Помолихме нашия автор Иван Димитров да препоръча няколко книги на учениците по повод първия учебен ден. (Като настоящ писател и вечен ученик.) Вместо да препоръчва, той реши да им забрани няколко произведения. Отиде в едно училище, чието име ще запазим в тайна. И едва успя да избяга от линч. (Не Дейвид, от него не може да се избяга.) Въпреки това с обичайния си професионализъм Иван стисна зъби и все пак написа следния текст, провокиран от обратната връзка на учениците…

 

Спасителят в ръжта на Селинджър

 

Селинджър е просто нелеп начин да кажеш на някой, че е селянин. Казваш, че той е цяла Вселена, но какво ще се занимаваме с някакви си там Вселени, ние сме деца на майката Земя. Аман от космически автори! Всеки ден бил идеален ден за лов на риба бананка? Щом казваш… Но не всеки ден е идеален за Селинджър. Сто на сто! Стига с теия сложно сготвени манджи!  Живеем във времето на фаст хууда! Дай ни бургер и пържени картофки! А Спасителят в ръжта?!!! Хей, идиоти литературни, не чухте ли, че времето на лошите момчета остана в 90-те. Сега е далеч по-вървежно да си спретнатичък, подреденичък, усмихнатичък. Бунтарството е тъпа форма на съпротива в сравнение с днешната съпротива: желанието да се подчиняваш на всичко, що е лъскаво и модно. Холдън Колфийлд може да бил икона на бунтарството, но това е било преди някакви си там десетки години, а ние живеем днес и от други времена не се интересуваме. Холдън е страшно плямпало. Не, че ние не сме, ама поне за тая работа си имаме социални мрежи и мобилни телефони, та да не се навираме в лицата на готините си приятели и да им размахваме пръсти. И каква е тая работа със спасителя в ръжта? Искал там да ми спасява някакви си дечица! Ей, Холдън! Я се хвани в ръце! Днес не е времето на спасителите. Ти си гледай своите неща, че да се уредиш в тоя живот, а децата в ръжта – да мрат, като не могат да се справят. Несериозни хора, ей!

 

1984 на Оруел

 

Хайде стига с тоя тоталитаризъм и тоя комунизъм! Омръзнаха ни! Само за това мелите от вашето поколение. Сега, разбираме, че това е проблем на вашата младост, ама така сте се вторачили в него. И за какво? Днес живеем в най-свободното време. Всички сме свързани в мрежата. Как някой ще тръгне да ти ограничава свободата? Нали всичко можеш да намериш в Гугъл, всяка книга можеш да си я  купиш от Амазон? А във Фейсбук мога да се опитам да пиша, ако искам и на самия Зукърбърг! Ама вие сте си останали в 1984 и това си е. И какви са тия: „Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.“ Първо, ние живеем в най-мирните времена. Е, вярно, че има някакви си там войни, но те се водят далече и не ни касаят. Свободата никакво робство не е. Виж ни какви сме свободни и после мъдрувай. Очевидно само четеш, затова и си толкова сбъркан. А това, че невежеството е сила? Какво невежество, брат? Днес е векът на масовата просвета. Всеки може да прави всичко. От всичко да разбира. Джорджано е страхотен. Има редица звезди, които са звезди просто, защото са звезди. За какво ти е там да правиш нещо, като могат да те дават по телевизора и да си голямата работа? Вие от нищо не разбирате. Така, че си стойте в миналото. Четете си Оруел. Само не ни разправяйте, че е добре да го четем и че имало много настояще в тази книга. Няма и това е!

 

Generation P на Пелевин

 

Тоя пък руснак откъде го измисли? Сега… По дифолт е ясно, че руската литература е адски сериозна и философска. И едни дебели тухли, леле! Ужас! А сега тук се опитваш да ни подмяташ някаква книжка за рекламата. Вавилен Татарски? Ебаси името, честно! Кой го е кръщавал тоя човек? И какво? Мислиш си, че можеш да ни грабнеш с някаква книга, в която има трева, гъби, LSD. В която bad trip-ът от картона се лекува с кисела краставичка? Откъде го измисли това? А руската политика се правела виртуално от някакви пиари? Това пък е смешка. Виж ги Тръмп и Путин, не ти ли се струват реални? Какво виртуално има в тях? Литературата е шега работа. Нищо, че изглежда сериозно. Такъв е тоя автор, който ми го предлагаш… А, чакай, чакай! Щях да забравя. И тези спиритични сеанси с дужа на Че Гевара. Честно? Само толкова ли може да измисли тоя Пелевин? Трансформърс е къде-къде по-добре.

 

 

Москва-Петушки на Ерофеев

 

Ей, вече втори руски автор се опитваш да ни набуташ. Това е много lame, честно! С предишната не успя, въпреки всичките наркотици и сега май се опитваш да ни подхванеш по-традиционно. С книга за пиянството на руския алкохол. Ами не е смешна. Този Венушка е много жалък човек! Не може да прави друго, освен да философства и да се налива като свиня. Че и някакви ангели на пиянството нон стоп му висят на главата. Тъпотия! А тази рецепти за коктейли? Каква е тая сълза на консомолката? Сега, вярно, че то си пише, че е водка с вино, ама това става ли за пиене изобщо? А рецептите за коктейли, в които има съставки като одеколон и лакочистител? Честно? Това ли пиеше като беше млад? Сто на сто не си стока. И всички хора на културата в Русия пиели като зверове! Оня композитор там, как се казваше, лежал в канавката, докато писал едно от най-известните си произведения, а друг композитор го изкарвал насила от там и го заставял дапише върху нотните листа. А оная отрепка писала, но само чакала удобен момент да се върне в канавката, защото там му била водката? Я се махай с тази така наречена книга!

