Градската градина е едно от най-оживените места в София, независимо от сезона. Музиканти, шахматисти, деца, фонтани, читАлнЯта и произведения на изкуството са концентрирани в пространствoто заобиколено от едни от най-важните ни културни здания. Дворецът, Народният театър и Градската галерия на София са институциите, които сякаш допринасят за свободния дух, витаещ в парковата площ помежду им. И докато театърът с неокласическата си фасада, златни орнаменти и шест колони, поддържащи триъгълен фронтон, върху който е изобразен бог Аполон  обкръжен от музите на изкуствата, и дворецът с цялата си царственост респектират, то градската галерия сякаш е строена за бъдещето. За днес. Вероятно част от заслугата е на менящата се функция на зданието години наред. Замислена като съдебна палата при изкопните работи, функционираща като градско казино и временен театрален салон, претърпяла атентат непосредствено преди Първата световна война, разрушена почти изцяло по време на Втората, в крайна сметка е възстановена и разширена през 1948 г. когато на помощ за реновацията се включват десетки студенти и художници от Националната художествена академия. След това е предоставена на Съюза на българските художници за изложбена зала. След последното разширение и архитектурни промени от 1973 до 1976 г. там се помещава Софийска градска художествена галерия.

В няколко поредни седмици с кратки видеоразходки ви представихме част от творбите на художникa Константин Щъркелов,…

Posted by СГХГ Sofia City Art Gallery on Thursday, 14 May 2020

Не знам дали поради витаещия дух, приветлив подход и отвореност за публика, но това е един своеобразен център на изкуството в София. Приветстващ всички. Винаги когато посещавам пространството има хора, привлечени от отворените врати, без каквато и да е претенциозност, помпозност и грандиозност. Те се познават, общуват помежду си и обменят идеи. Сбирката от произведения на изкуството на СГХГ съдържа най-представителните за историята на българското изкуство творби от 20-те до 80-те години на 20-ти век, изложени по време на официалното откриване през 1977 г. В продължение на години тази експозиция единствено се обновява и допълва. От превръщането на картинната сбирка в значима колекция е изминат дълъг път. В средата на 70-те години тя вече наброява 2 607 произведения, разпределени в три фонда – живопис, графика и скулптура. Тези творби и в настоящия момент са основният стълб на музея. Софийска градска художествена галерия е и единствената за сега институция в България, която редовно откупува произведения за колекцията си и има отделна сбирка за съвременно изкуство и фотография. През 2006 г. открива своя филиал – галерия „Васка Емануилова”, която притежава колекция от 89 пластики, 38 рисунки и 48 акварела на известната българска скулпторка, част от които в постоянна експозиция. За години напред наред с произведенията на Васка Емануилова в пространството излагат свои работи и много млади художници, като галерията е едно от знаковите места на сцената на младо изкуство в страната. В последните години СГХГ се сдоби и с нов филиал – галерията „Дечко Узунов“.

Изложба съвременно изкуство "ИЗКУСТВО без/със ВРЕМЕТО?" в СГХГ от 27 февруари до 5 април 2020

Изложба съвременно изкуство "ИЗКУСТВО без/със ВРЕМЕТО?" в СГХГ от 27 февруари до 5 април 2020Очакваме ви!

Публикувахте от СГХГ Sofia City Art Gallery в Петък, 6 март 2020 г.

Днес музеят е с четири отдела: живопис, скулптура, графика , съвременно изкуство и фотография. Колекцията наброява над 8 000 произведения на български художници от края на 19 век до наши дни. Създаденият в първото десетилетие на 21-ви век фонд “Съвременно изкуство и фотография” допринася за допълване класическото и модерно изкуство, на които се разчита изцяло преди това. От самото си създаване до днес фондът подпомага млади автори с дарения, откупки и покани.

Днес именно СГХГ ни гостува, превземайки профилът ни в Instagram. Благодарни сме от сърце за приетата покана и с нетърпение очакваме да споделят с нас и вас. #egoinstatakeover

Уважаеми посетители, Информираме Ви, че от 19.05.2020 г. се възстановява достъпа и обслужването на посетители в…

Posted by СГХГ Sofia City Art Gallery on Friday, 15 May 2020