Рано сутрин пътят до резиденцията е спокоен и тих, навън има съвсем лека мъгла, а когато спирам новия IONIQ пред вратата на датската резиденция, веднага се усеща уют и топлина, нищо че е рано и студено. Сигурно защото вече всички свързват Дания с hygge – как иначе – онази прословута концепция за добър живот с внимание към важните неща.

Посрещат още на алеята – Негово Превъзходителство Сьорен Якобсен показва мястото за закуска, но преди това ни развежда из резиденцията. Навън е тихо, все едно градът още не се е събудил, и макар да сме на няколко минути от центъра, има някакво планинско очарование в локацията на резиденцията.
“Подготвили сме, образно казано, два вида закуска. Едната е овесена каша с мляко, вероятно това е не чак толкова вкусно, но е много здравословно. А другата част от закуската, както виждате – датски сладки, разбира се, чай и кафе.”

Готови сме за разговора от поредицата на Дарик и егоист “Закуски с посланици”.

Константин Вълков: Когато разбрахте, че ще бъдете посланик на Дания в София, кои бяха първите неща, които научихте за България?

Н. Пр. Сьорен Якобсен: За да бъдете назначен за посланик трябва да кандидатствате, така е в Дания. Тъй че една от позициите, за които кандидатствах, беше София. Направих го, защото мислих, че ще е наистина интересно да дойда в европейска страна, освен това европейска страна, която е малко по-далеч от Дания. Преди това съм бил два пъти в Китай, седем години прекарах в Китай, след това в Турция за три години, както и в Афганистан. Смятах, че ще е интересно да бъда в европейска страна.

И първите ми впечатления, когато дойдох, бяха позитивни – изключително красива страна, хората са много мили. Хубаво е да се пътува из страната, да се разгледа. Много позитивно съм настроен. Едва три месеца съм тук, но имам много добри познанства, лесно е да се свързваш с хората в министерствата, така че съм настроен позитивно.

КВ: Какво се промени в характера ви, заради това, че сте посланик, а и вече в България?

СЯ: Мисля, че е лесно да се адаптираш тук. За първи път съм посланик, предишните ми назначения бяха като заместник. В този смисъл ролята ми се променя. Имам по-висока позиция, отговорностите са различни.

КВ: Първите ви впечатления за кухнята тук.

СЯ: Харесвам много българските закуски, също така впечатления веднага ми направиха краставиците, доматите, тези неща. Много вкусни, освежаващи. Храната като цяло в България е много хубава. Харесват ми и месните храни, както и зеленчуците, разбира се. Разнообразието е голямо.

КВ: В някои страни закуската е изключително важна част от дневното меню, разкажете за Дания?

СЯ: За мен също закуската е най-важна. Имам необходимост да закусвам сутрин, също така всеки ден закусвам тази овесена каша с мляко, която е тук сега. Естествено, че зависи от човека, аз много харесвам и вечерите, когато вечерям със семейството си. Много е хубаво да сме заедно.

КВ: Какво бихте поръчали, ако знаете, че това е последната ви вечеря?

СЯ: (смее се) Мисля, че ще бъде пилешко. Харесвам пилешко много. Със сигурност няма да бъде овесена каша.

КВ: Пилешко казвате. А защо всеки път, когато опитам да потърся нещо за датската кухня, все попадам на маринована херинга.

СЯ: Да, така е. В Дания имаме 7 хиляди километра морска линия. Има много херинга в морето. Предполагам това е една от причините. Традиционно ястие е от много години. В онези години е била евтина риба, всеки е имал възможност да си я позволи. Мисля, че това също е причина. Последните години се използва основно по Коледа или в неделя.

КВ: Продължавам със стереотипите за Дания тогава, подобни клишета понякога могат да бъдат и забавни. Едно от интересните твърдения, което ми попадна е, че датчаните имат силно развито чувство на ирония.

