Лоши новини за всички хейтъри на селфито, според Линдзи Холмс от Huffington Post. Предната камера може да върши чудеса и буквално да увеличи щастието. Сега сериозно – според ново проучване на Калифорнийския университет в Ървайн е установено, че селфитата и споделянето на снимки с приятели са имали положителен ефект върху психологически и емоционални състояния на участниците в изследването. Резултатите са публикувани в списание Psychology of Well-Being.

Авторите на изследването избрали 41 студенти – 28 жени и 13 мъже, които започвали своя ден съвсем нормално – училище, работа в клас и писане на домашни (да бъдем реалисти – ученето е достатъчен повод да повлияе на настроението).

През първата седмица, която служила като седмица за контрол, студентите документирали тяхното настроение по три пъти на ден с помощта на мобилно приложение, в което записвали всички събития през деня и как са повлияли на чувствата им. Следващите три седмици, участниците били инструктирани да правят снимки, когато записват настроенията си.

Доброволците били разделени по групи за всеки вид снимки: селфи, когато те са щастливи, снимка на нещо, което ги прави щастливи и снимка на друго, което би ощастливил някого.

В края на проучването, изследователите са събрали над 2000 документации на настроението от всички дисциплини. Те открили, че положителните настроения се увеличават във всяка група, но тези в групата на селфитата стават все по-уверени и комфортни със себе си с течение на времето.

Трябва да отбележим, че това е сравнително малко проучванепо отношение на участниците, а внего има нечетен брой жени и мъже. Но изследването дава по-скоро окуражаващ поглед, когато става думаза технология, особено с оглед на факта, че много от предишни изследванияпоказват, че той може даокаже влияниевърху психичното благополучие.

“Запознатисме с толкова много доклади в медиите за отрицателното въздействие на използването на технологии …но мисля, че това изследванепоказва, че понякога мобилнитеприложения могат да предлагат големи ползи за потребителите “, споделя авторът на изследването ГлорияМарк, професор по информатика в Калифорнийския университет.

Може би КимКардашиян наистина е попаднала на златна мина за щастие.