Well, the word got around, they said, this kid is insane, man…

През май 2009 година Лин-Мануел Миранда (американскикомпозитор, актьор и изпълнител) е поканен в Белия дом, за да изпълни парче отпопулярния тогава мюзикъл In the Heights. Вместо това обаче Миранда е подготвил изненада. Когато той се изправяпред Барак Обама, смело заявява, че в момента работи по хип-хоп проект заживота на първия министър на финансите на САЩ Александър Хамилтън, познат икато един от бащите-основатели на страната. Споредмен Хамилтън е въплъщение на идеята за хип-хопа, казва Миранда, докатоостаналите в зaлата се усмихват така, както възрастен се усмихва на опитите на детеда скочи до луната. Усмихват се така, както прагматик се усмихва на глупоститена приятеля си фантазьор. Усмихват се и почти забравят за Миранда.

I am not throwing away my shot.

Iam not throwing away my shot.

Лин-Мануел Миранда не проиграва шанса си. Доринапротив – изиграва го по най-добрия възможен начин. В момента последнитебилети в Лондон за мюзикъла Хамилтън,носител на 11 награди Тони (от 16 рекордни номинации), награда Грами и единскромен Пулицър, надскачат 1000 паунда. Билетите за турнето му в САЩ саразпродадени почти на 100%, а останалите по случайност са на първоначална стойностот няколкостотин долара. В САЩ още в първите месеци от поставянето му на сцена, мюзикълът продавапредварително 200 хиляди билета, генерирайки приходи от 30 милиона. Хамилтън е минал отдавна границите на успеха и в момента се е запътил към тезина легендата. Но какво прави един политически хип-хоп мюзикъл толкова успешен,че някои американци ипотекират къщите си, само и само да си купят билет запредставлението? За какво е цялата тази врява?

Don’t be shockedwhen your hist’ry book mentions me

I will lay down mylife if it sets us free

Eventually, you’llsee my ascendancy

Всичко започва преди няколко години, когатоЛин-Мануел Миранда попада на биографичната книга Alexander Hamilton на Рон Черноу. В интервюта музикантът твърди, че прочита нейните 832 страници заняколко дни и е бил напълно погълнат от историята на Хамилтън. Дотогавапознанията му за живота на тази знакова за американската история личност сабили базови и може би са изглеждали горе-долу така:

Александър Хамилтън (11 януари 1755 или1757 – 12 юли 1804) е баща-основател на САЩ, офицер, икономист, политическифилософ, един от първите адвокати по конституционно право и първи министър нафинансите на Съединените щати. Участник в Американската война за независимост.Познат като смел, изключително интелигентен, обаятелен и находчив мъж.

Книгата вдъхновява Лин-Мануел дотолкова, четой решава да започне работа по хип-хоп проект, наречен Hamilton the Mixtape. Работатапо него е бавна, но интензивна. В интервюта музикантът разказва, че написванетона песните “My Shot” и “Alexander Hamilton” са му отнели по една година. Постепенно идеята се разраства и ставапо-амбициозна. Някъде из богатото и смело въображение на Миранда Хамилтън започва да живее на голямататеатрална сцена. Историята на американския държавник е мотивираща, вълнуваща иемоционална. Александър Хамилтън е образ, достоен за подражание и образ, откойто съвременното общество спешно се нуждае. Проблемите на Америка тогавамного приличат на проблемите на Америка сега, поне според Лин-Мануел. А итогава, и сега народът търси силна и ярка фигура, в която да инжектиранадеждите си за по-добро бъдеще. И Миранда я открива в лицето на Хамилтън.Няколко години след това хиляди я откриват чрез едноименния мюзикъл.

Will they know what youovercame?

Will they know yourewrote your game?

Така се ражда мюзикълът Хамилтън – пищно представление, съставено само от песни и никакъвречетатив. Разбира се, едно от първите неща, които се набиват на очи и уши, ехип-хопът. Сериозно – рап мюзикъл, който се развива в 18-и век? И независимодали ти звучи като добра идея или не, резултатът е налице. Хамилтън нямаше да триумфира така, ако музиката в него беше в другстил. Хип-хопът е музика на на бунта, на противопоставянето, на улицата и намасите. Той носи нужната енергия, която да задвижи Хамилтън и да го изпрати отсцената на Ню-Йорксия Public Theatre до Бродуей  и оттам къмнеизмерими величини.

Хамилтън отваря вратите си за всички – сноби,профани, емигранти, кралски особи, деца, възрастни. Не поставя ограничения, анапротив – опитва се да ги срине с музикалния си език, с актьорите, сенергията, която носи. Хип-хопът е правилният инструмент за реализацията натази цел.

Immigrants,we get the job done

Самият Лин-Мануел Миранда е с пуерториканскикорени и е активист за правата на емигрантите в САЩ. Не е тайна и че основнатачаст от състава на Хамилтън са цветнокожи. Самата идея на мюзикъла е да съберена едно място всички, които някога са се чувствали отритнати и дискриминирани.Да им представи история, която да събуди духа и чувството им за непокорство, зада се роди нещо ново и по-добро. Хамилтън е представление за страстни бунтовници,които са готови да се борят за по-доброто бъдеще на страната си и народа си.

В края на представлението Хамилтън, на коетосред зрителите е настоящият вице-председател на САЩ Майк Пенс, съставът намюзикъла се обръща към госта си със съобщение, подписано от целия екип.

Ние, господине,сме онези пъстри жители на Америка, които се опасяват, че вашето управлениеняма да защитава нас, децата ни, планетата ни и че няма да съхраните нашитечовешки права. Наистина се надяваме, че представлението ще ви напомни даспазвате американските ценности и да работите в името на народа.

Пенс заявява, че не се чувства обиден от тезидуми, но Доналд Тръмп изказва бурното си възмущение от ситуацията и настоявасъставът на Хамилтън да поднесе извиненията си, което те, разбира се, не смятат за необходимо.

My name is Alexander Hamilton

And there’s a million things I haven’tdone

But just you wait, just you wait

Мюзикълът на Лин-Мануел Миранда е обичан и откритиците, и от зрителите. Независимо, че билетите за представленията скоро щезапочнат да се измерват в злато вместо в пари, песните от него могат да бъдатнамерени онлайн. Видеклипове от няколко представления – също. Така всеки можеда придобие сравнително ясна представа какво точно представлява Хамилтън и дасе запали по него. Не са нужни повече от две песни, за да се случи това.Междувременно Миранда може да се похвали със сериозно медийно присъствие, коетовключва гостувания в предаванията на Джими Фалън, Стивън Колбърт, Джеймс Кордън,както и фотосесия за Vogue, заснета от Ани Лейбовиц.

Днес, благодарение на Лин-Мануел Миранда,Александър Хамилтън е много повече от лицето на банкнотата от 10 долара. Да,твърде американско. Звучи дори прекалено американско – права за всички, победаза обединените. Но Хамилтън пробива своя път на световно ниво, защото това сауниверсални проблеми, които касаят всеки, независимо дали е жител на САЩ илине. Ако думите и ритъмът на “My Shot” те надъхват и те карат да искаш повече от себе си, повече от живота иповече от държавата си, то тогава какво друго има значение?