Научните данни съществуват не само на теория: много от тях са способни да подобрят живота ниили поне да обяснят, как е устроен. Ще се опитаме да разберем, защовисоката сутрешна продуктивност не е достъпна за всеки и как да променим това.

Образът на човека, койтосе буди рано, винаги предизвиква одобрение и се дава за пример. Особено това сеотнася за бизнес средата: големите бизнесмени често разказват за навика си дастават преди изгрева. Така прави изпълнителният директор на Apple Тим Кук, главатана PepsiCo Индра Нуи, създателят на Twitter Джак Дорси и много други. Ставайкиот леглото в 5 сутринта, те успяват да са дейни и енергични, докато повечето отнас се страхуват от толкова ранно пробуждане. Страдаме сутринта дори вобичайния си график, а най-вече в началото на есента, когато пак трябва дасвикваме с работния режим, а дните стават все по-дъждовни и тъмни.

Учените смятат, чепървите 3 часа след събуждане санай-продуктивни. След сън мозъкът ни е настроен за творчество, защото сеактивира префронталната кора, която смятат за отговорна за креативното мислене.Тоест, всички се събуждаме енергични и креативни сутринта, но по никакъв начинне използваме природния си потенциал, започвайки деня си с безсмислени нещакато ровене в социалните мрежи.

Друг враг на ефективнотоутро е опцията да отложиш позвъняването на будилника. Заспиваме под въздействието на хормона мелатонин, а събуждането се дължи на действието наблокатора му – допамин.Събуждайки се и заспивайки още за десет или повече минути, ние провокирамехимичен конфликт в организъма, обяснява в статията си научният автор от Gizmodo Джейми Кондлифф.Отлагайки събуждането си, получаваме разпокъсан сън и въвличаме организъма внов цикъл на сън, който не завършваме и в резултат събуждането става ощепо-тежко.

Сутрешната ефективностможе да се повиши с помощта на дисциплиниращи ритуали като медитация, тичане,йога. Тези дейности дават енергиен заряд и повишават умствените способности, новсички сме различни, затова е важно да разберем, кое занимание ни подхожданай-много и да не следваме чуждия пример. Авторката на Business Insider е направила експеримент, като е започнала да следва ежедневните навици на БаракОбама, Джак Дорси, Индра Нуйи, Бенджамин Франклин. Тя разказва, че нито единрежим не ѝ е допаднал, но експериментът ѝ е помогнал да разбере, как трябва даизглежда нейното идеално утро. Оказа се, че за да се усеща максимално комфортноса й необходими 3 часа преди да излезе от вкъщи. Събуждане малко преди 5,медитация, час и половина за спорт, след това четене на новини, закуска,обличане и планиране на деня. Създадената от нея рутина ѝ помогна да започваденя си с добро настроение и жизнена енергия.

В една от статиите си Wall Street Journal пише,че най-ефективно е да ставаме в 4 сутринта, защото по това време никой не ниразсейва, телефонът мълчи, социалните мрежи също не отвличат вниманието. Всичкотова значително увеличава шансовете ни да запазим хармония в главата.

Това звучи многовдъхновяващо, но всички имаме различен биоритъм. Някои са ранни птици, другинощни, а родителите на малки деца – като мен пък –  приспадат към една отделнакатегория – зомбита. Не всички изпадаме в екстаз от перспективата да станем в 4сутринта. Това може да се дължи не само на биоритъма и начина на живот, но и навъзрастта. Доктор Пол Келли от Оксфорд твърди, че най-добрият час за събуждане се променя с възрастта. Например, на 10години спокойно ставаме в 6:30, на 16 – в 8 часа, а на 18 – в 9. Въпреки това,по данните на Келли, ако между 14 и 24 години нашето ежедневно недоспиване еоколо два часа, то от 24 до 30-35 години вече е равно на час и половина всяканощ, а около 50 години изчезва напълно.

По мнение на учения, втова се крие проблемът с работните графици. Най-разпространеният – от 9 до 6 сеправи от началника, който често вече е над 50 години. В същото време младитесътрудници трудно се приспособяват към този режим. Според Келли, проблемът можеда е решен, ако бъде установено различно работно време за различните възрастовигрупи хора.

Засега можем само дамечтаем за такава система. Колкото и да ни е трудно да се вписваме в чужд режимобаче, ако правилно планираме утрото си, използваме креативността си и напълнимрутината с дисциплиниращи ритуали, сутринта може да не е толкова мъчителна, аденят по-продуктивен. При това не трябва да забравяме, че всичките съветиработят само, ако спим необходимото количество часове. Сложно е да се направи,като се има предвид ритъмът на живота ни, но си струва да опитаме.