Срещата ни е по никое време.

“Кучето ми носи скъп часовник” май не е оправдание, защото се усмихва почти нахално. Да говорим направо на бара? “Пийни една отрова, не съм дошъл да продавам лимонада.”

ОК, потвърдено.

С полет от Лондон е кацнал Стругаре и никой друг. Артист, който само с четири парчета направи повече за съвременната българска музика през последната година от всички други накуп.

 

Spoken word кръстникът Сол Уилямс преди половин година, сега силен коз (и в двата смисъла) от адското електро-нойз-алтърнатив котило Warp Records, нещата при моя събеседник май се подбират внимателно.

“Целта е албум. До излизането му ще се участва рядко, но не си представям как някой на мое място подминава възможността да е на една сцена с тези имена. Другото се отказва лесно. Понякога се обиждат, но не съм им длъжен.”

Fair enough, поръчвам по още едно малко с ръка на сърцето.

Носи тишърт, на който буквално пише “наказан в София”. Оживено вади друга, от собствената линия.

Защо FACE MEASURER?

“Излезе ми, докато се опитвах да обясня на една американка, че е налице голямо лицемерие навсякъде. Тук не е изключение. Искам да надминем всички останали по това и се опитвам да помогна.”

Няма как да не се сетя за знаменития ред от “Америка”, после разкарвам с ново бързо “наздраве” от върха на езика си думата “бродяга”. За София ясно, дано другите места по света, където е живял, го успокояват поне малко. Кур. Наричал ги командировки, не търсел спокойствие, от спокойното се заспивало.

Евтината ми реконтра не минава: “Сигурен съм, че е изцяло моя работа къде съм спал снощи.”

Втори опит, този път с фалц. А какво би сервирал на една хубава жена? Това отново е изритано в графа лично-негова-работа.

“Да бях вентрилоквист, бих казал – салата с рукола, къси бадеми, моцарела, праскова, кимионов лепкав дресинг със сол и черен пипер. Кюфтета с доматен сос, без да се слага захар при приготвянето на соса. Никога захар. И още три ястия, правейки се на ударен.”

Дай, дай пак за албума, за музиките, там какво готвиш, че не знам кой още не се е наредил на опашката за pre-order. Не само заради думата на Стругаре. Кой бийт ти е най-чудесен?

“Последните три, предстоящите. Едната песен се казва БИЗНЕС, там е много страшно.”

Добре, от него ще са страшните неща. Не знае дали може да каже на хората защо да дойдат да чуят Gonjasufi. Хората не били склонни да се интересуват, да търсят, да разберат.

Знам, че това, ще е последният въпрос, но, какво да се прави, съдба. Питам дали се надува умишлено.

“Старая се да съм по-добър човек. Никак не ме интересува какво се мисли/говори за това. Искам да спре войната между Nike и Adidas. И пепсито да работи на протестите. Макар че никога захар.”

 

 

Стругаре е на 14-ти май, неделя, с Gonjasufi в *Mixtape 5*.

Билетите за лайва на Стругаре, Gonjasufi w/ Skrapez и Dwatts.Riot са на https://falshimentoevents.ticketlogic.bg

Снимки: Васил Витанов