СЯ: Това е истина. Човек трябва да бъде особено внимателен, защото в Дания иронията се използва често, но не всички винаги я разбират. Най-общо казано по този начин ние казваме обратното на това, което мислим наистина. И това би трябвало да е забавно, но не винаги е. Ако разберете ирония се получава смешно, но ако не я разберете – вече не е смешно (смее се). Тъй че трябва да бъдем особено внимателни. Но пък в България хората имат много добро чувство за хумор, подобно е на нашето, тъй че може да общуваме свободно.

КВ: Какво се случва всяка година с тези данни за щастието, щастливите нации и какво ли още не, където Дания винаги излиза на първо място. Какво ви прави вас щастлив?

СЯ: Разбира се това е много индивидуално усещане от човек до човек. Аз обичам да ходя за риба. Много съм щастлив, когато взема малката си лодка и изляза в морето за риба. Щастлив съм, когато отивам в градината си. Да правя упражнения. Да бъда със семейството си. Със съпругата и трите ми деца. Харесвам и работата си. Такива неща ме правят щастлив.

КВ: Три деца казвате.

СЯ: Да, големите са на 21 и 18 години, те няма да дойдат в България. Но по-малкото ще дойде със съпругата ми.

КВ: Разбира се и популярната дума hygge. Онова уютно датско чувство, което превзе света.

СЯ: Да, много книги пишем за това, макар да е малко трудно да се опише точно какво означава. Тази уютна атмосфера на запалени свещи, когато просто си почиваш. Независимо дали гледаш телевизия с близките си или просто вечеряш с приятели. Това е едно уютно чувство, което просто се случва.

КВ: Гледането на телевизия ми напомня и за това, че всичките чуждоезични филми по вашата телевизия са със субтитри, една от причината всички датчани да говорят толкова добре английски.

СЯ: Да, точно така, филмите са субтитрирани и сякаш винаги е било така. Преди децата в училище започваха да учат английски в пети клас, сега в първи. Така че е още по-често срещано деца да говорят добър английски.

КВ: Коя е най-хубавата датска дума?

СЯ: Харесва ми думата “tak”. Това значи “благодаря”.

КВ: Това ме подсеща и за друго от колекцията ми със датски стереотипи. На датски нямало думата “моля”, така ли.

СЯ: Хм, може би, да, донякъде (смее се). На датски използваме често “tak”.

КВ: Как един дипломат разбира дали мандатът му е бил добър или не?

СЯ: Добър въпрос. Всяко посолство има план за работа, какво иска да постигне, също и критерии за оценяване. В края на всяка година имам разговор с Копенхаген, прави се оценка на това, което сме постигнали. Това е диалог, който провеждаме. Също така се взимат предвид евентуални оплаквания, ако има такива. Също така дали сме разрешили всички случаи, които постъпват при нас. В България имаме консулски въпроси, които решаваме. Помагаме на датски компании, които имат желание да присъстват на българския пазар.

КВ: Казват, че е необходима критична ситуация, за да се разбере дали един посланик е добър дипломат или не. Така ли е?

СЯ: Бих казал, че трябва да умееш да се справяш с кризите, за да станеш дипломат.

 

 

***
„25 закуски с посланици“. Проект на Дарик/egoist.bg и Hyundai

Представяме серия от нетрадиционни интервюта с ръководители на дипломатически мисии у нас.

Екипът на Дарик радио гостува в посолствата на 25 страни за закуска с посланици.

Екипът на Дарик радио пътува с Hyundai IONIQ – първият в света автомобил с три електрифицирани задвижвания.

IONIQ Hybrid комбинира бензинов и електрически двигател за максимална мощност във всеки един момент с намален разхода на гориво и вредни емисии.

IONIQ Plug In осигурява на чисто електрическа мощ с обхват над 60 километра или хибриден режим на задвижване. След изчерпване на капацитета на батерията тя може да бъде лесно презаредена. В случай, че не ви се спира можете да продължите благодарение на бензиновия двигател.

IONIQ Electric предлага напълно електрическо задвижване с използване на литиево-йонна полимерна акумулаторна батерия за максимален обхват от над 250 километра. Моментално достъпният максимален въртящ момент се осигурява от електрически двигател комбиниран с  едностепенна редукторна предавателна кутия.

Повече тук: Hyundai.