 

Майсторът и Маргарита на Булгаков

 

Ей, не ти ли казахме да престанеш с руските автори? Я дай нещо френско за разнообразие? Ще ни занимаваш с някакъв мастър и някаква Маргарита? Нахалник смотан! Дяволът слизал в Москва. Чакай, бе! Дявол няма! Това е научно доказано! И се държал добре към някои хора. Това пък не го вярваме, наистина! Пълна измишльотина. А за какво са намесени и Джизъса и Пилат Понтийски? Какъв е тоя роман в романа, това хич не е cool. И Маргарита се съблича гола и се маже с мехлем, за да полети? Ей, това да не ти е някаква приказка? Я слез на земята! Ами Майсторът? Горкият човечец, той сам си е виновен. Сдухал се там нещо и хайде в лудницата, че там се чувства по-сигурно. И тоя Бегемот – къде сте чували котарак да говори и да се държи като човек? Ръкописите не горели, викаш? Абе ти ги остави тука тези книги и ще видиш дали не горят!

 

Разказите на Борис Виан

Писателят Борис Виан и неговият двойник – президента на Франция Емануел Макрон

Окей, браво, че поне си направи труда да ни чуеш за френските автори. Ама пак някаква пълна извратения ни буташ в ръцете? Хвърлихме поглед на един разказ, „Любовта е сляпа“, и просто…  Сега, ясно, че се опитваш да ни впечатлиш с някакви тъпи книги, ама ние четем блогове и статуси. Никакъв шанс! Падала там някаква мъгла над града и всички загубили всякаква мяра за приличие. Събличали се голи и ставали спонтанни и масови оргии по улиците, магазините, навсякъде. И тоя пич просто така е проспал началото и толкова бързо се усеща? И просто ей така се засича с голата съседка в мъглата? Абе пълна фантасмагория! Че накрая и всички си извадили очите, за да продължат с разврата. Щото нали мъглата се вдигнала! Ох, французи! Я дай с някой български автор! Ама нещо по-съвременно така… Не с тия прахоляци от дълбокото минало.

 

Няма такава книга на Людмил Станев

 

Вярно. Няма такава книга. Първо, адски тънка, бе! Нещо май се опитваш да ни метнеш. И с едни такива кратички разкази. Вярно, напъва се да е смешно, ама нещо не го усещаме тоя хумор. Прави игрословици, блуждае му там мисълта, доста абсурд има. Ама какъв е тоя хумор! Хич не го разбираме. Виж, само чакаме сценаристите на Комиците да започнат да публикуват книги. Ето това е хумор. Не като това дърво, дето ни го даваш. Нямало такава книга! Ами няма такава ненормална книга. Дай нещо нормално!

 

 

 

 

 

 

 

 

Възвишение на Милен Русков

 

А, дойдохме си на думата. Българин съм, син съм на юнашко племе. Малко дебеличка ни се вижда, ама хайде, от нас да мине. Ох… Къде ни прати, бе човек? Какъв е тоя език? Нищо не разбирам. Казваш, че това е езикът на Раковски, ама Раковски ни е училището, Раковски е име на улица. Ама този език на Раковски не е български. И какво пак се майтапиш с нас? Всички сме учили за Под игото. Знаем, че Възраждането е един много сериозен период в българската литература, а това Възвишение е много странна работа. Постоянно се шегуват. Ами не може така! “А време минава, не ся ибава и пет пари за теб не дава.” И това ли е новата гледна точка за Възраждането? Срамота! Пробвай с нещо друго!

 

 

 

Физика на тъгата на Георги Господинов

 

Ох, сега пък минотаври, лабиринти, странични истории… Това не е роман, така да знаеш. Този път не ти си ги метнал, а теб са те метнали. Това в най-добрия случай са разкази. Ама българинът е хитро животно, колкото и космополитен да се опитва да се изкара. Знае, че романът се продава по-добре, така че е маскирал разказите като роман. И само ми реди някакви списъци! А за емпатията… Какво е това вживяване в другите? Много старомодна работа. И откровена тъпотия. Ние сме винаги прави. Никога не грешим. Как го виждаш това с вживяването във всички, които бъркат и все грешат, тоест във всички освен нас!

 

Само за напушени на Радослав Парушев

 

Пак започна с наркотиците, ей! Я вместо да ни предлагаш книги, отиди в някой център за лекуване на наркомании. И спонсорът на книгата е OCB, моля ти се! Тоя пич Парушев какво ги суче и маже тия разкази не знаем. Но в тази книга поне намерихме нещо, което да ни харесва. Цици. Циците харесват на всички, това явно го е разбрал тоя тип. Ама поне да беше ги използвал повече. Със сигурност щеше да е с едни гърди напред пред другите писатели. И някакви разкази за нелепи гущери, които умират като видят своя нелеп облик в огледалото. За някакви си там съдилища по малки градове! Абе никакви литература няма в тая книга. Я дай нещо по-сериозно!

 

 

 

 

Една и съща нощ на Христо Карастоянов

 

О, не! Сега пък някаква си книжка за това как Гео Милев бил във връзка с анархистите! Я си гледай работата!… Чао, бе! Марш оттука! Къш!