Еxplore Bulgaria e проект, който има за цел да представи познати и не толкова познати красиви кътчета от българската природа и история – по канала National Geographic. 

Новият сезон е посветен на София и изследва историите на знакови места за града като Киноцентъра, Битака, Зона Б5 и др. Сценарист е Георги Тенев, режисьори и оператори са Мисирков/Богданов, а водещ е Драго Симеонов. 

Ето кой драска по подлезите

Каква е целта на тази нова телевизионна поредица, посветена на град София?

Explore Bulgaria влиза в четвъртия си сезон. Предишните три сезона бяха посветени на малко познати места в България, които обаче изискват преход до там, разказват далеч и малко по-диви места. Решихме през този сезон обаче да погледнем София, защото колкото и култивирана да е, колкото е в обекта на интереса на абсолютно всички, София крие свои неподозирани тайни. И като казваме неподозирани, това не са кой знае колко големи скрити елементи от нейната история. Детайли, които подминаваме всеки ден и не им обръщаме внимание и когато някой ни ги посочи, ние чак тогава започваме да се чудим какво означават, как са се появили там, на какво са плод и си задаваме серия от други въпроси. Ето този тип тур на археология в София правим, разбира се, опитваме се и по-надълбоко да стигнем, защото разкриваме някои тайни, които са си направо за, както се казва, под похлупак да бъдат поставени като музейни експонати, толкова са сериозни.

 Добре, предизвиквате нашето любопитство в изключителна степен, така че – кои са тайните на София, които ще бъдат разкрити или споменете някои от тях?

Любимата тайна, която е гордостта ни на този сезон, е сърцето на София, причината да има град тук, да кажем 30 км източно или западно, защо точно тук, и това обикновено не е само при София и при всеки друг град,  има някаква конкретна обективна причина. При София тази причина ще ви я издам – е минералната вода. Изворът, около който най-напред е имало устройство, да кажем по-късно е каптиран от римляните, не е ясно точно къде, горе-долу знаят някои  софиянци, че се намира около Централна баня и площад Бански, но къде е точно мястото и как днес изглежда то, и ние показваме поразителено по какъв начин то се охранява или по-скоро не се охранява и е неизвестно, и е скрито. Във всяко едно от нашите пътешествия ние не сме водени от някакъв лаишки ентусиазъм, а имаме специалист, който ни разказва, и в този случай професор специалист хидролог всъщност прави много любопитен анализ на водата на София и на изворите около София, само че от културно-антропологична гледна точка. Други серии са посветени на особеното развитие на градската култура в изкуствено създадени квартали, какъвто е Зона Б-5. Или пък имаме репортаж, който ни потапя в сърцето на Женския пазар и културната амалгама, която съществува там, защото за нас външните хора Женският пазар е чуждо място, винаги е бил чуждо място се оказва, поради многото емигранти, които още  в най-ранните  следосвобожденски  години точно там са се събирали и софиянци не са обичали  Женския пазар. Та, на Женския пазар днес  има много хора, които ние окачествяваме като араби, не си даваме сметка, че в тяхната естествена културна среда те не са приятели, няма как да бъдат приятели. Примерно влизаме в една пекарна, където иракски кюрд работи рамо до рамо с иракчанин и те не знаят един и същи език. Техният език не е арабски и  на двамата и кюрдът учи арабски, така както един българин би го научил. И подобни истории ще маркирам другите места – Битпазар, което също е място на трансформация, отиваме до Киноцентъра в Бояна, защото София е град на киното и имаме един особено природен и екстремен епизод, в който се лети с парапланер, влизаме в пещерата Духлата и така, още приключения, но най-хубавото е, че всичко това е далеч по-живописно заснето, отколкото аз сега да обяснявам, от екипа на AGITPROP, с режисьорите  и фотографи Георги Богданов и Борис Мисирков начело на този екип, и Жоро Тенев като сценарист, така че тука има гаранции за едно такова малко филмово визуално изживяване.

Екипът на поредицата – Георги Тенев, Борис Мисирков, Драго Симеонов, Георги Богданов

Чудесно звучи, но кое е онова, което най-много Ви изненада в това телевизионно изследване?

