето, има голяма вероятност да ми хареса.

Моментът, в който се чувстваше най-засрамена?

В сутрините, след като осъзная, че предната нощ съм изпила света.

I. Chervenkova, колекция SS18 – “Миналото през погледа на бъдещето”, Фотограф: Костадин Кръстев Коко, Модел: Марина Ганева, Фризьор: Виктор Рафаилов, Конструктор: Румяна Ангелова

Моментът, в който се почувства най-горда?

Няма такъв  момент в живота ми. Сериозно. Може би предстои.

Най-скъпата ти модна покупка?

Яке, което струваше 3, 500 €. Безумна покупка, в днешно време не бих го направила.

Кой ще те изиграе във филма на живота ти?

Не знам кой, но бих искала да се докосне истински до моята история.

Най-големият ти страх?

От това никога да не постигна вътрешен мир.

Книгата, която промени живота ти?

“Не пипай тази книга” на Ян Ван Хелсинг.

С кого би се напила в бар/излязла на вечеря?

С моите приятели разбира се, тези които най-дълбоко ме разбират и тези които най-добре знаят от какво имам нужда.

От кое свое удоволствие се срамуваш?

Хм, тук бих искала да си замълча.

Най-великият филм на всички времена?

Матрицата и Аватар.

Най-великият дизайнер на всички времена?

Alexander McQueen.

I. Chervenkova, колекция SS18 – “Миналото през погледа на бъдещето”, Фотограф: Костадин Кръстев-Коко, Модел: Марина Ганева, Фризьор: Виктор Рафаилов, Конструктор: Румяна Ангелова

Кога за последно беше щастлива?

Вчера сутринта, когато се събудих и песента на птичките ме до-събуди. Този момент нямам думи да го опиша. Просто го чувствам. Колкото е възможно по-силно.

Какво стои на върха на списъка ти с мечти?

Да съм щастлива. Това е на първо място.

Песента, която ще звучи на твоето погребение?

Което и да е парче на Nirvana. Няма да сгрешат.

I. Chervenkova, колекция SS18 – “Миналото през погледа на бъдещето”, Фотограф: Костадин Кръстев Коко, Модел: Марина Ганева, Фризьор: Виктор Рафаилов, Конструктор: Румяна Ангелова

Как ще се разхлаждаш това лято? 

За съжаление, най-вероятно ще се наложи да пропусна да се разхлаждам, защото ми предстоят малко по-важни неща. Но възнамерявам това да не го оставя ненаказано и зимата да компенсирам с нещо прекрасно, по възможност екзотично и диво.

Освен, може би с някой свеж коктейл по вкуса ми в движение.

 

 

В пет поредни седмици, пет интервюта с пет любими български модни дизайнери, с подкрепата на Somersby.