Обявихме настоящият, майски, #takeover с цитат на Сър Уинстън Чърчил, относно значимостта на изкуството за една нация като извисяване на индивидуалния и общ дух, транспоколенчески диалог на идеи и разбира се, стойност, в чисто злато. С настоящото представяне приветстваме с “реверанс и наслада” нашето национално изкуство в лицето на институцията, която го съхранява, изучава и допълва “през хиляди години напред на неродени поколения”. Националната галерия!

View this post on Instagram

#3DVideoMapping 🎥 В неделната вечер си припомняме магията на 3D видео мапинга, която беше показана върху фасадата на Квадрат 500 през 2018. * Специални благодарности на @sketches_of_sofia за красивите кадри! 🕰 #Flashback Проект, реализиран през месец декември 2018. ____ Красотата на природата в анимация и музика е представена с атрактивен 3D видео мапинг спектакъл на фасадата на Националната галерия, Квадрат 500 в София. Светлинното шоу, е част от кампания, подготвена от екипа на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) и Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за представяне значимостта от мерките, изпълнявани по програмата. Красивите анимации разказват за пътя на водата и красотата на природата. Креативният проект е съчетание между майсторството на технологичното изкуство и любовта към околната среда. Това е първата кампания от такъв мащаб, реализирана от ОПОС и МОСВ. Проектът е реализиран по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." с изпълнител фирма Elektrick.me. Follow: @sketches_of_sofia #nationalgallerybg

A post shared by National gallery Sofia, BG (@nationalgallerybg) on

Най-големият и най-стар художествен музей в България притежава над 41 000 произведения. Националната ни колекция включва подбрани български майстори от Възраждането до днес, европейско изкуство (XV – XX в.), творби от Азия, Африка и Америка, най-богатия сбор от християнско изкуство по българските земи (ІV – ХІХ в.) и български съвременни автори. Първата музейна сграда, в която се помещава културната институция e Дворецът. Сграда с толкова променлива история до 1953 г., когато държавата предоставя вече бившата царска обител на Националната художествена галерия и Националния етнографски музей. Други филиали на галерията днес са Квадрат 500, Музей за християнско изкуство в криптата на храм-паметник “Св. Александър невски”, Музей на социалистическото изкуство, Софийски арсенал-Музей за съвременно изкуство и къщите музеи на Вера Недкова, Никола Танев и Иван Лазаров.

Двореца през погледа на @isketches Използвайте хаштага #nationalgallerybg, за да отбележите Националната галерия и във Вашите снимки!

Posted by Национална галерия / National Gallery on Friday, 24 April 2020

По време на извънредното положение изкуството в музея остана само, в пустош. Интересно е, че точно тогава седем от залите на втори етаж в Двореца бяха курирани с портрети на представители на царската фамилия. В залата наречена „Червения салон“ дори е направен опит за “съживяване” на дворцовия живот, бидейки оформена с картините, които са били там по царско време. Монарсите обитавали сградата след престрояването й в дворец останаха насаме… отново там. Има нещо магично в това. Тази изложба “Дворецът за изкуството”, курирана от Анелия Николаева, беше открита през 2019-та година. Поради голям интерес от страна на публиката беше удължена през 2020 г. и съответно по време на физическата изолация, благодарение на която можем да я разгледаме и виртуално:

Каним Ви на първата от поредица виртуални разходки сред изложбата на Националната галерия “Дворецът за изкуството / The…

Posted by Национална галерия / National Gallery on Tuesday, 14 April 2020

 

За този призрачен период в изкуството искахме да разберем повече от самата институция и отправихме покана към Директора г-жа Яра Бубнова да станат част от  нашия проект #egoinstatakeover. С благодарност за приетата покана ви представяме денят на тяхното участие днес. Следете сторитата в нашите социални канали @Facebook & @Instagram. Не забравяйте да подкрепяте Галерията в техните социални канали (Facebook & Instagram), където има интересни предизвикателства, програма за подрастващи и много начини да бъдем част от изкуството.

#ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО Подготвените предизвикателства са част от семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“, който представя 15…

Posted by Национална галерия / National Gallery on Sunday, 12 April 2020

Повече за изложбите, които можете да видите във всички филиали на Националната галерия, разберете от тук.

Европейска нощ на музеите в Национална галерия Квадрат 500

Публикувахте от Образователни програми Национална галерия в Понеделник, 20 май 2019 г.

Въпреки: Творчеството на Карлес Сантос може да предизвика всичко друго, но не и безразличие. Още една значима изложба в…

Posted by Национална галерия / National Gallery on Wednesday, 25 March 2020

Бонус: нещо интересно, от което трябва да се възползваме…

Пилотната серия от чанти на Националната галерия ще откриете в книжарниците на Национална галерия/Двореца и Квадрат 500….

Posted by Национална галерия / National Gallery on Monday, 17 February 2020