Филми, вдъхновени от книги.

Филми, които трудно ще видиш на голям екран извън рамките на фестивала.

Филми, които ще възбудят апетита ти за четене.

Филми, които са повече от филми.

Сети ли се накъде бия? Новото издание на кино-литературния фестивал CineLibri започва на 11 октомври. Той се завръща по-мащабен, откогато и да е досега. Фестивалът отново има конкурсна програма, отново води впечатляващи гости и отново показва, че литературата и киното са изкуства, които се допълват взаимно, а не се съревновават. Винаги съм била краен привърженик на идеята, че книгата и нейната екранизация не влизат в противоречие и не бива да бъдат сравнявани. Изкуствата използват различни изразни средства, а това единствено може да допълни впечатленията ти.

(Малко неща са по-тъпи от онази картинка с айсберга, на върха на който пише ФИЛМ, а на огромната му част, която се намира под водата – КНИГА. Сериозно, колко по-голям кон с капаци може да е човек?)

CineLibri 2017 е фестивал, който в периода 11-22 октомври ти предоставя огромен избор от филми, вдъхновени или изцяло базирани на книги. Ако и ти си от онези хора, на които им е омръзнало да искат да гледат нещо готино, но по големите кина въртят едни и същи американски кухи машинки за масово затъпяване, сега ще имаш две седмици, в които ще наваксаш яко. Кино-литературният фестивал е разделен на конкурсна програма, документални филми, късометражни филми, съвременни продукции, съвременен прочит на класиката, класика, панорама на Чехов и панорама на Фолкер Шльондорф (който е специален гост на CineLibri). А София не е пределът, така че ако си от Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Шумен, Каварна, Благоевград, чети внимателно, това се отнася и за теб.

Кадър от филма Вечерята

Най-големият CineLibri досега въвлича за каузата си и смислени партньори, като например Рут Колева, която направи специално парче за фестивала – Светлата страна. Друг партньор на CineLibri е и любимото ни уиски за обсъждане на филми – Jameson. Споменаваме го, защото когато някой бранд е хем качествен, хем подкрепя голяма кауза като кино-литературен фестивал – сюжетът се подрежда като на кино. Cheers!

Та. Тъй като програмата на CineLibri е наистина огромна – наш дълг е да акцентираме върху някои по-интересни неща, които не бива да пропускаш.

С екипа на егоист ти препоръчваме тези филми, защото много харесваме литературните им първоизочници (или защото ги консумираме в момента). И определено имаме дръзкото намерение да ги изгледаме, за да обновим живота на книжните истории. Едното допълва другото, от нас да го знаеш.

 

По действителен случай

Няма нито една адекватна причина да не започнем с новия филм на Роман Полански. По действителен случай е един от онези филми, които още от първите секунди на трейлъра те карат да крещиш вътрешно ДА, ДА, ДА! История за успешна писателка със сложен живот, която на представяне на своя книга се запознава със своя страстна почитателка. Всичко започва като приятелство, но скоро връзката им се оказва твърде опасна и нестабилна. Разликата между много загрижените за теб хора и пълните психопати изглежда видима, но попаднеш ли в подобна ситуация, трудно можеш да разбереш с кое от двете си имаш работа.

Филмът е екранизация на едноимения роман на Делфин дьо Виган, който е една от най-новите книги на изд. Колибри.

Вечерята

Чуеш ли Херман Кох, не го мисли много – чети, гледай, препрочитай. В България всичко започна с романа Вечерята, който безспорно е един от най-добрите му. Нали знаеш колко въздействащ е камерен концерт? Колко детайлен и дълбок може да бъде? Вечерята е нещо такова. Едно семейство, неговите разклонения и мънички детайли, които мълчат за огромни неща. А натрупването им е само временно отлагане на неизбежното.

Наистина, ако не си чел романа на Херман Кох, направи го. И гледай филма.

Дама Пика

Започваме от Пушкин и свършваме с Павел Лунгин. Пищен филм за изкуство, его, слава и пари. Оперната дива София Майер след дълги години на изгнание се завръща в Русия. Певицата възнамерява да постави Дама пика от Чайковски на сцената, на която е дебютирала. Но ролята на Херман се оказва ябълката на раздора, защото има един мъж, който е уверен, че талантът и възможностите му не са оценени. И е готов на всичко в името им. (Виж и новоизлязлата книга)

Треска за лалета

Холандия, 17 век.

Страстен романс между млад художник и съпругата на богат търговец, за която животът в рамка е прекалено тесен. Тя желае да има дете, но нейният мъж има трудности със задействането на въпроса. София се бунтува. Обществото тежи и задължава повече, но забранената любов не познава понятия като задръжки и норми.

Красив филм, със силен актьорски състав и интригуваща история. Звучи като клише. Но няма значение.

Романът на Дебора Могак Треска за лалета е издаден от Сиела.

                         Историята на прислужницата         

Това не е най-добрият филм от CineLibri 2017. Но е една от екранизациите на един от най-важните романи на 20 век – The Handmaid’s Tale (до края на годината романът излиза и на български). Историята на прислужницата е един от филмите, които не остаряват добре, но е един чудесен повод да отбележиш гостуването на режисьора му Фолкер Шльондорф и да направиш един бърз паралел със сериала на Hulu.

Погледни, ако искаш и всички 50 филма от привлекателната програма

Основни партньори на Cinelibri са Jameson, Vivacom и UniCredit Bulbank.

Ето ти и списъка със специални прожекции, на които можем да обсъдим киното и литературата – с чаша в ръка, да.