Ами, ние смятахме, че София едва ли не – хоп и ще се разтвори в първия момент, в който ние решим да потърсим някакви тайни, пък всяко едно от тези места, понеже има своя вътрешна характеристика и се пази. И като казвам пази, дори минералните извори проявиха някакъв много странен характер спрямо нас, защото до един не бяхме допуснати каквото и да правехме. И това е много любопитен нюанс в поредица на National Georgaphic, която добронамерено разказва за София, и в един момент не можем да стигнем. Сериозни проблеми имахме на Битпазар, където местните се отнасят с голямо подозрение видят ли дрон или хора с камери, и така заплашват да се саморазправят, много е неприятно. Така че всичките тези неща ни изненадаха, понеже аз не знам защо съм очаквал, че появят ли се много хора с камери, водещи, изведнъж всичко се отваря. Не знам къде живея и аз.

Добре, а намери ли за себе си отговор защо след като имаме такъв потенциал, какъвто са минералните извори в София, всъщност не успяваме да развием този си потенциал, като например Будапеща.

Не можах да открия отговора. И този отговор става още по-неоткриваем като видиш какво се случва с минералните извори и как тази вода се изтича в нищото. Тук говорим не толкова за тези най-известните, които ние показваме, но за много други, които нашият гид професор има книга и в която  можем да видим снимки и  какво се случва с тези извори всъщност. Буквално  вода газим, жадни ходим. Обаче явно има нещо в ДНК-то на София та сама да си прави пречка да бъде нещо по-голямо, или пък може би не иска да е нищо сходно, нито би желала да е новият Цариград, нито може да е новата Будапеща, или Прага, или каквото и да е. Мисия, строго уникална, винаги има нещо, което да дразни в погледа, в усещането, колкото и да си добронамерен, има захапка София.

Драго в библиотеката на СУ

В  този смисъл открихте ли разликата между драсканиците по улицата и уличното изкуство?

 А, това важи за всяко едно изкуство, кое е драсканици и кое не.

Знаем, че сте снимали графити артисти и такива графитаджии.

Разликата, аз я открих за себе си, понеже бях принуден от екипа си да направя един графит, който със сигурност не е изкуство, а драсканица, но има много умели графитаджии, които не просто са майстори със спрея в ръка, те имат и ъндърграунд репутация, която е много важна. Така че те са художници с история около тях, и техните графити, освен красиви и хубаво нарисувани, носят и тяхната легенда, което ги прави вече произведение на изкуството, и ние показваме няколко такива от един от най-старите графитаджии, понеже този тип история ъндърграунд  може да събираме само сведения от този или онзи, но тя трудно е систематизирана, но мисля, че открихме кой е първият. Показваме негови неща и дори се шегуваме, това не е попаднало в самия филм, но се шегуваме, че ако изрежем тази част от стената, това си е достатъчно ценен артефакт, който един ден може да струва кой знае – стотици хиляди… Така че си е изкуство.

Гражданинът Симеонов в Киноцентъра

Да, има такива примери – например стените на Banksy, върху които той работи – в последствие се продават легално или не от галерии и частни собственици. Но!  Изследвали сте ЗонаБ-5. Каква тайни крият високите блокове там?

Тайната на тези блокове, аз сега направо ви разказвам 1-ви епизод, обаче ви го разказвам сухичко, за да ви е любопитно  да ги видите тези неща. Това е най-мощният опит на социалистическата архитектура да направи нещо позитивно за всички, и за работниците и за художествено-творческата интелигенция, и за самия град. Затова ние показваме как сградите са групирани по определен начин, за да пазят вътре пространство, градинки, инфраструктурата е вкарана долу под тях, това е най-готиното от всичко, за да се спази възрожденският дух, е направена еркерна структура на най-горните етажи и т.н. Всичките тези красоти обаче в един момент се провалят. Няма да ви кажа защо се провалят, за да ви е любопитно. В момента, в който започва да се проваля тоя план зрелищно пред очите на всички, Зона Б-5 заживява друг живот. И така.

 

Новият сезон на Еxplore Bulgaria започва на 11 октомври, сряда, от 21:30, по National Geographic Channel. Повече информация – в сайта им.