В социалните мрежи избухна поредния протест срещу Дисни. Всичко започна след като студиото реши да заснеме филм по класиката от 98-ма за любимата китайска героиня Мулан – младо момиче, което иска да спаси баща си и отива вместо него на война. Спекулативният сценарий изтече онлайн и разкри, че новият филм на Дисни няма да фокусира историята върху пътя на смелата Мулан, готова да жертва себе си, за да защити семейството си. Вместо това сценаристите на римейка са решили да срещнат китайката с европейски моряк, който я спасява и завладява сърцето ѝ. Вече не скачаме от радост за предстоящата лента през 2018-та.

Критиката в социалките дойде незабавно след публикацията в сайта на Angry Asian Man. Феновете на Мулан използват #MakeMulanRight и твърдят, че този възможен сценарий обижда азиатската култура. В оригиналната легенда Мулан е символ на женската сила, смелост и непоколебимост. Хиляди почитатели не могат да повярват, че точно бял мъж ще открадне фокуса от легендарния женски воин на Китай. Терминът “избеляване” описва тенденцията, в която западната култура присвоява малцинствени култури около нея, пише Карла Пекюнино от CNN. Срещу “холивудското лустросване” вече има и петиция. В нея се призовава Дисни да не променя оригиналния сценарий на Мулан, а до момента е подкрепена от около 12 000 души.

Единот тях споделя пред CNN,че най-проблемниятвъпрос зад изтекла историята всъщност е това,че традиционните азиатски истории не могат да бъдат адаптирани, без типичните холивудски стереотипи.Защитниците на оригиналната Мулан твърдят, че не е достатъчно да бъдат наетивсички азиатски гласове за дублажа, след като нито един от авторите в екипа нее азиатец.

Източник от Дисни казва пред Vanity Fair,че изтеклият сценарий е само първоначална версия на проекта, но в социалните медии дебатът продължава.