Кафето тонизира мисълта и мускулите, вдига адреналина и е пълно с антиоксиданти. Освен това ароматът му събужда моментално. То обаче може да причини безсъние, дехидратация и дори свиване на женските гърди, а никой не иска това. По колко кафета да пиеш дневно и какви са ползите и рисковете?

Кафето трябва да бъде горещо като ада, черно като дявола, чисто като ангел и сладко като любовта. (Шарл Морис дьо Талейран)

Една чаша

Плюсове: По кафе на ден може да намали кръвното ти налягане! Изследванията показват, че онези които се спират преди втората чаша дневно имат особено здрави артерии. Учените смятат, че това се дължи на антиоксидантите в кафето, които увеличават производството на азотен окис, които отпуска стените на артериите и понижава кръвното. Една чаша кафе засилва и интелектуалната концентрация и енергия. 

Минуси: Дори една чаша през деня може да те накара да броиш овце до късно през нощта. Тялото има нужда от осем часа за пълното изчистване от кофеина, така че най-добре не си поръчвай кафе след 15 ч., ако имаш проблеми със съня. 

Две чаши

Плюсове: Половин час преди тренировка в залата това количество може да подобри ефективността ти, защото стимулира производството на мастни киселини, които тялото използва за гориво. Две чаши кафе на ден могат и да те предпазят устойчиво от болестта на Алцхаймер, предотвратявайки натрупването на протеини в мозъка, свързани със загубата на памет. 

Минуси: Това е горната граница за бременни жени, защото високите нива на адреналин и кортизол могат да увеличат риска от спонтанен аборт. 

Три чаши

Плюсове: При дамите три чаши кафе могат да намалят риска от развитие рак на яйчниците. Мъжете, които употребяват същото количество страдат по-малко от камъни в жлъчката. Просто кофеинът стимулира контракции, помагащи премахването на малки камъчета, преди да се превърнат в огромни скали. 

Минуси: Тук вече кръвното налягане леко започва да се повишава и надвисва риск от сърдечен удар при по-лабилните. Най-странното обаче е, че при жените употребяващи такава доза се забелязва намаляване на гърдите. Според учените това се дължи на кофеиновия ефект върху естрогена. 

Четири чаши

Плюсове: Това е количеството, с което вече имаш максимална полза от антиоксидантите в кафето. Това е причината напитката да се препоръчва за борба срещу много видове рак (гърди, уста, ларинкс, простата). 

Минуси: Кафето започва да образува сериозни съединения в организма, които могат да доведат до възпаление и болки в ставите, че и до ревматоиден артрит. 

Пет чаши

Плюсове: Изследователите твърдят, че пет чаши кафе дневно пазят сериозно черния дроб от увреждане, което е особено важно за редовно употребяващите алкохол. 

Минуси: Има голям риск от остеопороза, тъй като кофеинът възпрепятства усвояването на калция. Други учени са на мнение, че това не е точно така. Ти за всеки случай си капвай малко мляко в петата чаша кафе за деня. 

Шест чаши

Плюсове: Пиенето на шест чаши кафе може да намали риска от някои форми рак на кожата с 30%, най-вече защото антиоксидантите предпазват клетките ѝ. 

Минуси: Тук вече има сериозен риск от дехидратация, а с изхвърлянето на течности губиш и ценни витамини и минерали (особено B6, който е жизненоважен за предпазване от камъни в бъбреците). 

Седем чаши

Плюсове: Няма! Редовната употреба на такива количества кафе може да има тежки последствия за здравето ти и е вид наркомания! Не гледай Близкия Изток, където пият по 20 чаши. Там религията им забранява употребата на алкохол и те изпадат в кофеинова еуфория. 

Минуси: Тялото започва да освобождава хормони свързани със стрес и тревожност, червата са раздразнени, кръвното налягане се вдига рязко, а на свой ред и риска от сърдечно-съдови заболявания.