Едва ли Нощ/Пловдив има нужда от представяне – това са онези две дълги пловдивски нощи през септември (23-24), когато всички големи музеи,галерии, арт пространства, институции, клубове и кафенета не спят. Запоследните единайсет години Нощта на музеите и галериите прерасна във фестивалаНощ/Пловдив, който ежегодно привлича над 60 000 души за двете вечери. Тази година организаторите от фондация Отворени изкуства отновопредлагат впечатляваща програма с над 140 събития на близо 80 локации. Освентова стартират и специалната програма Отворени изкуства, която си е тяхнособствено производство, с други думи – 10 проекта от различни жанрове,продуцирани или копродуцирани от Нощта. Привсе това обаче физически е невъзможно всичко да се види, заради което енеобходимо и известно планиране. Ето нашата селекция:

1.   FLUCA– Австрийски културен павилион: Виена пристига в Пловдив

Нощта винаги е откривала нови пространства за култура, нотази година и ги създава – буквално. В центъра на града, на паралелната на главната,улица Отец Паисий, ще бъде позиционират Австрийският културен павилион, койтопредставлява морски контейнер, трансформиран в огледална арт инсталация имултифункционална сцена. Организатор на целия проект е фондация Отворениизкуства, която си партнира с едно от емблематичните независими пространстваза изкуство във Виена – FLUC.Самата конструкция е проект на виенското архитектурно и арт студио tatort (в превод от немски – местопрестъпление), които с инсталацията целят да провокират дебат заградската среда. Самият контейнер е префасониран в огледален обект, който е поднаклон от 7 градуса, което пък от своя страна създава странна и неочакванадинамика. И понеже една Нощ никога не стига, Австрийският павилион ще остане всърцето на Пловдив един месец, в който ще представи разнообразна програма.Кураторката Урсула Мария Пробст е поканила за участие едни от водещитеавстрийски съвременни художници, много от които ще пристигнат в Пловдив, за дасе срещнат с публиката и да създадат нови творби на място. Към проекта севключват и редица български художници, а от следващата година обменът щепродължи.

Програмата на австрийскияткултурен контейнер продължава до 15 октомври.

2.   Нощта е кино: неми филми смузика на живо, феминизъм и порно

Едно от изключително обещаващите предложения на Нощтаидва от Майя Виткова, режисьорката на българския филм Виктория, койтонадскочи националната филмова несгода и стигна чак до фестивала Сънданс. Майя енаправила забележителна селекция в три модула: първият е с филми на студенти отАмериканския филмов институт; вторият – с експериментално нямо кино скласическа музика на живо, а третият – с арт еротични филми на режисьори отскандинавските страни. Северноевропейските страни са известни с разкрепостенотоси еротично кино още от 70-те години, както и с феминизма и равноправието наполовете, така че особено тази част от кино програмата се очертава да бъдеизключително интересна. Още повече че организаторите на Нощта ще се погрижат заедно истинско пълноценно изживяване и ще посрещат гостите с миниатюрни пасти ище ги изпращат със студена вода.

Кино програмата Нощта е кино ще се проведе в Конюшните на царя в Стария град на 23 и 24септември от 20:30 до 1:00.

3.   15 минути слава или що заптица е младият български художник 

15 минути слава е нов поглед към българското съвременноизкуство – да гледаме не просто произведенията, но и техните автори, коитосъответно могат и да ни насочат какво точно да видим. Форматът се състои вследното: поканени са шест млади български художници, които ще разполагат точнос 15 минути, в които да представят на публиката своята работа и възгледи заизкуството. Елена Калудова, Калина Терзиева, Мария Налбантова, Вълко Чобанов,Мартин Пенев и Кирил Иванов са художниците, които ще застанат под прожекторите.Всички те, крайно различни в работата си, ще представят и „моментна снимка“ намладата сцена за съвременно изкуство в България. След презентациите събитието щепродължи на тема ново българско съвременно изкуство с концерт на бандата The Black Swells, член на която е и един отобещаващите млади художници в момента – Станимир Генов.

15 минутислава ще се проведе на 24 септември от 20:30 до 23:30 в Държавен куклен театърПловдив.

4.   Четири ателиета под единпокрив: новата пловдивска вълна

Едно е да гледаш изкуство в чистия и спретнат контекст нагалерия, но е съвсем друго да го видиш в самото ателие на художника, което синоси и известна доза воайорска наслада. Нощта тази година влиза в сградата наул. Петко Каравелов 36, точно преди пословично кичозния закрит мост наМарица. Интересното на мястото (освен, че е собственост на пловдивскатамитрополия) е, че в последните години то спонтанно се превърна в средоточие напловдивската арт сцена. В сградата се помещават ателиетата на художницитеДимитър Шопов (Гавазов), Динко Ангелов и Христофор Балабанов, Борис Роканов иЛюбомир Кръстев. Всички те ще отворят вратите на своите студия, за да предложатна нощните посетители богата програма от събития: от прожекции и изложби додебат за изграждането (и измислянето) на митове.

