“Истина е, че съм играл в софт порно филм. Беше през 1970-та. Само че, когато приех да участвам, съвсем не подозирах за каква продукция става въпрос вдействителност. Казаха ми, че е някаква история за Маркиз дьо Сад. Снимкитебяха в Испания. Искаха ме там само заедин ден, така че хванах сутрешния полет от Лондон и същия следобед изиграхролята си на Разказвач, издокаран в тъмночервен смокинг. Зад мен седеше голямагрупа хора – всичките облечени. Не забелязах да се случва нещо странно илинеобичайно. После си заминах и забравих за филма.

Докато единден мой близък приятел не ми каза: „Знаеш ли, че в секс кинaта в Сохо върви филм с твое участие?”. „Да, многосмешно”, срязах го, но той ме увери, че не се шегува. Реших да проверя.Предрешен със слънчеви очила и шал, се промъкнах до въпросното кино и какво давидя – името ми блестеше на неоновото табло! Направо побеснях! Последваграндиозен скандал! Оказа се, че още щом съм си тръгнал от снимачната площадка вИспания, останалите „актьори” са доигралифилма чисто голи!”

Така къмвеличествената 65-годишна кариера, обхванала почти всички периоди напопулярното киноизкуство, към свежите британски фарсове и сдържаните героичнифилми от 50-те години, хорър класикитена Hammer в целия им ослепителен разцвет, така-наречените западногермански„криминалета”, зловещите италиански готики, един Джеймс Бонд шедьовър, филм наУолт Дисни, редица блокбъстери от 70-те със звезден каст, серия второразредни видеофилмипрез 80-те, лъскави тв продукции и сериали от 90-те и триумфалните бисове вМеждузвездни войни и Властелинът на пръстените – към тази умопомрачителнa филмография на Кристофър Лий от над 350 продукции, можем дадобавим и един софт порн куриоз.

Не вярвам г-н Лий да ни се обиди. Все пак, кактосамият той навремето каза: „В рамките на една кариера, човек трябва да опита отвсичко… освен народни танци и кръвосмешение, разбира се.”

Пък и не еединственият, попаднал неволно в розов филм – същото сполетя и неговия колега искъп приятел Винсънт Прайс. „Само Питър Кушинг се отърва. Все пак той е играл ванХелзинг и Шерлок Холмс – трудно е да го баламосаш”, сподели роденият вБелгрейвиа англичанин в едно тв предаване, в което гостуваше заедно с Прайс иКушинг.

„Те дваматабяха велики майстори на своята професия и – което е по-важно – велики хора. Тебяха моите най-скъпи приятели и ужасно много ми липсват”, каза почти през сълзипрез 1996-та в едно дълго интервю този изумителен, безупречно стилен и въздействащоинтелигентен аристократ, който говореше превъзходно френски, германски,испански и италиански език, „оправяше се” съвсем прилично на шведски, гръцки ируски, бе майстор на рапирата и елитен агент от британските спец части презВтората световна война.

Да, Вини иКушинг липсват, а това лято отбелязваме и една година без внушителния във всякоедно отношение Лий.

Тъжно и тъпо е, че вече никога няма да видим хора като тях тримата, авместо това от екрана ще ни заслепяват все по-неестествено белите зъби на хоракато Том Круз и Джордж Клуни. Вместо да хлипаме насополено обаче, ние випредлагаме една селекция от любимите филми/роли на Кристофър Лий, с грижовно подбрани (cause we absolutely adore him) негови коментари за всеки един.

The Curse ofFrankenstein (1957)

Почти 60 години по-късно, представянето на Лий впървия цветен филм на Hammer продължава да е престъпно недооценено. Приятелят му Питър Кушинг съвсемзаслужено получава най-бляскавите отзивиза това, че кара публиката да преосмисли образа на барон Франкенщайн,преобразявайки го в една по-наконтена версия на Макиавели. Същото обаче върши иКристофър Лий с Чудовището, което той ни представя по-скоро като дете с мозъчно увреждане, трагична марионетка,лишена от собствена воля.

“Tова беше и един от най-неприятните за сниманефилми, в които съм участвал. Най-вече заради тежкия и неудобен грим, който трябвашеда нося. Universal държаха правата над онзи незабравиморигинален дизайн, с който помним Борис Карлоф. Не ни разрешиха дори бегло даго имитираме и бяхме принудени да търсим съвсем радикални решения. Накраяскалъпихме нещо, което едва наподобяваше човешко същество.”

Dracula (1958)

Първият инай-силен филм от поредицата на Hammer запрочутия трансилвански вампир. Висок и внушително-страховит, кръвожаден и свръхестествен,неустоим за жените и всяващ страхопочитание сред мъжете, демоничниятблагородник в интерпретацията на Кристофър Лий предизвиква истински фурор, който оповестява нов вълнуващ ренесансна хорър жанра. Филмът превръща Лий в звезда от световна величина и дава ход назлатната ера на Hammer Films.

