Представяме ви:

Лора Декова

Лора Декова: Лора е актриса и сценарист. Завършва НАТФИЗ, специалност актьорско майсторство за драматичен театър през 2013-та година. Играе в театъра две години на свободна практика, след което заминава да продължи образованието си в Париж и в Лос Анжелис, където завършва актьорско майсторство за кино. В Холивуд посещава курсове за сценарист, участва в няколко театрални постановки и снима в късометражни филми.  Можете да я видите в няколко български пълнометражни филми, сред които “Отрова за мишки”, “Спасителят в прахта”, “Можеш ли да убиваш”. Тя озвучава филми в Дом на Киното и се занимава с импровизационен театър. Има два филма, заснети по нейни сценарии и един международен проект, на който е режисьор.

Даниела Николчова

 

 

Даниела Николчова – сценичен и екранен дизайнер, живописец, дигитален и визуален артист. През 2014-та година завършва НАТФИЗ специалност „Сценичен и екранен дизайн“. През 2019-та успешно приключва своята магистратура по „Дигитални изкуства“ в Национална Художествена Академия. Специализира в студиото по “Нови Медии“ в Академията за изящни изкуства в Прага и има над 18 представления като сценограф и костюмограф. Художник е на множество телевизионни и кино проекти и музикални клипове. Част е от различни театрални изложби и конкурси както у нас, така и в чужбина. През 2015г. е номинирана за наградите „Икар“ в категория „Дебют“, а през 2019г. печели награда за Сценография и костюми в Украйна.

Василена Попилиева

Василена Попилиева, която е театрален и филмов режисьор и сценарист. Завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ през 2013-та година и кино режисура и сценаристика в най-голямата филмова академия в Африка – AFDA, през 2018-та. Режисьор на представления в Театър “Българска армия”, Театър “София”, Драматичен театър “Рачо Стоянов” и на късометражни филми в Йоханесбург, Вашингтон и Ню Йорк. В момента Василена работи по документален филм за голям телевизионен канал във Вашингтон (DCTV).

 

 

Цветина Петрова

Цветина Петрова е актриса. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ през 2013-та година и оттогава има над 30 роли в театъра. На щат във варненския драматичен театър “Стоян Бъчваров”, постоянно на път за постановки в столицата и други градове, Цвети води актьорска школа и  е носител на награда “Варна” за представлението „Влюбеният Шекспир”.

 

 

Четирите правят “На брега”…

Какво е „На брега“?

Tова е международен фестивал за късометражно кино с фокус към опазването на околната среда и водите. Създаден през 2019-та година, неговото първо издание се случва в Царево, на новопостроената Морска сцена. Фестивалът влиза в културния календар на общината, а кметът лично раздава наградите на отличените режисьори и филми.

Какъв беше планът за 2020 година?

Фестивалът да се развие в пътуващо събитие, с включени още няколко града по Черноморието, като неговите цели са обогатяване на културния живот в района посредством кино, като много от филмите не само забавляват , но носят и образователен елемент.

Как социалната изолация промени плановете ви?

Взехме решението да превърнем фестивала в ежеседмично онлайн събитие. Прожекциите ни имат за цел да запознаят публиката с филми, които не се излъчват често и не са масово достъпни. Късометражно кино от различни кътчета по света. Такова, чрез което да усетят различния подход и чувствителност на кинодейците. Час и половина пътуване, макар и изолирани. Магията на киното…

Какви филми показвате?

Показваме документални филми, филми с кауза, комедии, анимации, драми и прочее. Имахме вечер и с изцяло българска селекция, която беше много успешна. Показахме “Срам” на Петър Крумов, “Auf Wiedersehen” на Еди Шварц и Йордан Петков, “Това лято през зимата” на Димитрис Георгиев, “Сенки” на Виктория Караколева, “Soledad”  на Стилян Стоянов и “Сладки” на Деян Цвятков.

Какво престои?

Предстоят колаборации с Кинематограф, както и общ проект с големия, пътуващ, италиански фестивал Cinemadamare, където ще бъдат показани филмчета на режисьори от множество различни държави. Подготовката, заснемането и монтажът на всеки един от тези филми са отнели само 7 дни! Но качеството е на ниво и послания не липсват. Предстоят ни вълнуващи събития под надслов:

Стой по гащи и гледай късометражки

…или иначе казано “Cope with the social distancing through the art of cinema”! Всяка неделя, от 20:30 ви очакват кино приключения по време на пандемия! Каним ви на viewing party от страницата на фестивала ни, където ще ви показваме късометражни филми от различни държави, всеки от които в различен жанр и послание.

Илюстрация: Даниела Николчова

Как се роди идеята за фестивала?

