След като през март тази година прокуратурата в Бразилия обвини президент Дилма Русеф в манипулиране на държавнисчетоводни книжа, което й е помогнало да я преизберат, на 31 август Сенатът окончателноя отстрани от поста. Решението бе взето с гласовете на 61 сенатори, които подкрепиханейния импийчмънт при само 20 против. Това е далеч повече от необходимите 54гласа. При обявяване на резултатите сенаторите от опозицията запяха националнияхимн и развяваха бразилски флагчета, докато съюзниците на Русеф стояха скаменни лица. Това решение е финалната точка, след като в началото на май тазигодина Русеф беше временно отстранена от длъжност.

Русеф е първият бразилски лидер, свален отпоста си, от 1992 г. насам, когато Фернандо Колор де Мело подаде оставка следмилионните протести в подкрепа на обвиненията за корупция срещу него.

Историята показва, че само двама отпоследните осем пряко избрани държавни глави в Бразилия изкараха докрай своитемандати. Двама бяха отстранени от длъжност, един загуби властта след воененпреврат, друг се самоуби, трети умря, преди да встъпи в длъжност, а четвъртиподаде оставка.

Първата жена президент на Бразилия бешесвалена от власт след изтощителен процес по импийчмънт. Така се сложи край на13-годишното управление на Партията на трудещите се на Русеф. Първото десетилетие, в което Партията натрудещите се бе на власт, се славеше като период на чувствително подобряване наместната икономика. Ролята на Бразилия с международен аспект се засили,наблюдаваше се ръст на средната класа с близо 29 милиона души. През 2015 г. икономическатаактивност се сви с 3,8 %. Най-голямата икономика в Латинска Америка изпадна врецесия от второто тримесечие на 2015 г., при която се комбинира нарастване наинфлацията, ръст на безработицата и силно влошаване на състоянието на общественитефондове. Комбинацията между най-тежкатаикономическа криза с рецесия и големите корупционни скандали лишихаправителството от възможността да отговори на недоволството на хората ипоставиха Русеф в неизгодно положение.

Процедурата по импийчмънт срещу нея, коятосе проточи месеци наред, парализира правителството, подкопа неговия авторитет идо голяма степен обезсмисли усилията му за излизане от капана на тежкатаикономическа и политическа криза.

Началотона края

На 13 март 2016 г. три милиона бразилциучастваха в историческите протести под лозунга “Долу Дилма!”. Те бяхарезултат от неколкомесечните усилия на дясната опозиция. На 29 августтази година Дилма Русеф показа, че има борбен дух и вярва в своя успех. Тялично се яви пред Сенат, произнесе реч в своя защита и над 14 часа търпеливо испокойно посрещна на въпросите на сенаторите. Русеф многократно повтори, че не е извършила нищо незаконно,отбелязвайки, че нейните предшественици също са манипулирали федералния бюджет. „Дойдох, за да гледам Ваши превъзходителствав очите и да кажа, че не съм извършила престъпление”, бе категорична тя ипризова сенаторите да й гласуват доверие и да изберат страната на демокрацията.Русеф настояваше, че не е извършила престъпленията, за които е обвиненанечестно и произволно. Предложи да се организира национален референдум ивъпросът относно нейния импийчмънт да бъде подложен на всенародно гласуване.

Сред сенаторите в крайна сметка надделятезата на обвинението, че през 2014 г. чрез умишлено манипулиране на държавнитесчетоводни книжа Русеф успешно е скрила от бразилците размерите на държавниядефицит, което й помага за преизбирането същата година. Тя е ползвала същияметод и през 2015 г. Държавни банки са поели временно част от разходите направителството в размер на 10 млрд. долара, преди тези пари да им бъдатвъзстановени. Според нейните противнициотстраняването й не е само реакция на обвинението, а е цялостна оценката нанеработещо управление и неспособността да управлява в тандем с парламент, къмкойто Русеф никога не е крила пренебрежението си. Презлятото местните телевизии излъчваха спектакъл на живо с разделен на две екран.От лявата страна олимпиада, а от другата – публичен процес срещу президента.Милиони бразилци излезнаха на улицата срещу доскорошната си любимка. Тя загубисвоята популярност и харизма, а бразилците решиха, че искат промяна.

Кояе Дилма Русеф?

Като млада, е участвала и в партизанскатавойна на революционните групи в Бразилия, била е заловена и измъчвана отвоенния режим. Преди да бъде избрана за президент, е работила като финансовназдорник на държавни дружества в областта на енергетиката. Нейниятпредшественик, Луиз Инясио Лула да Силва я посочва за негов наследник напрезидентския пост.

“Няма оправдание за отстраняването ми катопрезидент на Бразилия”, обяви отстраненият държавен глава на Бразилия Дилма,излагайки защитата си в делото за импийчмънт и подчертавайки, че е билаподложена на редица мъчения по време на своята борба в защита на демокрацията иняма да се предаде. „Когато президентътна демократична страна е подложен на процедура по импийчмънт за престъпление,което не е извършил, понятието, което трябва да се използва, е преврат, а неимпийчмънт”, обяви Русеф и заяви, че социалните постижения от последните 13години са изложени на риск, съобщи Sky News. “Единственото нещо, от което се страхувам сега, е краят надемокрацията”, обяви Русеф.

Каквиса перспективите?

Русеф няма да отиде в затвора следприсъдата, още повече, че за всеобща изненада с 42 на 36 гласа Сенатът не я лиши от правото да заема публични постове в следващите 8години, което изцяло щеше да я изхвърли от политическата сцена. Така чевратичката остава все още отворена. Това е и една от причините дни наред Русефпламенно да продължава  да твърди, чеикономическата криза в Бразилия е резултат от световната икономическа криза,довела до срив в цените на суровините.

