Мрак, студ и отчайващи мисли. Едва се съмне и след малко отново е тъмно. Чувстваш се унил, апатичен, уморен и сънлив, започваш да дебелееш. Медицинското наименование на състоянието ти е фотозависима депресия. Симптомите ѝ достигат апогея си през януари и отшумяват в края на май. Освен лошо настроение получаваш и бонуси – болки в гърба, врата, корема, крайниците, както и постоянно главоболие. Най-потърпевши са 20 – 40 годишните.

Движение! 

Зимната депресия е пряко свързана с понижените нива на хормона на щастието – серотонин, най-вече заради късия ден. Учените отдавна твърдят, че физическата активност влияе страхотно върху настроението ти, така че какво чакаш? Дори 30 минути енергични упражнения са ефективно оръжие срещу зимната чума. Хващай сакчето – и във фитнеса. 

Ефективни храни! 

Определени храни могат да влияят мощно върху мозъчната химия. За изрядно количество серотонин наблягай на пуешко месо, риба тон, банани, боб и тиквено семе. Ако не искаш да бъдеш вечно унил избягвай диетичните безалкохолни напитки, сладкото и намали – доколкото можеш – алкохола и кафето.

Светлина! 

Повече светлина! Тя по естествен път те прави жизнен и в прекрасно настроение. Слънчевите лъчи имат същия ефект както под палмите, така и през зимата. Достатъчно е само 20 мин. да те облее светлина и ще се пръснеш от щастие. Прави го редовно, защото липсата ѝ през зимата може да отключи сериозна депресия. Дори солариумът помага. 

Дневен режим! 

Като пионерчета ни учеха, че спазването на дневен режим е важно за нашата бодрост. Истината се оказа точно такава. Ако си лягаш и ставаш в едно и също време, въпреки метеорологичните условия, дългата нощ и забавения зимен ритъм на живот – вероятността да си свеж и весел е голяма. Приспособи се към студения сезон и си намери тихи удоволствия, за които нямаш време през лятото – чети книги, слушай нова музика, гледай филми.

Компания! 

Липсата на социализация може да те метне в черно отчаяние, дори и през жаркото лято, какво остава за зимата. Канадските учени са установили, че когато човек се чувства изолиран и самотен, буквално чувства по-силно студа и посяга по-често към топли дрехи, завивки и напитки. Не се увивай до уши в одеяла и не стой сам! Излез сред хора и се усмихвай насила (ама не чак супернасила, да не заприличаш на сериен убиец).

Билки! 

Ако лятото си брал билки, сред тревички и пчелички, сега имаш идеалната възможност да се възползваш от тях (ако не – мини през някоя специализирана аптека). Основният плюс при употребата им е липсата на странични ефекти. Жълтият кантарион гони всякаква потиснатост, овесената слама подсилва централната нервна система, босилекът намалява усещането за стрес, карамфилът ще те приспи лесно, а джинджифилът чисти всякакво тревожно разстройство. Научи повече за употребата им и ги използвай с пълни шепи в чайове и ястия. 

Чисто съзнание! 

Пази се далеч от мрачни мисли, практикувай медитация, влизай в сауни и джакузита, отдай се на йога и посещавай масажисти. Тъмнината през по-голямата част на денонощието тласка към тревожност и стрес. Не позволявай мракът да завладее душата ти, защото това е най-прекия път към депресия. Стой далеч от тъжни песни, тежки филми и  негативни хора. Напук на времето – танцувай, експериментирай в кухнята и прави много секс.