“По някакво стечение на обстоятелствата не бях гледал първия филм с Бела Лугоши. Когатоми предложиха ролята вече съвсем умишлено взех да го избягвам и това продължидоста години. Бях твърдо решен да изградя образ без капка влияние от Лугоши или който и да е. Ползвах сценария и най-вечеромана на Брам Стоукър. С Питър си изкарахме славно на снимките – постоянно сехилехме и говорехме глупости. Бяхме безобразни. Опитвахме се да вкарваме хуморнавсякъде, но режисьорът любезно ни подсещаше, че не снимаме комедия.

Осем годинипо-късно направихме продължение – Dracula, Prince of Darkness. Ако сте забелязали, в негоаз не проронвам нито дума. Това бе лично мое решение, взето спонтанно още припървото разлистване на сценария. Диалогът беше ужасен, а моите реплики- направосмехотворни, щуротии от рода на „Аз съм Апокалипсисът!”. Не се виждах дадрънкам подобни глупости, особено пък наголям екран. Казах това на режисьора и сценаристите, като добавих, че винаги едобре да се ползва оригиналния текст на Стоукър. Те имаха други разбирания иоттам-насетне моят Дракула твърдо се отрече от говора като изразно средство. Простонямах избор, тъй като с всеки следващ сценарий и филм от поредицата, вървяхменадолу. Накрая нямах търпение да се отърва от тази проклета роля”

The Devil Rides Out(1968)

В ролята напочти нереално елегантния и неотразим дук дьо Ришльо, Лий смело се изправясрещу не кой да е, а самия Дявол и секта негови последователи. Окултните наукизаемаха особено място в сърцето на актьора и приживе той бе горд собственик наповече от 12 000 книги по темата.

„Филмът е понай-прочутата творба на Денис Уийтли, автор на поредица чудесни книги на темачерна магия. Разпространителят на филма за САЩ ни каза, че се налага да сменятзаглавието за тамошния пазар. Попитахме го защо и той обясни, че ако го пуснатв Щатите под името The Devil Rides Out, американците ще решат,че става дума за уестърн.”

The Man With The GoldenGun (1974)

Може да се спори, че в този Бонд филм, агент007 остава в сянката на хладно атрактивния си противник. Франциско Скараманга –самото име звучи поразително!

„В сценария на филма Скараманга е многопо-ерудиран и остроумен образ от онзи в книгата на Иън Флеминг,” с радостотбелязва Лий, който съвсем между другото е братовчед на писателя, създал Джеймс Бонд.

Jinnah (1998)

Най-голямата гордост на Лий е този малкоизвестен филм, така и невидял голям екран, разказващ историята на основателя на Пакистан – Мохамед АлиДжина.

“Имайки предвид тематиката и огромната отговорност, която носех като актьор –да пресъздам образа на тази огромна историческа фигура – мога да кажа, че товае най-значимият филм, който някога съм правил.”

The Wicker Man (1973)

Мнозина от нас завинаги ще бъдат в плен натози омагьосващ филм, който не подлежи на категоризиране. Играл какви ли нечудовища през годините, в ролята на лорд Самърайл Кристофър Лий е по-неустоим, страховит и свръхестественот всякога.

“У дома пазя едно малко парченце дърво – единственото, останало от оригиналнияwickerman, който изгоря в края нафилма. Смятам, че това е най-добрият филм, в който някога съм играл и – доколкотомога да преценя – най-доброто актьорско изпълнение в кариерата ми. Дължа го наизключителния Антъни Шафър – той написа ролята специално за мен. Това се случвамного рядко и аз съм истински късметлия.”

Dr. Terror’s House of Horrors (1965)

Класически британски хорър от 60-те, резервиранозагадъчен, ироничен, злорадо пълзящ из задни улички, сливащ се с гъста мъгла и смутително озадачаващ за средноевропейския зрител. Лийе брилянтно непоносим в хладния си и враждебен снобизъм спрямо останалитегерои.

“Чудесен актьорски състав и екип. Типично по британски направихме съвсемсносен филм с нищожен бюджет.”

Lord of the Rings (2001)

“Отидох на премиерата на филма…и установих, че не играя в него”, коментира озадаченгениалният актьор по повод извършения в последния момент монтажен вандализъм,заличил участието му от последния филм в трилогията. Кристофър Лий бе влюбен в книгитена Толкен и ги препрочиташе всяка година без изключение.

The House of the LongShadows (1983)

Този пародиен филм на ужасите е тук, защото еединственият, в който участват заедно Винсънт Прайс, Питър Кушинг и КристофърЛий. Тук е и друг герой на хорър жанра – Джон Карадайн.

Taste of Fear (1961)

Скритият шедьовър на Лий. Скромно ти гопрепоръчваме и вярваме, че няма да останеш разочарован.

“Когато майка ми, контеса Карандини, научи, че искам да стана актьор, тями каза – помисли какъв срам ще донесеш на рода ни, представи си с колко много отблъскващии неприятни хора ще си имаш работа! E, трябва да призная,че за последното излезе права.”