Олимпийските в Рио тъкмо започнаха, а за Григор Димитров вече приключиха. Нашият свърши преди да е стартирал… Снощи чакахме снетърпения двубоя с Марин Чилич, но очевидно спадналият рейтинг на Гришо сиказа думата. Димитров имаше тежък жребий, но игра така, че и лек да беше, всетази.

Като цяло родното участие в Бразилия на този етап e скромно.Преглътнахме тежко Григор, а от първите часове на Игрите не сме и очаквалимного. В джудото Янислав Герчев загуби с „ипон“ (каквото и да значи това). Встрелбата с въздушен пистолет Самуил Донков се нареди 34-ти. Колоездачът СтефанХристов приключи участието си в местна болница след излитане от трасето.Гребците Георги Божилов и Кристиян Василев станаха четвърти в своята серия иотиват на репешажите.

Казано просто, няма ни на картата. Първият ден на RIO 2016 имаше своитепленителни истории. Над всички и всичко поставяме Сюан Вин Хуан (10 м. въздушен пистолет). Звучи някаказиатско, а всъщност е името на първия виетнамец, който става олимпийскипървенец. Тази държава чака този момент от 42 години, когато за първи пътизпраща олимпийска делегация.

Победителят от Виетнам надделя над местния любимец ФелипеВу. Забележете фамилията…Ву е рожба на бразилско-китайската дружба.

Олимпиадата е място за правене на чудеса и чупене нарекорди. Световни бяха поставени още в първия ден на Игрите. Авторът на първияе Адам Пийти. Британецът взе титлата на сто метра бруст.

Очевидно в плуването са подготвени солидно. Катинка Хосшусъщо строши световния рекорд на 400 метра съчетано плуване. Рекордът и донесе излатния медал.

Това не беше единствената радост за Унгария в първия ден наИгрите. Емеше Сас спечели турнира по фехтовка. 

Руснаците имаха много проблеми преди игрите, но вечезарадваха вожда Путин с първия шампион. Джудистът Беслан Мудранов показа, че ене човек, а желязо.

Вече споделихме, че в колоезденето нашето момче се преби.Най-добре педалите бяха завъртени от белгиеца Грег ван Армат, който е гордолимпийски шампион. Такъв е поне докато не излязат резултатите от допингпробите, но това важи за всички.

Едно от заглавията след първия ден е: Корейска доминация встрелбата с лък. Тя вече се радва на златенмедал.

Аржентинката Паула Парето тежи не повече от 48 килограма. Тяе джудистка, а от няколко часа и олимпийска шампионка. За Аржентина винаги ехубаво, когато печели насред Бразилия.

На Олимпиадата се провеждат и състезанията по съчетаноплуване за мъже… Това не бихме си пуснали по ТВ, но отчитаме, че двамаяпонци се качиха на подиума. Победата е само за един. Той е Косуке Хагино!

Идва ред и за нещо далеч по-глобално и интересно. На сценатасе появи отборът на Щатите по баскетбол,който е задължен да спечели турнира и то категорично. Началото е обещаващо, апървите жертви са високите момчетата от Китай, които бяха размазани с 119:62.

Състезанията в Бразилия започнаха с една жестока контузия.Френският гимнастик Самир Саид пострада в квалификациите на кон с гривни.„Конят“ не е виновен. Просто Саид се приземи лошо и кракът му се счупибрутално. Това не е за показване. (Що пък не? – бел.ред)

Във втория ден на Игрите очакваме три събития с родноучастие. Стискаме палци Цвети Пиронкова да отсрами Гришо. Красивата пловдивчанкаиграе срещу Лаура Зигемунд. Антоанета Бонева ще стреля на 10 метра с въздушенпистолет. Георги Божилов и Кристиян Василев ще гребат в репешажите.