Бившият вице-президент Мишел Темер заепоста на Русеф и ще ръководи Бразилия до 1 януари 2019 г., когато трябваше даизтече мандата й. За нейния наследник -консерваторът Мишел Темер, политиката не е поприще от вчера, но не влезе въввластта през парадния вход, тъй като се ползва едва с 6 на сто подкрепа ипритежава присъда, по силата на която не може да участва в избори. През май тазигодина Темер беше осъден заради приемане на нерегламентирани дарения отнефтения концерн Петробраз по време на предизборната кампания. По силата насъдебното решение е лишен за 8 години от правото да се кандидатира на избори заполитически пост, но няма забрана за заемане на публични постове без вот. Тъйкато в Бразилия няма предсрочни президентски избори, като вицепрезидент единственТемер можеше да смени Русеф при импийчмънт.

В страната си Темер се слави като сивиякардинал, който задкулисно дърпа конците, а противниците му иронично го наричат“иконом от филм на ужасите”. Трипъти е бил председател на долната камара на парламента като лидер наконсервативната партия Бразилско демократично движение, до вчера коалиционенпартньор на Партията на трудещите се при президентството на Дилма Русеф. Твърдисе, че той е близък до бизнес средите и ще премахне социалните облекчения. Публикаташумно го освирка, когато откри Олимпийските игри в Рио и той нямаше куража дасе появи на закриването. 

Международниятотзвук на скандала

Междувременно съседите на Бразилия вечеотзовават своите посланици. Венецуела, Еквадор и Боливия вече обявиха, чезамразяват дипломатическите си отношения с Бразилия. Левите лидери в Каракас,Ла Пас и Сан Салвадор бяха последователни привърженици на Русеф и на нейнияпредшественик Луис Инасио Лула да Силва. Кубинското правителство оценисвалянето на Русеф като “част от империалистическото настъпление напрогресивните правителства в Латинска Америка”. Президентът на ВенецуелаНиколас Мадуро явно обвини САЩ, че стоят зад импийчмънта, като в телевизионнатаси реч открито каза “този преврат нее само срещу Дилма. Той е срещу Латинска Америка и Карибския басейн, срещувсички нас. Това е атака срещу народното, прогресивно, ляво движение”.Той замрази отношенията с Бразилия и привика посланика си. В отговор външниятминистър на Бразилия Жозе Сера отвърна с думите, че “Венецеулскотоправителство няма моралното право да говори за демокрация, защото във Венецуеланяма демократичен режим”. Бразилия извика своя посланик във Венецуела законсултации.

В същото време от САЩ изразиха увереност,че с встъпването в длъжност на Темер ще се съхранят и доразвият двустраннитеотношения. Генералният секретар на ООН Пан Ги Мун пожела успех на новияпрезидент и демонстрира увереност, че Бразилия и ООН “ще продължжат традиционноблизките си партньорски отношения”. В официалното си изявление Външноминистерство на Руската федерация определи импийчмънта на Русеф за вътрешнополитическивъпрос и намекна, че Москва е готова да си сътрудничи с новия лидер.

Демокрацияпод прицел

Преди дни изтече записът от телефонен разговормежду шефа на Федералния сенат Ренан Калейрос и Серхио Мачадо, бивш директор наедна дъщерна фирма на бразилския петролен концерн Петробрас и единот главните свидетели в корупционния скандал. В този разговор, провел се внавечерието на процедурата по импийчмънт срещу президентката Дилма Русеф на 12май, Калейрос  заявява, че “акостроителният концерн Одебрехт оповести публично на кого какво едарявал, в Конгреса ще останат някакви си петима или шестима депутати. А отгубернаторите няма дори нито един, който да е чист”. Изясняването нанай-големия корупционен скандал в Бразилия – този около Петробрас започна с разследвания основно на хора по върховете на управляващата Партия натруда. Само че разплитането на аферата отприщи истинска лавина, която заплашвада помете и останалите партии.

Редица анализатори смятат, че решението наСената срещу Русеф е по-скоро политическо, отколкото юридическо мотивирано. Отстраняването й крие огромна опасност за мирав Бразилия. Напълно възможно е червеният картон за Русеф да не възстановидоверието към бразилските лидери. Писателят Сержиу Буарке ди Оланда описва бразилцитекато много сърдечни хора. Но от това не следва, че приемат корупцията,бюрокрацията, липсващата инфраструктура и разрастващата се икономическа иполитическа криза в страната. Бразилцитес право се гордеят, че са победили военната хунта през 1985 г. те вярват надемократично избраните политици, но и изискват много от тях и са готови да имтърсят отговорност.

Липсата на Дилма едва ли ще намали широкоразпространената корупция в местната политика. Много бразилци смятат, чевластта просто преминава от една засегната от скандали партия към следващата всписъка. Битува мнение, че Темер също най-вероятно е бил част от корупционнитесхеми и незаконното финансиране на партийните каси.

На фона на тази притеснителна политическанестабилност и липса на реална алтернатива звучат плашещо думите на Уго Чавес „Фундаменталната цел на революцията еживотът и щастието на всички хора, и никой няма да ни спре да вървим по тозипът. На тези, които желаят смъртта ми, им желая дълъг живот, за да могат давидят как продължава да напредва Боливарската революция от битка към битка и отпобеда към победа. Аз съм лист, движен от ураган, не гледайте към листа,погледнете към урагана“.

Повсичко изглежда, че ураганът приближава Бразилия със страшна скорост…