Четиритеателиета ще са отворени на 23 и 24 септември. Адресът е ул. Петко Каравелов 36.

5.   Природа – изложба на НедкоСолаков в SARIEVContemporary:голямото изкуство идва в Пловдив

Най-честно чуваме за изложби и участия на Недко Солаков вголемите световни музеи или на форуми като Документа, Венецианското биенале илиМанифеста. Но специално за Нощта Недко Солаков идва в Пловдив, за дапредстави изложбата си Природа в галерия SARIEVContemporary. През лятото художникътпрекарва 12 дни в Габровския балкан, в които всеки ден създава по една рисункапо време на дългите си разходки сред природата. Освен 12-те рисунки изложбатаще включи и голямоформатна фотография на впечатляващия планински пейзаж, койтое вдъхновил автора.

Изложбата ще бъде отворена за посетитена 23 и 24 септември от 19:00 до 01:00 в SARIEVContemporary.

6.   Цветът на Космоса: МаксимБондю в търсене на космоса в емблематичното пловдивско кино

Френският художник Максим Бондю участва със свой проект врамките на кураторската програма на Нощта миналата година и тогава откривапловдивското кино Космос, което от години живее на границата между разруха иопити да се превърне в културен център. Още тогава Максим започва да изследвасградата, нейната история и настояще, както и спомените на хората, свързани снего. Така той прави допитване какви филми пловдвичани са гледали там. Чрезсложен алгоритъм той открива преобладаващия във всички тези филми цвят, койтопревръща в специфично произведение на изкуство. Освен това през последнатагодина създава и редица нови творби, вдъхновени от самото кино. Всичко това щебъде показано в изложба в сградата по време на Нощта. От Пловдив проектът ще сенасочи към Пафос – Европейска столица на културата през 2017 г.

Изложбата Цветътна космоса ще може да бъде видяна на 23 и 24 септември от 19:00 до 01:00 вкино Космос.

7.   Евангелската църкаи Католическата катедрала в Нощта

Може да звучи и странно, но две отнай-любопитните нощни локации са всъщност… християнски храмове. Първият от тяхе Евангелската съборна църква, скрита в подножието на Сахат тепе. Това е и едноот най-добре пазените архитектурни тайни на Пловдив. Сградата на църквата епостроена преди над един век и в нетипичния за България готически стил. Повреме на Нощта там ще има няколко концерта за орган, китара и пиано. АкоЕвангелската църква е била и друг път отворена за посетители в Нощта, тоКатолическата катедрала е абсолютна новост за фестивала. Специалната програмаще включи лекционен тур, концерт и беседа.

Евангелскатасъборна църква се намира на ул. Лейди Странгфорд 21 и ще бъде отворена на 23септември от 20:00 до 21:00 и на 24 септември от 20:00-20:30. Програмата наКатолическата катедрала ще бъде на 23 септември от 20:00 до 01:00.

8.   Изложба Вместо главата напоета: хипотези за вероятното (само)убийство на поета

Галерия U.P.A.R.K. ще представи кураторскияпроект Вместо главата на поета на Йово Панчев. Изложбата се фокусира върхумитологизирания образ на поета, който на практика напълно отсъства. За сметкана това художници създава хипотези за неговата евентуална смърт и липсващаглава. В проекта участват Камен Старчев, RASSIM, ГеоргиРужев, Станимир Генов, Стела Василева, Радослав Мъглов, Велизар Димчев,Велислава Гечева, Димитър Генчев.

Изложбатаще може да бъде видяна на 23 и 24 септември от 19:00 до 0:00 в галерия U.P.A.R.K.

На Дискотека щях да ходя от Станимир Генов

9.   CreativeMediaLab: Военният клуб в Пловдив премислен дигитално

Поредният проект от програмата Отворениизкуства на Нощта, който не бива да се изпуска, е CreativeMediaLab, посветен надигиталните медии и новите технологии. Петко Танчев и Барак Корен от Израел щепредложат разнообразна програма, която ще изследват до краен пределвъзможностите на новите медии за създаване на изкуство. Те ще направят уъркшопв рамките на Нощта, резултатите от които ще бъдат показани в изложба, която щеможе да бъде видяна в неделя, 25 септември. Самият Барак Корен е едно отголемите имена на сцената за дигитално изкуство, работил е и по проекта с 3Dмапинг SAM на електроннаталегенда от NinjaTune – AmonTobin.

CreativeMediaLab щеможе да бъде посетен на 24 и 25 септември от 16:00 до 23:00 във Военния клуб вПловдив.

10. Парти с Крудер икак Нощта не свършва два дни

Първата вечер на Нощта ще завърши сабсолютното парти на Петер Крудер от легендарното виенскоелектронно дуо Kruder&Dorfmeister.

Откриващото парти на Нощта ще започне в 23:00 в сградата на Държавна опера Пловдив на площад Централен.Пълнатапрограма на фестивала може да бъде намерена на сайта night.bg или в едноименнотомобилно приложение за iOS и Android.