Един летен ден, преди две години, Василена, която по това време живееше в Южна Африка, се беше прибрала в България за седмица-две. Бяхме се събрали да се видим и тогава Васи подхвърли съвсем лежерно, че можем да организираме международен фестивал за късометражни филми. Започнахме да обсъждаме тази идея на шега, след няколко часа малко по-на сериозно, а на следващата сутрин вече бяхме при нотариус да започнем процеса по регистрацията си.

Идеята се роди набързо и на шега, а се превърна в нещо много важно и ценно за всяка една от нас.

Как са разпределени задълженията помежду ви?

Всичко се случи много естествено, според уменията ни. Някой от нас са по-наясно с техническата част, други са по-напред с езиците, на трети се отдава цялостната организацията на събития, ръководенето на уебсайт или рекламата.

Имате ли спонсори?

Не, първата година от фестивала осъществихме без финансова подкрепа. От община Царево ни позволиха да ползваме новопостроената Морска сцена, която е първата сцена в България, построена в морето и гледката е изключително красива.
Целият труд, положен покрай фестивала, беше доброволчески.

Колко филма показахте и от кои държави?

Показахме 20 филма от 12 различни държави, сред които Венецуела, Австралия, Япония, САЩ, Италия, Франция, Чехия и, разбира се, България.

Фестивалът има ли конкретен фокус?

Имаме невероятно красиви филми с много важно послание и цел.
Фокус на фестивала е опазването на околната среда и водите.

Селектираните филми в един и същи жанр ли са?

Не. Показваме комедии, драми, анимации, документални, трилъри и други.

Бяхте ли подготвили статуетка за най-добър филм?

Да, представяме ви нашата голяма награда или иначе казано “Златния охлюв”! Ако трябва да бъдем докрай откровени… не го бяхме замислили съвсем като охлюв, а по-скоро като филмова лента, но… we’re owning it! Миналата година Златният охлюв бе спечелен от Мартин Илиев за филма му “Може би утре”, който гледахме заедно на 27ми март, също на онлайн прожекция.

Златният охлюв, Фотография: Даниела Николчова

Има ли интерес към фестивала?

В последните няколко седмици се ориентирахме към онлайн прожекции и това доста популяризира събитието. Така всеки може да гледа от своя дом, където и да се намира по света и да се почувства свързан с останалите зрители и с нас. Безплатно е, така че единственото условие е да имаш интернет и регистрация във фейсбук. Що се отнася до интереса към миналогодишното издание на фестивала, сцената беше разположена на видимо и оживено място. Поради тази причина, имаше постоянен поток от хора. Някой от тях знаеха за фестивала, други бяха забелязали екрана по време на разходка, а трети бяха дошли специално за събитието.

Малко повече за прожекциите от миналото лято?

Фестивалът продължи три дни от 23-ти до 25-ти август в Царево. Първата вечер от конкурсната ни програма се случи в X-Challenge Park, а останалите на Морската сцена. Тя разполага с 500 места, а прожекциите бяха дълги около два часа. Закрихме фестивала с връчване на наградите на присъстващите победители в съответните категории. Кметът на Царево инж. Ляпчев обяви победителите от сцената, поздрави лично нашите гости и ни покани официално да направим фестивала ежегодно събитие в Царево.

Имахме щастието да се срещнем с няколко от режисьорите на селектирани от нас филми, като най-вълнуващо и неочаквано беше присъствието на Такахиро Ямагучи, който пристигна чак от Япония, за да е сред нас.

Статуетката за най-добър филм спечели български филм, а афтърпартито беше концерт на плажа в бар Switch-To-Sea. Беше чудесно, че имахме възможност да допринесем за културния живот в Царево и района, да прожектираме интересни и вълнуващи първи филми на млади режисьори и да наблегнем на тема, която ни вълнува, а именно – опазването на околната среда.

Морската сцена в Царево, Фотография: Станислав Тодоров

 

Имаме ли планове за разрастване на фестивала?

Да, планираме кандидатстване за финансиране и имаме много планове за подобрения в различните звена от фестивала.

Къде можем да следим новините за фестивала?

На фейсбук страницата ни тук.

В инстаграм – тук.

В YouTube, където можете да видите тийзърите на всичките ни онлайн прожекции досега –

На уебсайта ни: www.iffonthebeach.com

Къде да изпращат филмите си творците?

Можете да ни ги изпратите в следните две платформи –
https://filmfreeway.com/IFFONTHEBEACH1

и

https://festhome.com/festival/on-the-beach

Ще можем ли скоро да присъстваме на събитие, свързано с фестивала?

Всяка неделя, от 20:30 ще организираме съвместно гледане. За да сте част от viewing party-то ни, кликнете на линка отдолу и се присъединете към нашата група! 🙂

Линк.

А относно прожекцията ни тази неделя, в колаборация с Кинематограф, ще покажем една четирилогия от късометражни филми с режисьор Павел Веснаков, но повече за това, ще разкажем утре отново тук @egoist.bg.