На 26 юни 1963 г. Джон Ф. Кенеди заяви в речта си в Западен Берлин Ich bin ein Berliner и вразгара на Студената война, скоро след издигането на Берлинската стена, повдигнадуха на разделените германци. Вчера след като резултатите от местнитеизбори в Берлин станаха ясни и партията на канцлера Меркел отбеляза рекорднониска подкрепа, тя заяви: “Поемам отговорността като партиен лидер и канцлер”и сякаш още по-силно подчерта новата стена, която берлинчани издигат преднейната партия.

Меркел вярва, че нейната политика към мигрантите не е биласгрешена, а погрешно разбрана и добави, че ако беше възможно, би върналавремето назад, за да се подготви по-добре за мигрантския поток и, чеако е знаела каква промяна в миграционната политика искат хората, тя е щялада се вслуша.

Партията на канцлера Ангела Меркел и коалиционният ѝ партньор събра едва 17,6% и на практика излезе от управлението на Берлин.Формален победител е Социалдемократическата партия с 21,6%, което също еисторически спад за нея. Истинската подкрепа обаче отива за създадената предитри години “Алтернатива за Германия” (АзГ), която спечели 14,2 % отгласовете и изпрати свои депутати в градския парламент. С Берлин дяснатапопулистка партия вече има свое представителство в 10 от 16-те провинции вГермания и бележи ръст на подкрепа.

След като нито една партия не успя да спечели абсолютномнозинство в Берлин, германската социалдемократическа заяви, че ще проведеразговори за сформирането на коалиция с всички партии освен с “Алтернативаза Германия”. Анализаторите предвиждат обаче тя да се обърне към“Зелените” и “Левите” и да изостави Християндемократическия съюз катокоалиционен партньор.

Това е вторият тежък изборен удар по партията на Меркелсамо за този месец, след като АзГ я изтласка до третото място в ключоватаобласт Мекленбург-Предна Померания, откъдето Меркел бе депутат. И макар чепредизборната кампания се въртеше около местни въпроси като запуснати улици иучилища, липса на жилища, растящи цени на градски транспорт и отложенотостроителство на новото летище в Берлин, загубата за християндемократите се тълкувакато присъда за бежанската политика на канцлера.

Германският политически живот се изменя бързо и динамично.Предизвикателствата на бежанската криза засилиха антимюсюлманските настроения встраната.

АзГ усети това и умело яха вълната на обществено одобрение.Почти сигурно е, че партията ще изживее своя апогей през парламентарните изборидогодина, което поражда въпросът далипрез 2017 партията на канцлера Меркел няма да се бори за своето политическооцеляване? Към тези мисли навежда и изказът на Меркел, която се отказа от любимия си израз, станал синоним на политиката ѝ по време на бежанския потокминалата година – “Ще се справим”. Сега тя умело заяви: “Предпочитам да нея повтарям, тъй като тя стана нещо като опростено мото, празна формула.” Авсъщност се изпразва обществената подкрепа към канцлерката.

При анализа на резултатите от местните избори обаче е важнода се отбележи пик на обществено разочарование към традиционните германскипартии. Социалдемократите може и да са спечелили изборите в Берлин, но загубихазначителен абсолютен брой избиратели, а успехът им беше описан като най-слабатаим победа за всички времена. „Това не едобър ден за традиционните партии”, каза кандидатът на Християндемократическиятсъюз Франк Хенкел.

Във времена на динамични промени традиционните партиипоказват своята неспособност да се адаптират и да предлагат на обществотоадекватни решения. Това отваря вратата за влияние към популистките формации,което може да бъде много опасно, още повече за една Германия, по-уязвима иразединена отколкото сме свикнали да я виждаме.

Дано с приветстването на мигрантите не е пуснат духа нанацизма, който да броди тихо, но постоянно из днешна Германия…