Рекламата е толкова смразяваща, колкото е и нелепа – момиче за продан: “девствена, красива, 12-годишна … цената ѝ е достигнала 12 500 долара и скоро ще се продаде …”

Това съобщение на арабски език се появява като криптиран разговор върху интелигентно приложение на смартфона, заедно с обяви за котенца и оръжия. Историята е споделена от Асошиейтед прес чрез активист представител на малцинството язиди, чиито жени и деца са били държани като секс робини на екстремистите. Вярата на язидите съчетава елементи на исляма, християнството и зороастризма, древна персийска религия. Те се молят на Бог по посока на Слънцето и почитат седем ангела, от които най-важният е Мелек Таус или Ангел-паун. Най-голямата част от общността се намира в Ирак – между 100 000 и 600 000 души, според различните оценки.

Докато групата на ислямската държава губи територия в своя самозван халифат, затяга хватката си върху приблизително 3000 жени и момичета, държани като секс робини. В смесица от древни варварски практики и съвременни технологии, ДАЕШ бойците продават жените като вещ чрез смартфон приложения. Там споделят бази данни за робите, които съдържат техни фотографии и имената на техните “собственици”, за да се предотврати евентуално бягството им през контролно-пропускателните пунктове.

Хилядите язидски жени и деца са били взети в плен през август 2014 г., когато ИДИЛ превзели техните села в Северен Ирак, с цел да се елиминира кюрдското малцинство, заради древната вяра. От тогава арабски и кюрдски контрабандисти са успели да освободят средно по 134 души на месец. Но от май тези цифри намаляват само на 39, през последните шест седмици, според данни предоставени от регионалното правителство на Кюрдистан.

Мирза Данаи, основател на германско-иракската организация за помощ в Ирак, заяви, че в последните два или три месеца, бягството на заложниците е станало по-трудно и опасно. “Те регистрират всеки роб, всеки човек под техния собственик и следователно, ако тя се опита да избяга от контрола на ДАЕШ, те веднага разбират, че това момиче е избягало от своя собственик”, разказа още Данаи.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби споделя пред АП, че в САЩ продължават “да бъдат ужасени от достоверни сведения, че ДАЕШ правят сериозен трафик на хора и сексуалното им робство”. “Тази поквара не само говори за степента, в която ИДИЛ намалява стойността на живота и отхвърля ислямската вяра, тя също така засилва нашата решимост да ги победим”, казва още той.

Ламия Аджи Башар се опитала да избяга четири пъти, преди най-накрая да го направи през март в контролирана от правителството територия. По пътя ѝ към спасението избухва мина, която убива спътниците ѝ – 8-годишният Алмас и Катрин на 20. Тя никога не научава последните им имена. Експлозията оставя Ламия сляпа с дясното си око и покрива лицето ѝ с белези от разтопена кожа. Спасена от мъжа, който я е прекарал контрабандно, тя се брои сред щастливците.

Ламия вече е в безопасност. Снимка: AP Photo/Balint Szlanko

“Благодарение на Бога, успях да се измъкна от тези неверници”, разказва 18-годишната пред АП от леглото в дома на чичо си в иракския град Баадре. “Дори ако бях загубила и двете очи, щеше да си струва, защото съм оцеляла.”

Надя Мурад е беглец. Тя се появява пред Конгреса на САЩ и Европейския парламент, за да апелира за международна помощ. “ИДИЛ са горди от това, което сториха на язидите”, казва тя пред Парламента. “Те се използват като жив щит. Нямат право да избягат. Вероятно ще бъдат убити. Къде е света във всичко това? Къде е човечеството?”

ДАЕШ разчита на криптирани приложения, за да продават на жени и момичета, според активист, който е документирал сделките, но пожелал анонимност пред AП. Същият показва в реално време преговорите за пленниците в криптирани разговори, които се появяват предимно от Фейсбук и неговите други приложения WhatsApp и Telegram. И двете приложения водят политика за защита на неприкосновеността на личния живот на потребителите. И от двете централи заявиха, че обмислят да защитават частни разговори и данни от първостепенно значение и самите те не могат да получат достъп до съдържанието на потребителите.

“Telegram е изключително популярна в Близкия изток, наред с други региони”, заяви говорителят на Telegram Маркус Па. Той добави, че компанията се ангажира да се предотврати злоупотребата на услугата, и че тя редовно премахва публични канали, за които се смята, че се използвани от ИДИЛ.

Чатът в WhatsApp. Снимка: AP Photo/Maya Alleruzzo

“Ние имаме нулева толерантност към този тип поведение и деактивиране тези канали, когато е предвидено с доказателства за дейност, която нарушава нашите условия. Насърчаваме хората да използват нашите инструменти за отчитане, ако те се сблъскват с този тип поведение,” каза Мат Стейнфелд, говорител на WhatsApp.

В изображенията, получени от AП, много от жените и момичетата са облечени в дрехи, накити, някои в силен грим. Всички гледат директно към камерата, докато стоят пред тапицирани столове или брокатени завеси в нещо като долнопробен хотел.

Ламия е била отвлечена от село Кочо, близо до град Синджар, през лятото на 2014 г. Нейните родители са смятани за мъртви. Някъде 9-годишната ѝ сестра Майада остава в плен. Появила се е и снимка на малкото момиченце, което стои пред флага на екстремистите. Другите пет сестри са успели да избягат и по-късно са били преместени в Германия. А по-малкият брат е отглеждан в продължение на месеци в един тренировъчен лагер в Мосул. Той също е успял да се спаси и сега е отседнал с други роднини в Дахук, град в иракско-кюрдския регион.

18-годишната Ламия Аджи Башар. Снимка: AP Photo/Balint Szlanko

Седейки неподвижно и с равен глас Ламия разказва за живота в плен и описва как е била предавана като стока от един собственик на друг. Първият собственик на момичето е иракски командир, който я малтретирал постоянно, често я водел с белезници. Ламия се опитала да избяга два пъти, но е заловена, бита и изнасилвана многократно. След един месец момичето е продадено на друг екстремист в Мосул. След като прекарва два месеца с него, тя е била продадена отново, този път на член от ДАЕШ, който се занимавал с взривните вещества. Ламия е била принудена да му помага в изработването на самоубийствени жилетки и коли-бомби. “Опитах се да избягам от него,” казва тя. “Но и той ме залови.” Когато майсторът на бомби се отегчил от нея, тя е предадена на лекар в малък иракски град, контролиран от ДАЕШ. Момичето споделя, че лекарят, който е бил е ръководител на болницата в града, също е злоупотребявал с нея. От там, след повече от една година, тя успява да се свърже тайно с роднините си.

Чичо ѝ казва, че семейството платили на местни контрабандисти 800 долара, за да организират бягството на момичето. Тя ще се събере с брат и сестрите си в Германия, но въпреки всичко, сърцето ѝ остава в Ирак. “Имахме хубава къща с голяма ферма … Аз ходех на училище”, споделя Ламия. “Беше красиво.”