Едва ли познаваш много композитори, които могат да се похвалят с номинация Грами за най-добър сборен албум с класическа музика. Или пък с отличие от BBC Music Magazine, Stereo Magazine, International Music Review и с място в топ 3 на Британските класации за класическа музика. Ние обаче се сещаме за един, който може да се похвали с всичко гореизброено. И това съвсем не е всичко.

И тъй като започваме с личност, чийто живот върви по струнните пътеки на музиката, решихме да зададем въпросите си в контекста на класически български песни – за срещите след 10 години, за първите петли, за големият кораб и за заминаванията… запознай се първия от серията интересни и вдъхновяващи българи в Лондон.

Името й е Добринка Табакова. Тя завършва консерваторията Гилдхол в Лондон и има докторантура по композиция в Кингс Колидж Лондон, където печели наградата Адам (2007). Световноизвестната звукозаписна компания ЕСМ през май 2013 издава първия й авторски диск. Името му е Струнни Пътеки (String Paths) и именно той е номиниран за престижната награда Грами. В момента Добринка пише кантата за Шекспир, която ще бъде изпълнена в родния му град през април, по време на честванията Шекспир 400.

Ще се СРЕЩНЕМ ЛИ ПАК СЛЕД 10 ГОДИНИ в България?

–     Нямаше раздяла на сив площад… още догодина може да се срещнем. След 10, ако зависи от мен, разбира се.

БЯГСТВО ли беше Лондон или по-добра възможност?

–     Заминах с родителите си, когато бях на 11. За всеки от нас това беше нова възможност да разширим перспективите си. И тримата винаги сме се старали да разказваме за България и да поддържаме двупосочен мост между Англия и родината ни. Много е важно, особено ако не си в родната си страна, да цениш откъде идваш и да чувстваш, че и другите го усещат. Всяко бягство е бягство от пътуването към себе си…

Къде би си направила СРЕЩА с нас в Лондон, ако интервюто беше на живо?

–     В слънчево, невалящо/духащо време – градините на Темпъл, иначе в нормално време може би Браунс на Сейнт Мартинс.

С кого би се качила на ГОЛЕМИЯ КОРАБ, ако предстоеше потоп?

–     Списъкът от хора, които са ми драги, е дълъг и не бих искала да загинат в потопа. Ако трябва, ще построим нов кораб, трябва да има място и за животните, все пак, ако говорим за същия онзи кораб…

СВЕТЪТ ЗА ДВАМА ли е?

–     Поне.

Трудна ли е ТЕЛЕФОННАТА ЛЮБОВ или как ти се отразява комуникацията от разстояние с близките ти?

–     Беше трудна в началото, но след 25 години, свикнахме.

ТОПЪЛ ДЪЖД има ли в Лондон?

–     В Лондон/Англия сезоните са по-скоро два, отколкото четири, и въпреки че има поне пет израза за валеж, не ми се е случвало той да е топъл…

С България казахте ли си СБОГОМ или само довиждане?

–     С България се виждаме редовно и гледам да следя какво става, докато ме няма там, така че определено сме на “до нови срещи”.

Една ИСТИНА за успеха зад граница.

–     Както всеки успех – не чакай друг да те оцени, а работи сам и си го изгради.

Ставаш ли ПО ПЪРВИ ПЕТЛИ или обичаш да поспиваш?

–     Сова съм.

Опиши живота си тук и сега като МИГ ОТ ПРИКАЗКА.

–     Светлините на нощен Лондон греят предколедно и поредния лист се изпълва с ноти…

Имаш ли в Лондон любими ХОРА И УЛИЦИ?

–     Ако търсите погледи от цял свят, всяка лондонска улица би услужила с кандидати. Щеше трудно да се живее тук, ако поне нямах любимите си хора. Отне време, но вече мога да кажа, че имам група приятели, на които истински държа, а през уикенда улиците на Ситито са много привлекателни. Почти няма хора, заведенията са затворени, тук-таме някой филмов екип се възползва от лукса Лондон да е тих за сцена, и архитектурата изпъква с цялата си грандиозност.

Каква щеше да си В ДРУГО ВРЕМЕ, В ДРУГ СВЯТ?

–     Правя това, което ми е по сърце, сигурно бих намерила пътя към същото или подобно в друг живот.

Какъв е НАШИЯТ СИГНАЛ – за нас българите?

–     На-на-нанана- на-наа-на-на-на … което е морзовият код за кисело мляко, баница, ракия, розово масло и кирилица, а ако беше в неравноделен такт, цена нямаше да има.

В края на 2015 година Дарик се допита до своите слушатели, читатели на darikradio.bg и приятели в социалните мрежи, кои според тях са онези млади българи в Лондон, доказали се със своята предприемчивост, интелигентност, образованост. Така съставихме списък с над 30 млади и успешни българи, които работят в различни професионални сфери като моден дизайн, кулинария, спорт, култура и изкуство, образование, архитектура и други.

интересни българи в Лондон – един проект на Дарик радио и егоист