Munt la Schera е еднопосочен тунел, когато идваш от Швейцария това е начина да стигнеш до Lago di Livigno, а въпросното lago те отвежда право към въпросното Ливиньо. Тунелът е малко над три километра, но когато и от двете страни вали сняг минаването е някак сюрреалистично. На всеки 15 минути посоката на движение се променя и така напред и назад, еднопосочно.

Вали доста сняг и условията за ски не са непременно най-подходящите, но в такива моменти е време за Davoser Schlitten, традиционната швейцарска дървена шейна, толкова традиционна, че почти не се променя от 1888.

По онова време е правена от леки норвежки дървета, каквото и да значи това – но така е описано в дебелите швейцарски справочници. Шейната се прави в няколко варианти като най-дългата (метър и 30 см) спокойно приютява мама, татко и аз. На шейната й казват Davoser и всъщност тя е причината за първото състезание с шейни в Давос още в края на 19 век. Освен мама, татко и аз, често с шейната се пренасят покупки – мляко и сирене от фермата, месо, хляб, ей такива неща.

В един момент обаче шейната от Давос става световноизвестна, всеки започва да прави собствени интерпретации и към 1950 година никой и не помни, че първата подобна шейна с такава конструкция е създадена точно в Давос. Преди няколко години предприемачът Ремо Брюлхарт решава да възобнови традиционната шейна, създадена на ръка, следваща точно характеристиките на оригинала.  Седем часа отнема сглобяването на всяка шейна. И сега тя пак е налична, чудесен подарък впрочем.

Днес шейните се продават от Arduser Schreinerei. И връщат онова очарование от аналоговите зимни почивки, когато нищо не се документираше с камери, телефони, апарати и дружи джаджи.

Пътят към Ливиньо продължава, а изведнъж в колата, без да е запалена, разбира се, са усеща аромата на една свещ, купена само преди час от магазина на Monocle в Мерано.

Monocle Shop в Мерано е само малко извинение за пътуване до Мерано – онова тъй интересно градче с чаровен коледен пазар, което винаги изненадва.

В магазина са запалени свещи, дамата предлага късо еспресо, навън вали сняг и просто не искаш да си тръгнеш. Свещите са австрийски, правят ги двама сладури – Джулия и Маркус, а за самите аромати скоро в егоист.

Сега е време новото Grand Cherokee, включено в режим Snow, да продължи нанякъде. Къде – във втори епизод на поредицата ни “Снежният егоист”.

***

“Снежният егоист” е поредица на egoist.bg и Jeep. Grand Cherokee е ултимативният автомобил за зимата. Смелият и елегантен външен вид излъчва сила от всеки ъгъл. Ще го познаете по новата модерна предна решетка, дневните светлини, прожекционните фарове за мъгла. Изисканият нов модел Summit разполага с още по-разкошен и привлекателен интериор, с луксозните отопляеми седалки, облечени с естествена кожа Natura Plus, с фината, наподобяваща велур материя за тавана, екзотичните акценти от дърво с отворени пори и уникалните медни или хромирани елементи.

Легендарните възможности на автомобилите Jeep® стават още по-добри благодарение на системата за контрол на сцеплението Selec-Terrain®, която предоставя пет режима за справяне с почти всяко условие на пътя, включително и сняг. Сцеплението се подобрява допълнително при наличието на системите Quadra-Trac II® или Quadra-Drive® II 4WD. Системата Quadra-Lift® е пневматично окачване, което разполага с пет настройки на височината на автомобила, за да се постигне оптимално поведение на пътя.

 

Повече тук: Jeep Grand Cherokee.

Екипът на егоист предпочита горивата на OMV. MaxxMotion Diesel осигурява надеждност през зимата, максимално представяне, максимален живот на двигателя и по-ниски емисии. Повече тук: OMV.